Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 10 25

Lietuva paragino pasmerkti neteisėtų „rinkimų“ okupuotame Donbase organizavimą

Lietuvos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose (JT) ambasadorė Raimonda Murmokaitė penktadienį JT Saugumo Tarybos posėdyje paragino tarptautinę bendruomenę pasmerkti lapkričio 2 dieną pro-rusiškų separatistų organizuojamus rinkimus Donbase, Ukrainoje.
Raimonda Murmokaitė
Raimonda Murmokaitė / JT nuotr.
Lietuvos atstovė paragino Rusiją nedelsiant atitraukti visus savo karinius dalinius, įrangą ir kovotojus iš Ukrainos teritorijos, nutraukti paramą separatistams ir vienareikšmiškai pasmerkti separatistų planuojamus nelegalius „rinkimus“, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Spalio 26 dieną vyksiantys visuotiniai rinkimai Ukrainai ypatingai svarbūs. Separatistų planai lapkričio 2 dieną surengti savo „rinkimus“ yra tik dar vienas ciniškas Minsko susitarimų pažeidimas. Tarptautinė bendruomenė turi vieningai pasmerkti šį nelegalų veiksmą“, – posėdyje sakė R.Murmokaitė.

Įsipareigojimo nutraukti ugnį sėkmė pirmiausia priklauso nuo Rusijos veiksmų ir pasiryžimo prisiimti atsakomybę už kraujo praliejimą Ukrainoje, – pabrėžė ambasadorė.

Ji atkreipė dėmesį, kad būtina laikytis Minsko susitarimų nuostatų.

„Šiuo metu tik Ukraina rodo pasiryžimą įgyvendinti Minsko susitarimus, tačiau be Rusijos geranoriško įsitraukimo ir bendradarbiavimo, jie tėra paprastas popieriaus lapas. Įsipareigojimo nutraukti ugnį sėkmė pirmiausia priklauso nuo Rusijos veiksmų ir pasiryžimo prisiimti atsakomybę už kraujo praliejimą Ukrainoje“, – pabrėžė ambasadorė.

Ji pakartotinai išreiškė Lietuvos paramą Ukrainos suverenitetui, nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui.

Lietuva taip pat paragino ištirti pranešimus dėl kasetinių sprogmenų naudojimo ir Ukrainą prisijungti prie 2008 metų Oslo konvencijos.

Posėdžio metu ambasadorė R.Murmokaitė išreiškė susirūpinimą žmogaus teisių padėtimi separatistų kontroliuojamoje Ukrainos teritorijoje, taip pat grubiais žmogaus teisių pažeidimais prieš totorių bendruomenę aneksuotame Kryme. Ambasadorė pabrėžė, kad JT žmogaus teisių stebėjimo misijai ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misijai turi būti užtikrinta galimybė dirbti visoje Ukrainos teritorijoje, įskaitant ir Krymą.

JT Saugumo Tarybos posėdyje dalyvavęs JT Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Oscaras Fernandez-Taranco pabrėžė, kad visos pusės turi siekti krizės Ukrainoje sprendimo taikiomis priemonėmis, išlaikant šalies teritorinį vientisumą, nepriklausomybę ir suverenitetą.

JT Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Ivan Šimonovič pristatė šeštą JT ataskaitą apie žmogaus teisių padėtį Ukrainoje. Kita JT vyriausiojo komisaro žmogaus teisėms ataskaita dėl padėties Ukrainoje bus paskelbta lapkričio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius