-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 31

Lietuva už beveik 200 mln. kainavusius britų karo laivus išsimokės 2013 metais

Lietuva už britų įsigytus karo laivus iš viso sumokės apie 191 mln. Lt, o paskutinio atsiskaitymo terminas dėl sudėtingos šalies finansinės situacijos nukeltas į 2013 metus. Tiesa, kitos sandorio detalės neviešinamos ir toliau. Tai naujienų portalui 15min.lt pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).
„Kuršis“ pradeda budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose.
„Hunt“ klasės minininkai papildys Lietuvos priešmininių laivų divizioną, kuriam šiuo metu priklauso „Kuršis“ ir dar du laivai.

Savo karinį laivyną nusprendusi atnaujinti Lietuva 2008 metais pasirašė sutartį su Didžiąja Britanija ir jos kompanija „Thales“, pagal kurią už 191 mln. Lt pasižadėjo pirkti 1983 metais pastatytus „Hunt“ klasės minininkus „HMS Cottesmore“  ir „HMS Dulverton“.

Sumaišties šioje istorijoje įnešė žinios iš Didžiosios Britanijos. Neseniai atsakydami į britų parlamentarų klausimus, Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos pareigūnai pateikė lentelę, kurioje matyti, kad Lietuvai „HMS Cottesmore“ ir „HMS Dulverton“ buvo perduoti už dyką. Nors apie sandorio detales abi pusės kalba šykščiai, galima suprasti, kad beveik 200 mln. Lt siekianti suma apima laivų modernizavimą, kurio darbai užsakyti iš tų pačių britų. Pagal sutartį laivuose turi būti įrengta minų paieškos ir naikinimo užduotims vykdyti reikalinga moderni technika.  Naujieji laivai į Lietuvą turėtų atkeliauti šių metų pabaigoje ir 2011-aisiais.

Atsižvelgiant į susitarimą su kontrakto partneriais, detalesnė informacija apie sutartinių įsipareigojimų vykdymą ir atsiskaitymo planus neskelbiama.Sutartis dėl minininkų pirkimo buvo pasirašyta KAM dar vadovaujant socialdemokratui Juozui Olekui.

Jį pakeitusi krašto apsaugos ministrė konservatorė-krikdemė Rasa Juknevičienė ne kartą tvirtino, kad mielu noru būtų atsisakiusi sutarčių vien dėl pinigų stygiaus, tačiau teigė negalinti nutraukti pradėto proceso, mat tuomet Lietuva patirtų apie 100 mln. Lt nuostolių.

Krašto apsaugos ministrės atstovės spaudai Danguolė Bičkauskienė neseniai portalui 15min.lt sakė, kad tokios pačios pozicijos R.Juknevičienė laikosi ir dabar: „Įsipareigojimai dideli. Biudžetui sumažėjus jie būtų tapę akmeniu po kaklu, todėl darbo grupė derėjosi su sutarčių antrosiomis pusėmis, šios sutiko išdėlioti tuos mokėjimus šiek tiek kitaip, atsižvelgdamos į mūsų aplinkybes.“

Kaip pirmadienį informavo KAM Visuomenės informavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Viktorija Cieminytė, už „Hunt“ klasės laivus „paskutinio atsiskaitymo terminas yra nukeltas į 2013 metus. Atsižvelgiant į susitarimą su kontrakto partneriais, detalesnė informacija apie sutartinių įsipareigojimų vykdymą ir atsiskaitymo planus neskelbiama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius