-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 03

Lietuva vis dar susiskaldžiusi dėl komunistinės praeities, sako V.Landsbergis

Lietuva išlieka suskaldžiusi ir nevieninga, kokios pozicijos laikytis sovietų režimo įvykdytų nusikaltimų atžvilgiu, mano europarlamentaras, 1990–1992 metų Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Interviu Laisvosios Europos radijui V.Landsbergis teigė susidūręs su stipriu pasipriešinimu, kada jam vadovaujant parlamentui buvo pradedamas liustracijos procesas.

„Reformos buvo tik beprasidedančios. Mes bandėme priimti panašų į Čekoslovakijos Liustracijos įstatymą. Mes rėmėmės juo kaip modeliu, bet susidūrėme su stipriu kairiojo sparno pasipriešinimu. Galų gale jie turėjo daugumą ir procesas buvo sustabdytas“, – sakė konservatorius V.Landsbergis.

„Šalis su komunistine praeitimi negali pasiekti vieningo sutarimo, ji ir dabar yra giliai susiskaldžiusi. (...) Komunizmas komunistinėse šalyse niekada nebuvo nugalėtas, jos nenorėjo nusivalyti šios praeities dėmės“, – kalbėjo europarlamentaras.

V.Landsbergis minėjo, kad aukšto rango komunistų lyderių teismai, panašūs į Niurnbergo procesą Vokietijoje, būtų padėję teisingumui. „Jei nėra teisingumo, žmonės iš principo juo netiki. Jie yra nepatenkinti demokratija ir valstybės politika, nes mato tas pačias asmenybes valdžioje arba turinčias didelę įtaką“, – tvirtino V.Landsbergis.

Paklaustas, ką darytų kitaip, jei galėtų grįžti į ankstyvąjį nepriklausomybės atkūrimo laikotarpį, V.Landsbergis atsakė: „Būčiau atidesnis įmantrios politinės korupcijos atžvilgiu. Aš pernelyg pasitikėjau gera žmonių valia. Ne visi to nusipelnė.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius