-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 09

Lietuva prašo Minsko paaiškinimų dėl Baltarusijos atominės elektrinės

Lietuvos užsienio reikalų ministerija Minsko paprašė paaiškinimų dėl Baltarusijos pareigūnų pareiškimų apie šioje šalyje planuojamą statyti atominę elektrinę, ir pabrėžė, kad Vilnius iki šiol turi prieštaravimų dėl jos poveikio aplinkai.
Elektra
Elektra / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.
Temos: 2 Baltarusija Minskas

Lietuva laikosi pozicijos, kad Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procesas nėra baigtas, ir teigia iki šiol negavusi atsakymų, kodėl projektui pasirinkta aikštelė, esanti vos už 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Notoje ministerija teigia, kad Lietuva „iš esmės nesutinka“ su Minsko pareiškimais „apie tariamai baigtas Baltarusijoje planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procedūras ir tai, kad Lietuva tariamai neturi prieštaravimų dėl minėto poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos“.

Lietuva iki šiol kritikuoja Baltarusijos planus statyti atominę elektrinę Astravo aikštelėje, Gardino srityje, vos 23 kilometrai nuo Lietuvos sienos. Oficialusis Vilnius nuogąstauja dėl poveikio aplinkai. Be to, jėgainė Baltarusijoje laikoma konkurente Visagine planuojamai atominei elektrinei, kurią Lietuva nori statyti su Latvija, Estija ir Lenkija.

„Ministerija (...) maloniai prašo Baltarusijos paaiškinimų dėl Baltarusijos oficialių asmenų pareiškimų dėl tariamai baigtų Baltarusijos planuojamos statyti atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo procedūrų ir dėl Lietuvos tariamai neturimų prieštaravimų dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos“, – rašoma gruodžio 6 dieną pasirašytoje notoje, kurios kopiją gavo BNS naujienų agentūra.

Lapkričio pabaigoje Baltarusijos radiacinės saugos komisijos pirmininkas Jakovas Kenigsbergas Minske per spaudos konferenciją pareiškė, kad Lietuva nebeturi priekaištų dėl Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo (PAV).

„Lietuvos specialistai po pastarojo vizito į Minską atsiėmė visus prieštaravimus dėl PAV. Mes atsakėme į visus klausimus, kurie kėlė nerimą lietuviams, ir visi prieštaravimai buvo atšaukti“, – Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ citavo J.Kenigsbergą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius