-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 05 05 /13:37

Lietuva iškvietė Baltarusijos ambasadorių ir įteikė notą dėl galimo incidento Astravo AE

Lietuva iškvietė Baltarusijos ambasadorių Aleksandrą Korolą ir įteikė notą dėl galimo incidento 50 kilometrų nuo Vilniaus statomoje Astravo atominėje elektrinėje (AE), ketvirtadienį pranešė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / Mariaus Jokūbaičio nuotr.

„Iš karto gavę tą informaciją iš neformalių šaltinių ėmėmės veiksmų, šiandien buvo pakviestas į ministeriją Baltarusijos ambasadorius, jam buvo įteikta nota su reikalavimu paaiškinti apie šį galimą incidentą arba avariją“, – Seime žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras L.Linkevičius.

Pasak ministro, kol kas jokių paaiškinimų iš Baltarusijos pusės Lietuva nėra sulaukusi. „Jis (ambasadorius) pažadėjo perduoti visą informaciją į sostinę, kol kas jokių pasiaiškinimų nebuvo“, – apie susitikimą su Baltarusijos atstovu Aleksandru Koroliumi sakė L.Linkevičius.

Jis patvirtino, jog Lietuva informacijos, kas iš tiesų įvyko Astravo AE, neturi. „Mes nežinome, kas įvyko, tik žinome, apie ką rašoma, ir norime paaiškinimų, ten buvo kalbama apie betono atramas, kurios sugriuvo, bet negalime to nei patvirtinti, nei paneigti“, – sakė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Linas Linkevičius

Susitikimo su ambasadoriumi metu Lietuvos diplomatijos vadovas sako pakartojęs Lietuvos reikalavimus, kad Astravo AE statybas įvertintų tarptautiniai ekspertai, būtų atlikti vadinamieji streso testai.

„Mes tikrai darysime viską, kad jie paisytų visų tarptautinių norų, jei tai vyks ne taip, kaip turėtų, mes tikrai neketiname pirkti elektros iš to objekto, ir tą darysime komerciniais, būdais, techniniais būdais, aišku, reikia kartu solidariai su regiono šalimis įtikinus (tai daryti)“, – kalbėjo L.Linkevičius.

„Atvirai kalbant, tas objektas iš tikrųjų nėra svarbus vien tik Lietuvai, ir dvišaliams santykiams, jis svarbus visam regionui ir Europos Sąjungai. Mes su Europos Komisija nuolat palaikome ryšį šiuo klausimu, ne tik informuojame, bet ir tikimės, kad jie kels tas problemas aukščiausiu lygiu“, – reziumavo ministras.

Baltarusių portalas belsat.eu paskelbė, kad netoli sienos su Lietuva statomoje Astravo AE balandžio viduryje įvyko incidentas – sugriuvo būsimo branduolinės priežiūros pastato atraminės konstrukcijos. Tai portalui pranešė vienos iš jėgainės statyboje dalyvaujančių Pinsko miesto organizacijų darbininkas, anot kurio, tai jau ne pirmas incidentas, tačiau atsakomybės už juos kol kas niekas neprisiėmė.

Baltarusijoje statomos Astravo AE atstovai šią informaciją pavadino „visiška nesąmone“ vadina informaciją. Baltarusijos ambasada Vilniuje BNS nurodė neturinti jokios informacijos apie galimą incidentą, tačiau atsiuntė nuorodą į Baltarusijos žiniasklaidos pranešimus, kuriuose cituojamas Astravo AE atstovas.

„Visiška nesamonė! Nežinau, kas tai per nuotraukos ir iš kur jos, iš jų nieko nematyti. Tarp dviejų reaktorių blokų, kaip ten parašyta, nėra jokio branduolinio aptarnavimo pastato“, – Baltarusijos naujienų portalui tut.by sakė Astravo AE Informacijos ir viešųjų ryšių skyriaus vadovas Eduardas Sviridas.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusiją neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius