Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 29

Lietuva atnaujina Baltarusijos teisinės pagalbos prašymų nagrinėjimą

Lietuvos institucijoms sutarus, kaip užsienio šalims neleisti piktnaudžiauti teikiama teisine Lietuvos pagalba, atnaujinamas Baltarusijos teisinės pagalbos prašymų nagrinėjimas, pirmadienį pranešė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.
Alesius Beliackis
Alesius Beliackis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Ministras žurnalistams sakė, kad dėl skandalo, susijusio su Minske sulaikyto žmogaus teisių aktyvisto Alesiaus Beliackio bankinių duomenų perdavimu, kurį laiką į Baltarusijos prašymus nebuvo atsakoma.

„Šiuo atveju mes tuos prašymus dėjome į krūvą, ir kol nebuvo sukurtas mechanizmas, kuris leistų išnagrinėti visus aspektus, tol tie prašymai nebuvo siunčiami atgal Baltarusijai“, – pirmadienį žurnalistams sakė R.Šimašius.

Jis nedetalizavo, kokios priemonės užtikrins tinkamą teisinės pagalvos teikimą, tik pažymėjo, kad yra sukurtas mechanizmas, kad tuo „nė viena kaimyninė valstybė nepiktnaudžiautų“.

Paklaustas, ar po A.Beliackio istorijos Lietuva geriau supranta Austriją, kuri nesivadovavo Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu ir nepraėjus parai po sulaikymo Vienoje paleido Sausio 13-osios bylos įtariamąjį, buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą, R.Šimašius pabrėžė, kad šios situacijos – skirtingos. Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuvos ir Austrijos situacija skiriasi ne tik teisinėmis aplinkybėmis, bet ir politinės valdžios laikysena.

„Aš galiu pasakyti, kad Lietuva tikrai gerai supranta Austriją nuo pat pradžių ir šiuo atveju kuo skiriasi Lietuvos ir Austrijos situacija – tai visų pirma Lietuva pripažįsta, kad tai yra atvejis, kuris nedaro mums garbės, ir tai yra dalykas, kurį reikia ištaisyti ir mes iš tiesų labai sistemingai ir prasmingai darėme viską ir, manau, padarėme, kad būtų ištaisyta problema“, – dėstė ministras.

„Tuo metu leisiu sau pakomentuoti, kad Austrija tyliai priėmė Rusijos ambasadoriaus šioje šalyje pagyrimus, kad Austrija neva išlaikė teisinės valstybės egzaminą ir jinai lieka tarsi ir pakelta galva, tarsi ir nematydama tų problemų, kuriose skendi pagalbos nesuteikimas Lietuvai“, – pabrėžė jis.

Premjeras Andrius Kubilius savo ruožtu sakė, kad ateityje teikiant teisinę pagalbą tikisi glaudesnio Užsienio reikalų ministerijos ir Valstybės saugumo departamento bendradarbiavimo.

„Mes iš tiesų matome, jog Užsienio reikalų ministerija kartu su Valstybės saugumo departamentu turėtų giliau, intensyviau ir efektyviau preventyviai svarstyti galimai iškilsiančias problemas, kurios įvairiais laiko tarpais gali būti skirtingos, kad iš tiesų atitinkamos tarnybos būtų iš anksto tinkamai perspėtos dėl galimai iškilsiančių problemų“, – pirmadienį žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius