Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 15

Lietuva ragina Rusiją išsaugoti K.Donelaičio muziejų Kaliningrade

Rusijos Dūmai nusprendus Rusų Stačiatikių bažnyčiai perduoti visus jai anksčiau priklausiusius religinės paskirties pastatus, pavojuje atsidūrusį Kaliningrade esantį Kristijono Donelaičio muziejų gelbėja aukščiausia Lietuvos valdžia.
K.Donelaičio biustas Tolminkiemyje
K.Donelaičio biustas Tolminkiemyje / Wikipedijos iliustr.

Šiuo įstatymo pagrindu Kaliningrado srityje Bažnyčiai jau perduoti visi pastatai, išskyrus minimą muziejų. Jį išgelbėti po Lietuvos kultūros pasaulio atstovų kreipimosi pasiryžo tiek Seimo pirmininkė Irena Degutienė, tiek ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prezidentė išsiuntė laišką Dmitrijui Medvedevui, kuriame prašo muziejų išlaikyti Rusijos valstybės nuosavybėje. „Atsižvelgdama į šio muziejaus svarbą Lietuvai, jos kultūrai ir istorijai, taip pat turėdama mintyje tai, kad K.Donelaičio atminimo įamžinimas yra svarbus ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos kultūrinio paveldo klausimas, kreipiuosi į Jus dėl muziejaus išlaikymo Rusijos valstybės nuosavybėje. Suprasdama ir Lietuvos atsakomybę, paprašiau Lietuvos Vyriausybės ieškoti galimybių prisidėti prie šio muziejaus išlaikymo", - laiške Rusijo prezidentui rašo D.Grybauskaitė.

Savo ruožtu I.Degutienė su tokiu pačiu prašymu kreipėsi į Rusijos Dūmos pirmininką Borisą Gryzlovą. Seimo Pirmininkė atkreipė dėmesį, kad šitas pastatas niekada nepriklausė Rusijos stačiatikių bažnyčiai – iki 1944 metų čia buvo evangelikų liuteronų bažnyčia, kurios kunigu buvo poetas Kristijonas Donelaitis ir kurio palaikai yra palaidoti šios bažnyčios kriptoje. 1944 metais ši evangelikų liuteronų bažnyčia buvo sugriauta iki pamatų, o lietuvių restauratoriams ją atkūrus, nuo 1979 metų šiame pastate įkurtas Kristijono Donelaičio muziejus, veikiantis iki šios dienos.

„Kristijonas Donelaitis Lietuvai yra taip pat svarbus, kaip Rusijai – jos didis poetas Aleksandras Sergejevičius Puškinas, kurio muziejų Vilniuje išlaiko ir globoja Lietuva. K. Donelaičio kūryba svarbi ir visam pasauliui – 1977 m. UNESCO K. Donelaičio kūrinį „Metai“ įrašė į pasaulinės literatūros šedevrų sąrašą. Lietuvos Respublikos Seimas 2014 metus paskelbė Kristijono Donelaičio metais, taip pažymėdamas jo 300-ąsias gimimo metines“, – rašoma laiške Dūmos Pirmininkui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius