Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 18

Lietus prišaukė uodų armijas

Nesuskaičiuojamos uodų armijos žmones ir gyvulius ypač puola vakarais bei rytais. Kaip gintis nuo kraujasiurbių vabzdžių ir ar ilgai tęsis jų antplūdis? Apie tai antradienį rašo „Lietuvos žinios“.
Uodas
Uodas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Žiema buvo snieginga, pavasaris vėsus ir ilgas, tad vandens netrūko, o jis uodams gyvybiškai būtinas – ten jie padeda kiaušinėlius, iš kurių išsirita lervutės, o šios tampa vabzdžiais. Lietuvoje veisiasi apie 80 uodų rūšių, iš jų maždaug pusė domisi tik augalais, kita pusė – kraujasiurbiai. Kanda ir kraują siurbia tik uodės, t. y. patelės. Patinai minta augalų nektaru, apvaisinę patelę jie žūsta, o patelėms žinduolių kraujas būtinas, kad galėtų padėti kiaušinėlius.

Šiuo metu uodus labiausiai keiksnoja sodininkai, ūkininkai – kraujo siurbikai neleidžia ramiai sodinti bulvių, prižiūrėti daržų, ganyti gyvulių. Paklausta, kiek dar kankins šie vabzdžiai, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė atsako, kad dar ilgai. Ir priduria, kad „neretai patys sodininkai ir „priperi“ uodų. Kiek prie šiltnamių ir kitur pridėliota statinių, kibirų, vonelių ir kitokių indų su vandeniu! Žmonės nepagalvoja, kad sudaro puikias sąlygas veistis uodams“, – „Lietuvos žinioms“ pasakojo M.Žygutienė.

Ne mažiau nuo uodų kenčia ir kitų šalių žmonės. Anot entomologės, prancūzams uodai taip įkyrėjo, kad su jais kovojama iš lėktuvų purškiant biologinius preparatus.

Žmonės nevienodai jautrūs uodų įkandimui. Vieni tuoj kasosi ir įkąstos vietos parausta, atsiranda gumbelių, kitiems uodų antpuoliai tarytum nė motais. Pastebėta, kad uodai rečiau puola tuos, kurie apsirengę šviesiais drabužiais. Tačiau uodų įkandimai ne visada gali baigtis tik niežuliu – daugelis šių vabzdžių gali platinti virusus. Kartais jie tampa encefalito priežastimi, be to, uodai platina sunkią ligą maliariją.

Prekyboje gausu uodus atbaidančių preparatų. M.Žygutienė pataria klausti specialistų, kurie vaistai efektyviausi. Alergiškiems žmonėms praverstų pasitikrinti, ar šie preparatai jiems nekenkia – patepti savo dilbio vidinę pusę, mat ši kūno vieta jautri. Jeigu po pusvalandžio neperšti, neraudonuojam galima preparatą naudoti. Vaikams patariama pirkti tik želę, ji mažiau erzina odą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius