Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 25 /11:24

Lietuva stabdo vizų išdavimą Rusijos piliečiams, siūlo dar daugiau sankcijų Rusijai, taip pat – Baltarusijai

Lietuva sustabdė vizų išdavimą Rusijos piliečiams, penktadienį pranešė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas. Jis taip pat detalizavo, kaip Europos Sąjunga (ES) išplėtė sankcijų Rusijai paketą, kokias sankcijas toliau siūlo taikyti Lietuva tiek Rusijai, tiek Baltarusijai.
Mantas Adomėnas
Mantas Adomėnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spaudos konferencija iš Vyriausybės:

VIDEO: Tiesiogiai: Lietuvos Vyriausybės veiksmai Rusijai užpuolus Ukrainą

M.Adomėnas nurodė, jog vizų išdavimas Rusijos piliečiams Lietuvoje buvo sustabdytas dar ketvirtadienį.

„Vakar buvo sustabdytas vizų – bet kokių vizų – išdavimas Rusijos piliečiams“, – per spaudos konferenciją Vyriausybėje pranešė viceministras.

Jis teigė, kad taip pat elgtis raginami ir kiti ES partneriai.

Rusijos ambasadorius kol kas lieka dirbti

Užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį taip pat išsikvietė Rusijos ambasadorių Aleksejų Isakovą ir jam pareiškė protestą dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Ambasadorius kol kas lieka dirbti Lietuvoje.

„Mes deriname su bendraminčiais šiuos veiksmus dėl ambasadoriaus Lietuvoje atšaukimo ar greičiau išsiuntimo, paskelbimo perosna non grata. Toks veiksmas turėtų prasmę, jeigu tai būtų kolektyvinis Europos, NATO šalių atsakas į Rusijos agresiją“, – teigė M.Adomėnas.

Jis įvardijo, ko Lietuva siekia rengiant trečiąjį sankcijų Rusijai paketą.

Kviečiame eiti į stipresnes sankcijas, tai pirmiausia – SWIFT'as, oligarchų ir jų šeimos narių sankcionavimas.

„Kviesim iš karto priiminėti trečiąjį paketą. Kviečiame eiti į stipresnes sankcijas, tai pirmiausia – SWIFT'as, oligarchų ir jų šeimos narių sankcionavimas, ko dabar nėra.

Apskritai reikia eiti ta linkme, kad Rusija būtų izoliuota politiškai ir ekonomiškai, suspenduojama narystė tarptautinėse organizacijose.

Labai svarbus žingsnis, kuris tikrai galėtų būti žaidimo dalis – naftos ir dujų importo atsisakymas, jau nekalbant apie finansinės rinkos visa apimtimi sankcionavimą“, – vardijo M.Adomėnas.

Kalbėdama apie sankcijas Rusijai ir jos atjungimą nuo SWIFT sistemos, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog tai galima panaudoti kaip derybinį instrumentą, jei Rusija ir toliau nestabdys savo puolimo.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Ingrida Šimonytė

„Rusija toliau apšaudo pagrindinius Ukrainos miestus ir tęsia puolimą. Čia yra taktikos klausimas, ar tu iš karto nori išnaudoti kažkokius labai stiprius variantus, ar tie variantai paliekami kaip derybinis svertas bandant kažkuo įtikinti“, – per spaudos konferenciją dėstė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, klausimas dėl Rusijos atjungimo nuo SWIFT sistemos nėra uždarytas, tik tuo esą reikia įtikinti kai kurias Bendrijos nares.

Ketvirtadienį ESBO, pasak M.Adomėno, kalbėjo apie tarptautinio Hagos tribulono proceso pajungimą prieš Rusiją.

„[Jį] turime įjungti kalbant apie Rusijos Ukrainoje veiksmus kaip karo nusikaltimus“, – teigė M.Adomėnas.

Siūlo sankcionuoti Baltarusijos įmones

Lietuva, anot jo, taip pat imasi veiksmų, kad žmonės iš Rusijos ir Ukrainos, kurie gali būti „medžiojami“ Rusijos, būtų perkelti į Lietuvą ar kitas ES valstybes.

Lietuvoje, be kita ko, siekiama užkardyti rusiškus televizijos kanalus, rengiamas kreipimasis į didžiąsias JAV technologijų kompanijas dėl algoritmų, kurie neleistų prasiskverbti dezinformacijai iš Rusijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai fronto linijoje

Kitą savaitę, antradienį, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje Lietuvos iniciatyva, bendradarbiaujant su ukrainiečiais, šaukiamas specialus posėdis Ukrainos klausimais, pažymėjo M.Adomėnas.

Siekiama sankcijų ir Baltarusijai.

„Kviečiame įdėti į ES sankcijų paketą „Belkalio“ trąšas, taip pat daugybę su valdžia ir karo pramone susijusių Baltarusijos įmonių. Tai būtų reakcija tiesiogiai į Baltarusijos dalyvavimą kaip agresijos šalį šiame prasidėjusiame kare prieš Ukrainą“, – dėstė M.Adomėnas.

Kviečiame įdėti į ES sankcijų paketą „Belkalio“ trąšas, taip pat daugybę su valdžia ir karo pramone susijusių Baltarusijos įmonių.

Kalbėdamas apie antrąjį sankcijų Rusijai paketą, viceministras nurodė, kad jis apima eksporto ribojimų griežtinimą dvigubos paskirties (civilinės ir karinės) prekėms, aviacijos technologijas, energetiką, ypač naftos gavybą, elektroniką, finansinį sektorių.

Sankcijos apima 70 proc. bankų rinkos ir kompanijų

Taip pat – įtrauktos finansinės sankcijos, kurios „apima 70 proc. Rusijos bankų rinkos ir valstybės valdomų kompanijų“, draudžiamas lėktuvų ar jų dalių pardavimas, ribojamas priėjimas prie technologijų, ypač puslaidininkių, naujos kartos programinės įrangos, stabdomas vizų Rusijos piliečiams išdavimas, draudimas atvykti į ES ir lėšų įšaldymas Rusijos Dūmos nariams ir kitiems sprendimų dėl Donecko ir Luhansko pripažinimo priėmėjams, draudimas teikti paskolas Rusijai ir jos Centriniam bankui.

Po to, kai Maskva pripažino separatistinių regionų Ukrainos rytuose nepriklausomybę ir keliomis kryptimis pradėjo invaziją į Ukrainą, Europos Sąjungos lyderiai Rusijai paskelbė sankcijas.

„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos (ES) šalių vadovų susitikimas
„Scanpix“ nuotr./Europos Sąjungos (ES) šalių vadovų susitikimas

Penktadienį turėtų įsigalioti platesnis sankcijų paketas: Bendrija susitarė dėl baudžiamųjų priemonių Rusijos finansų, energetikos ir susisiekimo sektoriams, taip pat suvaržymų prekybai dvejopos paskirties prekėmis, eksportui ir jo finansavimui.

Jie taip pat įtraukė daugiau Rusijos asmenų į ankstesnį sankcijų sąrašą.

Nesutaria dėl atjungimo nuo SWIFT

Nors per ES viršūnių susitikimą Briuselyje greitai sutarta dėl sankcijų Rusijai, nuomonių skirtumai tarp šalių neleido bendrijai žengti dar toliau baudžiant Maskvą, rašo BNS.

Pavyzdžiui, dalis šalių kol kas atmeta galimybes atriboti Rusiją nuo SWIFT sistemos.

Prezidentas Gitanas Nausėda po posėdžio penktadienio rytą Briuselyje užsiminė, jog sankcijų ratas Rusijai bus plečiamas dar labiau, ruošiamas trečiasis sankcijų paketas.

ES lyderiai taip pat paskelbė sieksiantys parengti sankcijų Rusijos sąjungininkei Baltarusijai dėl jos vaidmens surengiant agresiją prieš Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius