Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 29

Liepos mėnesio antrąją pusę maudyklų vandens kokybė – prastesnė nei birželį

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC) pranešė, kad maudyklų kokybė šiuo metu prastesnė nei birželį. Liepą buvo aptikta dešimt užterštų maudyklų.
Moteris maudosi
Moteris maudosi / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Vanduo Ežeras

SMLPC, vertinęs gautus liepos mėnesio antros pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad ne visose tirtose maudyklose vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Liepos mėnesį atliktų vandens tyrimų rezultatai buvo blogesni palyginti su birželio mėnesiu. Birželio mėnesį trumpalaikė tarša buvo nustatyta 6 maudyklose ir tai sudarė 5,3 proc. tirtų maudyklų, o liepos mėnesį – 10 maudyklų ir tai sudarė 8,8 proc. tirtų maudyklų.

Antroje liepos mėnesio pusėje vandens kokybė neatitiko nustatytų mikrobiologinių parametrų: liepos 19 d. Raseinių r. Sujainių tvenkinio maudykloje buvo nustatytas 3 kartus didesnis, negu leidžiama higienos normoje žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens, liepos 25 d. Akmenės r. Ventos upėje – 1,4 karto didesnis, liepos 18 d. Šiaulių mieste Rėkyvos ežero maudykloje – 1,2 karto didesnis, Prūdelio tvenkinyje – 1,7 karto didesnis, liepos 25 d. Kauno marių I paplūdimyje taip pat nustatyta daugiau žarninių lazdelių kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens.

Sujainių tvenkinio maudykloje buvo nustatytas 3 kartus didesnis, negu leidžiama higienos normoje žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius.

Pakartotinai atlikus tyrimus liepos 22 d. Sujainių tvenkinio, liepos 21 d. Šiaulių mieste Rėkyvos ežero ir Prūdelio tvenkinio maudyklose vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Pakartotinių tyrimų rezultatų dėl nustatytos taršos Ventos upėje negauta.

Gauta informacija ir apie 112 rekreacijai skirtų zonų vandens kokybę. Didesnis, nei leidžiama higienos normoje, žarninių lazdelių ir/ar žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje liepos 19 d. rastas Raseinių r. poilsio zonoje Dubysos upėje ties Verdėlupio kaimu, tačiau liepos 22 d. pakartotinai atlikus tyrimus, vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Gauta ne visa informacija

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę liepos mėnesio antroje pusėje nėra gauta iš Alytaus, Lazdijų, Varėnos, Marijampolės, Kalvarijos, Visagino, Ignalinos, Anykščių, Trakų, Širvintų rajonų.

Pajūryje vandens kokybė tirta liepos 18 d. Klaipėdos, liepos 15 d. – Palangos ir liepos 19 d. Neringos paplūdimiuose. Vandens kokybė visose šiose maudyklose atitiko reikalavimus.

Kauno marių I ir Kauno marių II paplūdimių maudyklose prasidėjo vandens žydėjimas, Dusios ežere, poilsio zonose Panevėžio r. Ėriškių tvenkinyje ir Nevėžio upėje ties Krekenava taip pat prasidėjęs eutrofikacijos procesas.

Vadovaujantis Lietuvos higienos normos reikalavimais, išplitus melsvadumbliams ir nustačius arba darant prielaidą apie sveikatai keliamą grėsmę, institucija, atsakinga už paplūdimio administravimą, turi apie sveikatai kilusią grėsmę nedelsdama informuoti visuomenę paplūdimio vietoje ir visomis komunikacijos priemonėmis ir laikinai rekomenduoti ir/ ar uždrausti maudytis, kol grėsmė išnyks.

Visuomenė turi būti informuojama ir supažindinama su informacija apie vandens kokybę per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse, taip pat stenduose prie paplūdimių turi būti skelbiami naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas, jei nustatyta tarša.

Informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje rasite Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos cento interneto svetainės „Aplinkos sveikata−Maudyklos−Maudyklų vandens kokybė“ skiltyje. Ji atnaujinama iš karto gavus duomenis iš savivaldybių ir laboratorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius