-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 22

Lietuviai skuba apsiginkluoti iki kovo pirmosios

Pastarosiomis dienomis ne tik cukrus šluojamas nuo parduotuvių lentynų. Tarp prekių, kurių paklausa smarkiai išaugo, atsidūrė ir dujiniai pistoletai bei revolveriai, antradienį praneša „Lietuvos rytas“.
Ginkluota dama
Pistoletas / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Apsirūpinti dujiniais ginklais skubama, kol dar neįsigaliojo papildytas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas. Jis numato, kad nuo kovo 1-osios perkant dujinį pistoletą reikės tokio pat leidimo, kaip ir įsigyjant kovinį ginklą.

Panevėžyje esančios ginklų parduotuvės „Vollis“ pardavėjas Rimantas Kurkauskas patvirtino, kad pastaruoju metu prekyba dujiniais ginklais ypač suintensyvėjo: „Vien iki pietų jau nupirko kelis pistoletus. Anksčiau per savaitę parduodavome kokį vieną ginklą, o dabar – du ar tris per dieną.“

Jis teigė, kad daugelis pirkėjų teikia pirmenybę pigesniems turkiškiems pistoletams, kainuojantiems nuo 180 iki 250 litų.

Intensyviau ginklų parduotuvių duris imta varstyti jau šių metų sausio pradžioje. Pirmiausiai iš lentynų dingo universalūs, ne tik dujiniais šoviniais, bet ir guminėmis kulkomis šaudantys ginklai. Mat jų nebeleidžiama įvežti į Lietuvą. Todėl iš parduotuvių šluojami iš anksčiau užsilikę tokie revolveriai.

Ginklų pardavėjai pastebi, kad dauguma dujinių ginklų pirkėjų – vyresni žmonės. Kaimuose arba vienkiemiuose gyvenantys pensininkai tikisi, kad ginklas padės apsisaugoti nuo piktų kėslų turinčių priklydėlių.

Jeigu ginklai nebus įregistruoti policijoje iki nurodytos datos, įstatymo pažeidėjams gresia bausmė – iki penkerių metų nelaisvės.Ne vienas dujinį ginklą nutaręs įsigyti pensininkas pasvarsto, ar vėliau jam nebus sunku gauti ginklui pirkti reikalingą gydytojo pažymą. O jei negaus? Todėl nusprendžia: geriau dujinį pistoletą ar revolverį pirkti dabar, kol tos pažymos nereikia.

Vienos Šiaulių ginklų parduotuvės atstovas tvirtino nepastebėjęs didelių pokyčių. Kauno prekiautojai tvirtino pajutę nedidelį pagyvėjimą. Rokiškyje per dvi savaites nupirkta 15 dujinių ginklų. Tai rekordas. Vilniaus parduotuvės „Oksalis“ pardavėjas Remigijus tvirtino, kad pokyčiai – akivaizdūs: „Anksčiau per savaitę nupirkdavo vos kelis pistoletus. Dabar nėra dienos, kad kelių neparduotume. Vilniečiai renkasi brangesnius, pasaulyje žinomų firmų ginklus.“

Policijos atstovai savo ruožtu perspėja, kad nuo kovo 1-osios įsigaliosiančios įstatymo pataisos numato, jog visi asmenys, iki pataisų įsigaliojimo įsigiję dujinius ir smulkaus kalibro šratais šaudančius ginklus, vis tiek privalės juos įregistruoti policijoje iki 2014 metų sausio 1 dienos. Registruojant reikės parašyti prašymą, taip pat atnešti psichiatro-narkologo pažymą.

Jeigu ginklai nebus įregistruoti policijoje iki nurodytos datos, įstatymo pažeidėjams gresia bausmė – iki penkerių metų nelaisvės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius