Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 30

Lietuva atsigaus po dvejų metų

Lietuva 2008 m. pabaigoje žengė pirmąjį žingsnį į recesiją ir išliks joje mažiausiai 2 metus, prognozuoja „Swedbank“ analitikai.
Atlyginimų augimo lietuviams teks palūkėti.
Atlyginimų augimo lietuviams teks palūkėti. / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Ekonominės prognozės Lietuvai, Latvijai ir Estijai pateikiamos šiandien pristatytame atnaujintame „Baltic Outlook“ leidinyje.

Pasak „Swedbank" Finansų rinkų tarnybos vadovo T.Andrejausko, situacija pasaulio ir atskirų valstybių ekonomikose keičiasi žaibiškai, tad nuosmukis Lietuvoje bus gilesnis nei manyta anksčiau. Tai lemia sparčiai mažėjanti paklausa vidaus rinkoje ir sunkumai, su kuriais susiduria pagrindiniai Lietuvos užsienio prekybos partneriai.

Staigaus kritimo išvengsime

Pasak „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovo Tomo Andrejausko, Lietuva, palyginti su Latvija ir Estija, turėtų išvengti labai staigaus ekonomikos kritimo, tačiau ir atsigavimo procesas bus ilgesnis. „Palyginti su kaimyninėmis valstybėmis, Lietuvos ūkio padėtis ekonominiame cikle yra palankesnė. Tai leido mums kol kas išvengti galimai didesnių sukrėtimų, tačiau dabar tai jau esmės nekeičia – mūsų laukia reikšminga ekonomikos recesija“, – sako „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas.

Pasak jo, lazda visada turi du galus. „Viena vertus, labai apmaudu, kad mūsų neigiama ekonominio ciklo dalis sutapo su pasaulio krize, kita vertus, šie įvykiai nuleis visus ant žemės beia primins protingo ir atsakingo ekonomikos, finansų, verslo elgesio, valstybės valdymo pradžiamokslį. Krizės skatina mąstymą bei stimuliuoja sprendimus. To šiandien ir reikia, kad galėtume įžengti į naują ekonominio augimo ciklą“, – sako T.Andrejauskas.

„Swedbank“ analitikai prognozuoja, kad 2009 metais Lietuvos bendras vidaus produktas (BVP) sumažės apie 6 proc., o 2010 m. – dar apie 3 proc. Ekonomikos atsigavimo galima laukti tik 2011 metais.

Darbo neteks 70 tūkstančių

„Swedbank“ analitikai mano, kad ilgą laiką šalies ekonomikos varikliu buvęs vidaus vartojimas 2009 metais trauksis mažiausiai 5 proc. Tai lems augantis nedarbas ir mažėjantys atlyginimai.

Prognozuojama, kad nedarbas 2009 m. Lietuvoje sieks 9,5 proc., o 2010 m. – 12 proc. „Tai reiškia, kad vien šiemet darbo neteks beveik 70 tūkstančių žmonių, o dar 40 tūkstančių bedarbiais taps kitąmet. 2010 metų pabaigoje Lietuvoje gali būti apie ketvirtį milijono ieškančiųjų darbo“, – sako „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas.

Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ekonomikų atsigavimas įmanomas tik kai pradės kilti viso pasaulio ekonomika, – T.Andrejauskas„Swedbank“ analitikai prognozuoja, kad 2009 metais infliacija Lietuvoje sieks apie 5 proc., o 2010 m. mažės iki 3 proc.

„Lietuvos ir kitų Baltijos šalių ekonomikų atsigavimas įmanomas tik kai pradės kilti viso pasaulio ekonomika, ypač šalių, kurios yra pagrindinės mūsų eksporto partnerės – Europos Sąjungos valstybių, taip pat Rusijos“, – sako „Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos vadovas T.Andrejauskas.

Blogos prognozės Estijai ir Latvijai

Gilią ir ilgą recesiją „Swedbank“ analitikai prognozuoja ir Latvijai, kurios BVP šiemet, manoma, mažės net 10 proc. Atsigauti Latvijos ekonomika turėtų pradėti 2010 metų antroje pusėje, tačiau bendras ateinančių metų BVP pokytis tebebus neigiamas.

Skaudžiau nei Lietuvą latvius palies nedarbas bei atlyginimų mažėjimas. Prognozuojama, kad 2010 metais nedarbas šalyje sieks 16 proc., o atlyginimai šiemet vidutiniškai mažės 15 proc.

„Swedbank“ analitikai pablogino ir Estijos ekonomikos prognozes. Manoma, kad šalies BVP 2009 metais mažės 5–8 proc., tačiau taip pat prognozuojamas lėtas šalies ekonomikos atsigavimas jau 2010 metais, kai BVP gali kilti 0,5–3 proc. Manoma, kad nedarbas Estijoje šiemet išaugs 4–6 proc., o atlyginimai vidutiniškai kris apie 15 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius