Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 02

Lietuva kviečia lenkų restauratorius padėti gelbėti Aušros vartų

Lietuvos kultūros paveldo departamentas (KPD) tikisi lenkų specialistų pagalbos gelbstint Aušros vartų koplyčią, trečiadienį pranešė lenkų radijas.
Aušros vartai
Aušros vartai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Departamento direktorė Diana Varnaitė lenkų radijui „Znad Wilii“ sakė, kad galimą bendradarbiavimą šiuo klausimu jau aptarė su Lenkų instituto Vilniuje direktore Malgorzata Kasner.

D.Varnaitė tikisi, kad lenkų ekspertai padės ištaisyti žalą, padarytą remontuojant Aušros vartus, kai buvo apgadinti paminkliniai laiptai, atramos, pakeistos durys.

Kultūros paveldo departamento nuotr./Aušros vartų bažnyčioje vykdomi neteisėti remonto darbai.
Kultūros paveldo departamento nuotr./Aušros vartų bažnyčioje vykdyti neteisėti remonto darbai.

Pasak lenkų radijo, Lietuvoje plečiamas sakralinių objektų pritaikymo turizmo poreikiams procesas. Planuojama suremontuoti XVIII amžiaus keltuvą Šv.Jonų bažnyčios varpinėje. Lietuvos kultūros paveldo departamentas šiems planams neprieštarauja.

Praėjusią savaitę KPD pranešė sustabdęs savavališkai vykdomus Aušros vartų koplyčios remonto darbus, kurių metu buvo naikinamos vertingosios koplyčios savybės. Paveldosaugininkų žodžiais, galėjo būti atliekami tik šio paminklo restauracijos darbai.

Anot departamento, atliekant koridoriaus ir laiptinės, vedančios į koplyčią, darbus išmontuotos senosios medinės durys, pažeistos 1932 metų autentiškos keraminės plytelės, jas užklijuojant nauja danga, išmontuoti senieji ranktūriai, kitose vietose ardant senąjį mūrą sumontuoti nauji turėklai, ant buvusių XIX amžiaus vidurio teracinių laiptų užklota granitą imituojanti medžiaga, dalis senųjų laiptų demontuoti, sienos dažomos nepateikus polichrominių tyrimų.

Šiais remonto darbais buvo pažeistas ne tik autentiškas laiptų ir dangų bei ranktūrių medžiagiškumas, bet ir sakralinė vertė, nes tai yra pagrindiniai piligrimystės laiptai.

Kaip KPD remonto autoriai įvardijami bendrovės „Archinova“ direktorius Antanas Gvildis ir architektas Ilja Makarovas. Paminklosaugos ekspertizę atliko Virgilijus Spudas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius