Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 04

LEO LT – saldus bendradarbiavimo vaisius

Tai buvo baisus netaktas. Paklausti premjero Andriaus Kubiliaus apie LEO LT tuo metu, kai jis jau apsisprendė. Kai LEO LT gavo dovanų jungties su Švedija projektą. Jungtį finansuos Europos Sąjunga, mūsų valstybė, jos piliečiai, o 38 proc. viso to naujo gėrio gaus krautuvininkai, VP 10-ukas. Taigi mokės visi, išskyrus dešimt tų, kuriuos išskyrė du politikai. Gediminas Kirkilas ir A.Kubilius su svita. Su savo dešimtuku.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

- Premjere!

- Taip.

- Dar vienas klausimas. Kas bus su LEO LT?

- Geras klausimas. Koks kitas klausimas?

„Man visai nesvarbu forma. Svarbu, kad būtų kažkoks darinys, kurį prižiūrėtų valstybė, kur valstybė turėtų... rimtą galią ir galėtų vykdyti valstybei svarbius strateginius projektus. O ar tai bus „LEO LT plius“, ar „LEO LT minus“, ar dar kitaip - tai visai neturi reikšmės“, – sakė Audronius Ažubalis, vienas iš dviejų A.Kubiliaus delegatų LEO LT steigimo derybose su privatininkais. Su tais krautuvininkais, kurie užvaldė per 38 proc. šalies energetinio ūkio pamanipuliavę buhalteriniais skaičiais – perkainoję jiems tų pačių socialdemokratų „užfundytų“ Vakarų skirstomųjų tinklų turtu, įkeitę savo akcijas bankui, išsimokėję dividendus ir tuos pinigus pateikę kaip įnašą į LEO LT. Kaip sakė vienas kombinatorius: „Tik rankų miklumas ir jokios apgavystės.“

„Aš labiausiai bijau, kad mes sulauksim situacijos, kai jau kas nors iš tiesų sugalvos tą įstatymą taisyti, tada mes būsim nuėję taip toli, kad jau nebebus galima nieko taisyti. LEO LT įsitrauks į tuos projektus – į tilto į Švediją statybą, į tilto į Lenkiją statybą, pradėsim gaut ES pinigus, jie ten dalyvaus, pasirašys ir valstybė dalyvaus - ir tada, štai tada iš tiesų bus labai sunku ką nors ardyti, nes tada iš tiesų tai jau kels grėsmę Lietuvos nacionaliniams interesams. Šiandien tą padaryti būtų daug lengviau„, – taip dabartinę situaciją apibrėžia Artūras Račas, žmogus, organizavęs visuotinį pasipriešinimą LEO LT aferai.

Mėgindamas apginti LEO LT nuo išardymo A.Kubilius aiškina, kad privatininkams tektų sumokėti apie 3 mlrd. litų kompensacijų. Kai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime nariai inicijavo įstatymo pataisą naikinti LEO LT sutartis kaip niekines, A.Kubilius mėgino tuo argumentu juos atgrasyti nuo „kenkimo valstybei“.

Tačiau VP dešimtuko energetiniams interesams atstovaujantis Ignas Staškevičius neigia, kad konfidencialiose sutartyse su Vyriausybe yra numatytas žalos atlyginimas LEO LT išardymo atveju. Tas atvejis ten apskritai neaprašytas. Taip teigia I.Staškevičius. A.Ažubalis, kuris gina premjero poziciją, aiškina priešingą dalyką: „Tie, kurie darė, sudarinėjo tą sutartį, tai surašinėjo su įvairiais saugikliais.“ Perklausiame I.Staškevičiaus: „Ponas Kubilius dabar sako, kad turėtume apmokėti labai didelius jūsų nuostolius?“ – „Tai jūs klauskit Kubiliaus. Aš sakau, kad sutartyje nenumatyta jokia kompensacija“, – atmuša I.Staškevičius. Mes – pas A.Ažubalį, o jis toliau savo: „Yra sutartis, ji yra konfidenciali, ir ten yra atitinkami saugikliai visoms šalims. Tarp jų ir privačiam kapitalui yra saugikliai“. O kaip konkrečiai suformuluota? „Na, dabar aš tikrai jums neatsakysiu, ir tikrai negaliu pasakyti. Aš tik žinau, kad yra įdėti rimti saugikliai, kuriais...“ – mykia pašnekovas. Matėt juos? „Taip, mačiau“, – gina LEO LT nuo išardymo A.Ažubalis.

S.Spėčius ir buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas Rymantas Juozaitis yra tie du, kuriems LEO LT sumanytojai ir įgyvendintojai yra dėkingiausi. Jiedu abu per kelis mėnesius vien algomis ir pašalpomis iš LEO LT pasiėmė po kokią pusę milijono.

A.Kubilius gina krautuvininkų pelną

Laimėjęs rinkimus pažadu ištirti LEO LT aferą. Dabar A.Kubilius su artimiausia aplinka to pažado išsižada. Taip, jie sukursią komisiją reikalui tirti, taip, jie ras „rezervų“ 4 centais laikinai sumažinti elektros kainą. Laikinai – tai yra iki tol, kol politikų ir krautuvininkų partnerystė bus amžiams įtvirtinta strateginiu projektu – jungtimi su Švedija. Laikinai, kad kainų nuolaidos sugraudinta tauta atlyžtų ir netrukdytų galutiniam sutvirtinimui to, ką Dalia Grybauskaitė pavadino „oligarchizacijos viršūne“.

Elektros atpiginimas 4 centais – tai ir dovana A.Kubiliui su A.Šemeta, kurių strategijoje gražūs makroekonominiai rodikliai sudaro visą turinį ir esmę. Jiedu žino, kad prieš penkerius metus, vos įžengęs į energetiką, gavęs VST, VP 10-ukas pasiekė elektros kainos padidinimo. Prieš pat euro įvedimą tas kainos padidėjimas išaugino infliaciją, ir euras „nuplaukė“. Dabar euro įvedimas laikomas ekonomikos išsigelbėjimo sąlyga ir garantija. Ir krautuvininkai premjerui padarė nuolaidų.

Akademikas Antanas Kudzys sako, kad tie 4 centai – labai trumpalaikė dovana. „Aš manau, kad kilovatas žmonėms kainuos apie 80 centų. Maždaug. Kai Švedijos elektrą pirksim, tai bus apie 80 centų už 1 kilovatvalandę. Tai yra, daugiau nei dukart brangiau, negu dabar“, – dėstė akademikas. Tam netiesiogiai per įvairias sau draugiškas radijo stotis tautą ruošia ir energetikai.

Krautuvininkams – kuo didesnė kaina, tuo geriau. Nuo didesnės kainos – didesni dividendai.

A.Kudzys piktas ant prokurorų, kurie nutylėjo LEO LT aferą. „Cha. Čia ir yra visa esmė. Lietuva niekada neturėjo generalinio prokuroro. Nebuvo niekada Lietuvoj. Visą laiką buvo kišeniniai“, – sakė akademikas ir pateikė vieną iš pagrindinių dalykų, už kuriuos turėtų būti teisiami LEO LT aferistai: „Pagal tą sutartį privati bendrovė neturi prievolės finansuoti jokių statybų. Valstybė viską turi finansuoti. Šiuo atveju jungtis irgi finansuotų valstybė, o privati bendrovė automatiškai gautų 38,3 proc. to kapitalo, tos nuosavybės, pelno.“

Anot A.Račo, elektros kainos padidinimas 4 centais iškart po LEO LT įsteigimo buvo mūsų mokestis už nieką – tik už tai, kad LEO LT valdybos nariai galėtų dalytis 50 tūkst. viršijančias algas, kad galėtų manipuliuoti išėjimais ir sugrįžimais vien tam, kad išsimokėtų ketvirčio milijono dydžio išeitines pašalpas. „Iš tų 4 centų – visi atlyginimai, visos kompensacijos, kurios buvo išmokėtos, įskaitant pono Sauliaus Spėčiaus“, – aiškina A.Račas.

S.Spėčius pas socialdemokratų premjerus atitarnavo abi jų valdžios kadencijas, kai užsiliko Vyriausybėje rinkimus pralaimėjus konservatoriams. Jis tiko makaluoti „Williams“ aferą prie Rolando Pakso. Jį atpažino A.Brazauskas, kai surengė „Lietuvos dujų“ atidavimą „Gazpromui“. S.Spėčius buvo naudingas G.Kirkilui ir VP dešimtukui LEO LT aferoje. Konservatoriai leido jam už visą tą triūsą pasiimti milžinišką „kompensaciją“.

Dovanos ir „kyšiai“ iš valstybės kišenės

S.Spėčius ir buvęs „Lietuvos energijos“ vadovas Rymantas Juozaitis yra tie du, kuriems LEO LT sumanytojai ir įgyvendintojai yra dėkingiausi. Jiedu abu per kelis mėnesius vien algomis ir pašalpomis iš LEO LT pasiėmė po kokią pusę milijono. Vien oficialiai. Galima liūdnai pajuokauti: šiais laikais net kyšiai gali būti mokami ne iš savo, bet iš valstybės kišenės...

R.Juozaitis, tiesa, buvo pamylėtas daug smarkiau. „Išėjau iš energetinės sistemos, kurioje išdirbau 32 metus ir, aišku, gavau tam tikrą kompensaciją“, – oriai dėstė R.Juozaitis. Kokio dydžio ta kompensacija? O ponas Rymantas jau nebeprisimena – apie 200 tūkst. litų, rodos. Nereikėtų pamiršti, kad R.Juozaitis kelis mėnesius dar buvo karšinamas LEO LT valdyboje su 40 tūkst. litų alga. Tuo metu normalūs žmonės, 32 metus išdirbę mokytojais ar gydytojais, tegauna ypač kuklią pensiją.

K.Čilinskas prisimena: „Jis (Kubilius) frakcijoje aiškino, kad tikrai nėra kitos išeities. Mes turime tik vieną labai turtingą bendrovę, turtingus vyrus, kurie turi milijardus ir kurie iš tikrųjų gali pastatyti atominę elektrinę už tuos milijardus.“

Socialdemokratų valdžia maloningai nuleido akis, kai R.Juozaitis turtėjo dar trimis būdais. Pirma, kai jis spekuliavo „Lietuvos energijos“ akcijomis. Antra, kai per giminaičius supirko žemes ten, kur galėtų stovėti nauja atominė elektrinė ir kur jos poveikis būtų didžiausias, todėl vertas valstybės kompensacijos apylinkių žemvaldžiams.

Trečias praturtėjimas – ypač pikantiškas. VP dešimtukas įsileido R.Juozaitį gyventi savo rezervate –skandalingajame Laurų kvartale už tuomet nelegaliai atsitverto valstybinės reikšmės miško. Namas, kuriame dabar ant Neries kranto gyvena buvęs „Lietuvos energijos" vadovas, vertas kelių milijonų. Iš kur? Iš ten pat...

Per visą LEO LT skandalą toji Laurų bendrija visuomenei tepadarė vieną nuolaidą. Atidavė užgrobtą mišką, perstatė tvorą ten, kur yra jų žemė. Sklypas iškart nejaukiai sumažėjo, o griozdiški, vienas už kitą keistesni oligarchų būstai susigūžė į tankią krūvą.

„Tvora pastatyta į tą vietą, kur yra pagal raudonas linijas. Daugiau aš jums nieko negaliu pakomentuoti. Viskas ten tvarkinga. Visas miškas toje vietoje gražiausiai sutvarkytas. Prašau atvažiuoti, pasidžiaugti, pasivaikščioti. Paukščiukai čiulba, žolytė kalasi“, – kviečia R.Juozaitis.

Jis griežtai ginasi bet kokių sąsajų su energetikos ūkio atidavimu į VP dešimtuko rankas. Esą, viską darė Ūkio ministerija. Ir „Lietuvos energijos“ bei Rytų skirstomųjų tinklų turto neindeksavo, ir pakišo mintį atkurti ydingą – elektros gamybą ir skirstymą jungiančią monopoliją bei neproporcingą jos dalį atiduoti privatininkams. A.Račo pateikti faktai liudija, kad R.Juozaitis meluoja. Tai R.Juozaitis pirmasis pagarsino LEO LT idėją. „Seime vyko konferencija, kurioje ponas Juozaitis kalbėjo apie tai, kaip būtų galima suorganizuoti iš Lietuvos pusės tą bendrovę. Argumentas buvo – kad "Lietuvos energija" yra silpnesnė, negu Latvijos ir Estijos bendrovės, ir galbūt reikėtų kažką pasikviesti. Ir jis tada užsiminė, kad kartu galėtų kaip nors dalyvauti RST ir VST“, – pasakojo A.Račas.

Po to buvo kitas žingsnis. R.Juozaitis pasirūpino, kad atiduodant bendroves į LEO LT valstybės dalis būtų kuo mažesnė. Privačios VST turto vertė buvo indeksuojama, dirbtinai pučiama, o štai po R.Juozaičio letena laikoma valstybės energetinė sistema buvo susinama ir menkinama.

R.Juozaitis savo elgesį paaiškina tokia tirada: „Matot, išeitinės pozicijos, kokios buvo priimtos pagal tas pozicijas, pagal kurias buvo padarytas vertinimas, tai daugmaž atitiko tų, reiškia, konsultantų išvadas ir pagal tai patvirtintas.“

Šalininkas nuo pirmos dienos

„Neužmirškim dar vieno dalyko. Akcininkų sutartis suteikia galimybę privatininkams po 2 metų išeiti patiems. Ir gali atsitikti taip, jeigu iki to laiko nieko nebus padaryta teisiškai, kad jie iš tiesų po 2 metų pasakys: „Čia mus visi spaudžia, skriaudžia, mūsų nemyli ir mes norim išeiti. Išpirkit mūsų akcijas.“ Anot A.Račo, tai būtų lengviausias būdas VP dešimtukui staigiai pasipelnyti neišleidus nė lito, nes elektros jungčių su Vakarų Europa statyba valstybės ir Europos pinigais smarkiai padidins LEO LT akcijų vertę.

A.Kubilius tą puikiausiai žino, tačiau jau šią savaitę pasirašys sutartis su latviais ir estais dėl jungčių statybos, kurios negrįžtamai sutvirtins LEO LT. Prasidėjus statybai, LEO LT išardyti jau nebebus įmanoma nesutrukdžius Lietuvai gyvybiškų projektų.

Kęstutis Čilinskas, kuris buvo konservatorių (Tėvynės sąjungos) frakcijos narys praėjusią Seimo kadenciją, sako, kad tokia buvo A.Kubiliaus nuostata nuo pirmosios dienos. Tikėtina, kad, sumanę LEO LT, krautuvininkai tą idėją vienu metu derino su jais abiem – su premjeru G.Kirkilu ir su opozicijos lyderiu A.Kubiliumi. Sako, kad su pastaruoju asmeniškai pats Žilvinas Marcinkevičius, televizijos debatų dėl LEO LT „žvaigždė“.

K.Čilinskas prisimena: „Jis (Kubilius) frakcijoje aiškino, kad tikrai nėra kitos išeities. Mes turime tik vieną labai turtingą bendrovę, turtingus vyrus, kurie turi milijardus ir kurie iš tikrųjų gali pastatyti atominę elektrinę už tuos milijardus.“ Tik taip esą galima greitai pastatyti atominę.

Kai ėmė aiškėti, kad sutartyse nėra jokių įpareigojimų privatininkui dėti savo pinigus į naujus strateginius projektus, kad LEO LT apskritai neskirta tiems projektams vykdyti, o tik „siekti pelno" ir elektros gamybos bei skirstymo, A.Kubilius žodžiais ir tik per rinkimų kampaniją atsimetė nuo projekto, tačiau dabar padarys viską, kad kelio atgal neliktų.

LNK „Paskutinės instancijos“ žurnalistė prajuokino I.Staškevičių paklaususi: „O jums neskaudu, kad valstybei tokia žala padaryta?“ – „Aš nesutinku su tokiu vertinimu, nesutinku, kad padaryta žala, juo labiau kad tyrė ne viena institucija, ir taip primityviai vertinti, kad padaryta žala, kad kažkas pagrobta...“ – ironiškai ir neslėpdamas šypsenos atkirto I.Staškevičius, kurio vaikai, anūkai ir proanūkiai po šios aferos bus labai turtingi žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius