Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 19

Lietuva prie humanitarinės operacijos Libijoje prisidės tik leisdama naudotis bendru NATO lėktuvu

Europos Sąjungai (ES) ėmus svarstyti apie humanitarinės operacijos Libijoje plano rengimą užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigia, kad Lietuva prie Bendrijos veiksmų galėtų prisidėti tik leisdama panaudoti turimas penkias bendro NATO šalių transporto lėktuvo skrydžių valandas.
Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis
Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak ministro, praėjusią savaitę vykusioje ES Užsienio reikalų taryboje kalbėta, kad Briuselis turėtų pradėti planuoti humanitarinę operaciją.

„Lietuva šiuo atveju aktyviai nedalyvauja šitame svarstyme todėl, kad – reikia pripažinti ir būti realistais – mes tik kaip sąjungininkai solidariai išreiškėme pritarimą, tačiau patys šiuo metu tikrai neturime tiek lėšų ir galimybių išskyrus tai, ką Lietuva jau pasiūlė“, – BNS antradienį sakė A.Ažubalis.

„Lietuva pasiūlė humanitarinėms reikmėms penkias valandas C-17 lėktuvo. Penkias valandas pasiūlėme mūsų partneriams, viskas“, – teigė Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Naujienų agentūra Reuters pirmadienio vakarą pranešė, kad ES jau parengė preliminarų humanitarinės operacijos planą, kuriam įgyvendinti gali prireikti į Libijos Misratos miestą siųsti Europos karines pajėgas. Misratą yra apsiautusios dėl išlikimo valdžioje kovojančio Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi pajėgos.

ES pajėgas gali prireikti siųsti, jei Jungtinės Tautos nuspręstų, kad humanitarinės misijos reikia, o vykdytojams būtina kariškių apsauga.

Anot Reuters, jei ES gautų Jungtinių Tautų mandatą vykdyti misiją, į ją galėtų įsitraukti ir vadinamosiose Europos kovinėse grupėse budintys kariai.

Šiuo metu veikti pasirengusios yra dvi ES kovinės grupės, kuriose budi Lietuvos, Estijos, Suomijos, Nyderlandų, Švedijos, Austrijos, Norvegijos, Airijos ir Vokietijos kariai.

Bendroje kovinėje grupėje kartu su Austrijos, Olandijos, Suomijos ir Vokietijos kariais budi 12 Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono vandenvalos vieneto karių. Jų budėjimas truks iki liepos 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius