Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 17

Lietuva reikalauja, kad Rusija ir Baltarusija atsakytų į jos klausimus dėl planuojamų statyti AE

Lietuva reiškia susirūpinimą dėl Baltarusijos ir Rusijos planuojamų statyti atominių elektrinių (AE) radiacijos poveikio ir reikalauja, kad kaimynės laikytųsi tarptautinių saugumo reikalavimų bei iš esmės atsakytų į visus Lietuvos keliamus klausimus dėl atominių elektrinių projektų.
Eitynių akimirka
Eitynių akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai sakoma ketvirtadienį priimtoje Seimo rezoliucijoje. Už ją balsavo 84 Seimo, prieš buvo du, keturi balsuodami susilaikė.

Dokumente teigiama, kad pastarųjų dienų tragiški įvykiai Japonijoje dar kartą patvirtina būtinybę nuosekliai ir besąlygiškai laikytis tarptautiniuose dokumentuose įtvirtintų saugumo reikalavimų projektuojant, statant ir eksploatuojant branduolinės energetikos objektus, prieš tai atlikus išsamų poveikio aplinkai vertinimą.

„Baltarusijos Respublika ir Rusijos Federacija nėra atlikusios savo šalyse planuojamų statyti atominių elektrinių poveikio aplinkai vertinimo pagal visuotinai priimtas tarptautinės teisės normas, nėra organizavusios šio projekto viešų svarstymų Lietuvoje ir dvišalių konsultacijų su Lietuvos Respublika“, – pabrėžiama rezoliucijoje.

Joje primenama, kad tai padaryti reikalauja nemažai tarptautinių dokumentų.

Lietuvos parlamentarai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Baltarusijos ir Rusijos planuojamų statyti atominių elektrinių radiacija gali išplisti į Lietuvos teritoriją, pasiekti sostinę Vilnių ir kitus miestus bei gyvenvietes, paveikti Neries vandens baseiną.

Rezoliucijoje reikalaujama, kad branduolines jėgaines planuojančios statyti kaimynės surengtų viešus svarstymus Lietuvoje ir dvišales konsultacijas.

Be to, dokumente pabrėžiama, kad Lietuva, plėtodama naujos atominės elektrinės statybos Visagine projektą, nuosekliai laikosi visų tarptautinių konvencijų bei teisės aktų reikalavimų, teikia ir yra pasirengusi toliau teikti savo ir kaimyninių valstybių visuomenėms reikiamą informaciją apie įgyvendinamą projektą.

Dalis parlamentarų piktinosi, kad per vėliau susizgribta protestuoti dėl kaimyninėse šalyse statomų AE.

Liberalas Petras Auštrevičius tikino, kad negalima nuleisti rankas reiškiant savo poziciją. Anot jo, rezoliucijoje konstatuojama, kad neatsižvelgta į Lietuvos nuomonę.„Man truputėlį keistai atrodo, kad mes priiminėjam rezoliuciją, o tuo metu Lietuvos Vyriausybė, vadovaujama A.Kubiliaus, nieko nepadarė, kad nebūtų statoma atominė elektrinė. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas, kai mes Seime klausdavome, ką darys, sakydavo: „Pasaka. Nestatys Baltarusijoje elektrinės“. Pasirodo, ne pasaka ir ne sapnas“, – teigė „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Valstietis liaudininkas Konstantas Ramelis stebėjosi, kad Lietuva piktinasi kaimynų jėgainėmis, o pati irgi pasienyje planuoja statyti Visagino atominę jėgainę.

„O mūsų elektrinė, kokiu atstumu nuo Baltarusijos?“ – klausė Seimo narys.

„Visiems jums žinoma, kad Ignalinos atominė elektrinė nėra prie Minsko. Ji yra Visagine. O čia mes gersime šviečiantį vandenį. Duok Dieve, kad taip nebūtų, kad tas vanduo nešviestų, ir mūsų kava nešviestų naktį nuo radiacijos. 50 kilometrų nuo Vilniaus. Visaginas yra daug saugesnėje zonoje ir nėra taip arti prie gyvybinių Baltarusijos mazgų“, – priekaištus atrėmė rezoliucijos projektą pristatęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Liberalas Petras Auštrevičius tikino, kad negalima nuleisti rankas reiškiant savo poziciją. Anot jo, rezoliucijoje konstatuojama, kad neatsižvelgta į Lietuvos nuomonę.

Trečiadienį Rusija ir Baltarusija pasirašė tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo, statant atominę jėgainę Baltarusijoje. Ją Baltarusija planuoja statyti maždaug už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Teigiama, kad 2,4 tūkst. megavatų galios dviejų reaktorių atominę elektrinę Baltarusijoje iki 2018 metų turėtų statyti Rusijos įmonė „Atomstrojeksport“.

Rusija Baltijos atominę elektrinę stato su Lietuva besiribojančioje Kaliningrado srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius