Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 01

Lietuva neinformavo Vladimiro Jakunino, kad ordinas jam skirtas neteisėtai

Lietuva tikina neturinti teisinių svertų atimti ordiną iš prieštaringai vertinamo Rusijos piliečio Vladimiro Jakunino. Rusijos geležinkelių vadovas net neinformuotas, kad jo apdovanojimas paskelbtas neteisėtu, praneša „Vilniaus diena“.

Per pusmetį nuo Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kuriuo V.Jakuninui skirtas Lietuvos valstybės apdovanojimas pripažintas prieštaraujančiu Konstitucijai, Lietuvos valdžios įstaigos nesiėmė jokių veiksmų, kad V.Jakunino būtų pareikalauta grąžinti ordiną. Jis neišbrauktas ir iš oficialaus apdovanotųjų sąrašo.

Prezidentūra tvirtina neturinti teisinio pagrindo V.Jakuniną išbraukti iš šio sąrašo.

Įstatyme numatyta, kad prezidentas gali išbraukti asmenis iš ordinų kavalierių ar medaliais, kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo, jeigu jų veika žemina apdovanotojo vardą.

V.Jakuninas oficialiai nepripažintas žeminančiu apdovanotojo vardą, nes ordino skyrimas jam paskelbtas neatitinkančiu Lietuvos Konstitucijos ir įstatymų keltų reikalavimų. Prezidentūra pabrėžė, kad apie KT priimtą nutarimą dėl V.Jakunino apdovanojimo „yra pažymėta apdovanotųjų asmenų duomenų bazėje“.

Į klausimą, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė arba Prezidento kanceliarija neišsiuntė laiško V.Jakuninui, kuriuo jis būtų informuotas apie KT sprendimą, Prezidentūra atsakė taip pat neturinti teisinio pagrindo imtis tokių veiksmų.

Praėjusių metų rugsėjo 7 dieną KT paskelbė, kad Konstitucijai prieštarauja prezidento Valdo Adamkaus 2002 metų birželį pasirašytas dekretas dėl Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiaus skyrimo fondo Rusijos nacionalinės šlovės centro globos tarybos pirmininkui, Lietuvos ir Rusijos dvišalių santykių rėmėjui V.Jakuninui.

Paaiškinta, kad V.Adamkus negalėjo skirti V.Jakuninui Kunigaikščio Gedimino Komandoro kryžiaus, nes 2002 metų viduryje toks ordinas dar neegzistavo.

Pagal tuomet galiojusias įstatymines normas, buvo ordinai su laipsniais. Tik vėliau, 2003-iųjų pradžioje, III laipsnio ordinas buvo prilygintas Komandoro kryžiui.

Šiuo metu Rusijos geležinkelių bendrovei vadovaujantis V.Jakuninas Lietuvoje vertinamas prieštaringai. Žiniasklaida ne kartą skelbė, kad jis praeityje galėjo eiti aukštas generolo pareigas Sovietų Sąjungos specialiosiose tarnybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius