Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 16

Lietuva antradienį pasirašys sutartį dėl JAV karių statuso

Lietuva ir Jungtinės Valstijos antradienį pasirašys sutartį dėl amerikiečių karių statuso, pranešė Krašto apsaugos ministerija.
JAV kariai atvyko į Lenkiją
JAV kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šią sutartį, kuria šalys įsipareigoja tvirtai laikytis abipusės gynybos įsipareigojimų, sausio 17 dieną Krašto apsaugos ministerijoje pasirašys krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall“, – rašoma pranešime.

Antradienį tokią sutartį su JAV pasirašys ir Estija. Latvija ją pasirašė praėjusią savaitę.

Baltijos šalių ir amerikiečių derybininkai siekė dėl sutarčių susitarti iki išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos, nes pradėjus dirbti naujajai administracijai šis klausimas galėtų būti nustumtas į politinės darbotvarkės apačią.

Dvišaliai susitarimai dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, karininkų ir diplomatų vadinami „dvišale SOFA“ sutartimi, rengiami JAV iniciatyva. Jos apibrėžia JAV karių ir jų šeimos narių statusą. Lietuvos pasirašoma sutartis įsigalios po to, kai ji bus ratifikuota Seime.

Pagal Lietuvos ir JAV sutartį, JAV suteikiama teisė teisti nusikaltusius karius, bet numatoma išimtis, kad Lietuva gali perimti jurisdikciją jai itin svarbiais atvejais. Susitarimas taip pat numato JAV teisę naudotis tam tikrais kariniais objektais, nors jie lieka Lietuvos nuosavybe.

Lietuvoje JAV nuo 2014 metų dislokuoja apie kuopą karių. Pratyboms taip pat dažnai lankysis batalionas iš šiemet Lenkijoje dislokuojamos brigados.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius