Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 11

Lietuva neturi kito šanso – tik draugauti su Lenkija, sako Seimo komiteto vadovas E.Zingeris

Su prezidente Dalia Grybauskaite Lietuvos užsienio politikos prioritetus aptarę Seimo Užsienio reikalų komiteto nariai pabrėžė gerų santykių su Lenkija svarbą ir ragino nesikoncentruoti į tautinių mažumų klausimus.
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos
Lenkijos ir Lietuvos vėliavos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Mums jokio kito šanso nėra, kaip tik būti bičiuliais, bendražygiais ir draugais su Lenkijos valstybe. Mūsų bendra su Lenkija patirtis yra tokia, kad mes turime ieškoti sąlyčio taškų ir neatrodyti juokingi kartais susikoncentravę vien ties mažumų problema“, – žurnalistams sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Emanuelis Zingeris.

Anot politiko, Lietuva ir Lenkija Briuselyje „turi bendrą frontą“, kuris bus tęsiamas.

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama, kad Lietuvos ir Lenkijos santykiai atšalo. Lietuvos pareigūnai sako dažnai sulaukiantys priekaištų iš Varšuvos politikų dėl lenkų tautinės mažumos padėties Lietuvoje ir sąlygų į naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose investavusiai Lenkijos bendrovei „PKN Orlen“.

Lietuvos pareigūnai teigia, kad dauguma priekaištų yra nepagrįsti, nes lenkų tautinei mažumai sudarytos išskirtinės sąlygos, ir teigia įžvelgiantys Lietuvai nenaudingus pokyčius Lenkijos užsienio politikoje.

Vienas iš daugiausia spekuliacijų keliantis klausimas yra Lietuvos politikų nenoras įteisinti pavardžių rašybos dokumentuose originaliai, jų nelietuvinant ir leidžiant tokias abėcėlėje nenaudojamas raides kaip w. Tokį Vyriausybės pateiktą įstatymo projektą atmetę parlamentarai sako, jog siūloma tvarka neatitiktų Lietuvos Konstitucijos, kuri įtvirtina lietuvių kalbą kaip valstybinę kalbą.

„Jei pavardžių rašymas laikomas tarpvalstybinių santykių problema, tai reiškia, kad tarp valstybių problemų nėra“, – taip situaciją pirmadienį komentavo Seimo Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas socialdemokratas Justinas Karosas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius