-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 10 20

Lietuva pagal spaudos laisvę pasaulyje pakilo į 10-tą vietą

Organizacijos „Reporteriai be sienų“ (Reporters sans frontiers) sudarytame sąraše Lietuva pagal Spaudos laisvės indeksą 2009-aisiais užima 10-tą vietą, iki šiol tai aukščiausia mūsų šalies pozicija šiame sąraše.
Spauda
Spauda / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Palyginti su paėjusių metų sąrašu, Lietuva šoko į viršų per kelias pozicijas – pernai pagal Spaudos laisvės indeksą ji dalijosi 16–19 vietomis.

Šiemet pagal Spaudos laisvės indeksą pirmąja pozicija dalijasi penkios šalys: Danija, Suomija, Airija, Norvegija ir Švedija, šeštoje vietoje yra Estija, septinta pozicija dalijasi Nyderlandai ir Šveicarija, devintoje vietoje – Islandija, ir dešimtoje – Lietuva.

11-toje vietoje – Belgija ir Malta, 13-tą poziciją dalijasi Austrija, Latvija ir Naujoji Zelandija, 16-oje – Australija, 17-oje – Japonija, 18-oje – Vokietija, 19-oje – Kanada. 20-tą poziciją dalijasi Liuksemburgas, Jungtinė Karalystė ir JAV. Beje, JAV į 20-tą vietą per metus pakilo iš 40-tos pozicijos.

Kaip pastebima organizacijos interneto svetainėje, nors pirmos 13 vietų priklauso Europos šalims, kai kurios jų pagal Spaudos laisvės indeksą užima pakankamai žemas vietas, pvz. Prancūzija 43-ia, Slovakija – 44-ta, Italija – 49-ta.

Į paskutinį dešimtuką (166–175 vietos) įeina Vietnamas, Jemenas, Kinija, Laosas, Kuba, Birma, Iranas, Turkmėnija, Šiaurės Korėja, Eritrėja.

Sąrašas sudaromas vertinant elgesį su žurnalistais, žodžio ir informacijos laisvės lygį, žiniasklaidos priemonių savininkų įtaką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius