Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 12 /11:57

Liberalų sąjūdis rengia interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Povilui Andriukaičiui

Liberalų sąjūdis trečiadienį paskelbė inicijuojantis interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui socialdemokratui Vyteniui Povilui Andriukaičiui.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Manau, kad per pusę metų veiklos ministras sugebėjo sukiršinti medikų bendruomenę, nuvilti pacientus, situacija sveikatos apsaugos srityje yra smarkiai blogėjanti tiek valstybiniame, tiek privačiame sektoriuje“, – BNS trečiadienį sakė E.Masiulis.

Pasak E.Masiulio, tikimasi, kad interpeliaciją parems Seimo opozicinės frakcijos – konservatoriai ir „Drąsos kelias“. Ar iniciatyvą palaikys kai kurios valdančiosios frakcijos, pasak E.Masiulio, kol kas neaišku.

„Dėl valdančiųjų frakcijų negaliu kol kas pasakyti, čia jie patys spręs“, – sakė E.Masiulis.

Anksčiau nepasitenkinimą sveikatos apsaugos ministro darbu yra išreiškę ir valdančiosios Darbo partijos (leiboristų) lyderiai, todėl manoma, kad interpeliaciją galėtų palaikyti ir šios partijos atstovai Seime.

Pats ministras V.Andriukaitis sako labai besidžiaugiantis, kad jam rengiama interpeliacija. „Interpeliacija yra Dievo dovana“, – sakė jis trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje.

Stumia savus

Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis teigia, kad ministro veikla per pusmetį ne pagaerino, o tik pablogino situaciją sveikatos sektoriuje, todėl jie yra priversti ministrui organizuoti interpeliacijos procedūrą.

Pasak E.Masiulio, pasitikėjimo ministras nekelia dėl to, kad nuo pat savo darbo pradžios daug gero pažadėjo, tačiau nieko neįvykdė. E.Masiuliio tvirtinimu, dabar situacija sveikatos sektoriuje yra kur kas blogesnė nei buvo iki V.Andriukaičio kadencijos.

„Ministrai yra tam, kad ne įvardintų problemas, o jas spręstų. Menkas nuopelnas yra pasakyti, kas blogai, tai padaryti gali bet kuris Lietuvos gyventojas, bet jis išspręsti problemų negali", – kalbėjo E.Masiulis.

E.Masiulio teigimu, keldamas savo kartais net utopines, o dažniausiai prieštaraujančias įstatymams ir Konstitucijai, idėjas ministras sukiršino medikų bedruomenę. Be to, ministras, anot liberalo, apsistato savais, kuria naujas pacientų organizacijas, sąmoningai ignozuoja tuos medikus ir pacientus, kurie jam nepritaria. Pasak E.Masiulio, kyla pagrįstų įtarimų, kad V.Andriukaičio partijos kolegoms ruošiamos ir vietos valstybinių ligoninių vadovybėje. 

„Jei tu ne su mumis, tavo nuomonė neįdomi ir faktiškai tu esi prieš mus. (...) Ministro veiksmai yra paženklinti ideologinio ekstremizmo požymiais“, – ministro mąstymą apibūdino liberalas Gintaras Steponavičius.  

Be to, jis pasipiktino, kad susitikimus su rajonuose dirbančiais medikais ministras atsiveža pardavinėti savo knygą.

Liberalus erzina ir tai, kad ministras V.Andriukaitis toleruoja kyšius medikams ir vadina jas dovanomis.

Klausia, kodėl mažėjo pinigų

Liberalų parengtoje interpeliacijoje ministro V.Andriukaičio klausiama, kodėl šiemet daugiau nei dešimtadaliu sumažintas sveikatos priežiūros įstaigų finansavimas, kodėl ligoninių medikai verčiami eiti nemokamų atostogų ir kodėl dėl to turi kentėti pacientai bei gydymo kokybė.

Ministro taip pat prašoma atsakyti, kodėl jis ir toliau priešina viešąjį bei privatų sveikatos sektorių, siekdamas apriboti pacientų teisę laisvai rinktis prieinamas gydymo paslaugas ir gydytoją. Klausiama, kodėl ministras savo veikla ir toliau neatsižvelgia į Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kuriuo remiantis valstybė įpareigota užtikrinti sąžiningą konkurenciją sveikatos sistemoje, vengiant bet kokių diskriminacinių principų.

V.Andriukaičio reikalaujama atsakyti, kodėl jis savo pareiškimais prisideda prie nelegalių atsiskaitymų gydymo įstaigose toleravimo ir skatinimo. Ministrui primenama, kad 2013 m. gegužės mėn. premjerui ir Vyriausybei įteikta daugiau nei 30 tūkst. pilietinės iniciatyvos „Teisė pasirinkti“ parašų – tiek Lietuvos gyventojų pasisakė už prieinamą ir šiuolaikišką gydymą, nepalaikydami ministro politikos.

Sesijos metu ne mažiau kaip 29 Seimo nariai gali pateikti interpeliaciją ministrui, reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus. Ministras į interpeliaciją turi atsakyti per dvi savaites, dokumentas svarstomas parlamente.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, tai toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Tokį nutarimą priėmus, ministras turi atsistatydinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius