-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 18

Lietuviškai kalbantis pabėgėlis Basiras neketina grįžti į Afganistaną net pasibaigus karui

Pabėgėlis iš Afganistano Abdulas Basiras Jusufas, šiuo metu gyvenantis Rukloje, sako norintis apsigyventi Lietuvoje ilgam laikui. Basiras teigia, kad kai į Lietuvą atvyks jo žmona ir dukra, jis kurs gyvenimą čia ir pamirš Afganistaną.
Abdulas Basiras Jusufas
Abdulas Basiras Jusufas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tikrai aš gyvensiu Lietuvoje. Aš susitikau su keliais žmonėmis iš Irako, jie visi manęs klausė – kur tu važiuosi? Aš sakiau, kad važiuosiu į Lietuvą. Jie manęs klausė – ką darysi Lietuvoje? Aš sakau – Lietuvoje gyvensiu. Jie sakė – mes važiuosim į Vokietiją, Ispaniją, Italiją, kurios turtingos.

Bet aš norėjau važiuoti ten, kur man saugu gyventi. Aš Lietuvoje turiu daug draugų, visus pažįstu, aš lietuvių kalbą moku, noriu gyventi Lietuvoje. Su žmona ir dukra gyvensiu Lietuvoje (…) Kai bus žmona, dukra, aš pamiršiu Afganistaną“, – Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre surengtoje diskusijoje. „Pokalbis su Basiru. Pabėgėliai: vengti, suprasti, priimti“ sakė Basiras.

Basiras, kuris aštuonerius metus dirbo su lietuviais šalies misijoje Afganistane, išmoko lietuvių kalbą ir tapo vertėju. Lietuvos kariams pasitraukus iš šalies atidarė mobiliųjų telefonų parduotuvę. Tačiau vaikinas tvirtino buvęs priverstas bėgti iš šalies, kai iš Talibano gavo grasinantį laišką, jame pranešta, kad už tai, jog dirbo kartu su NATO pajėgomis, jam ir jo šeimai gresia pavojus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abdulas Basiras Jusufas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abdulas Basiras Jusufas

„Per vieną dieną uždirbdavau 60 dolerių. Dirbau, labai geras darbas buvo. Paskui iš Talibano tokį laišką gavau ir iš ten, iš Goro, bėgau“, – prisiminė Basiras.

Aš Lietuvoje turiu daug draugų, visus pažįstu, aš lietuvių kalbą moku, noriu gyventi Lietuvoje.

Basiro teigimu, talibams nebuvo svarbu, kad jis dirbo su lietuviais, o ne su amerikiečiais – jis buvo apkaltintas būtent pagalba amerikiečiams ir NATO. Jį laiške kaltino netgi tuo, kad neva tapo kataliku.

„Aš dirbau su Lietuvos kariuomene. Jie viską žino, ką ir kur aš dirbau, matė informaciją, turi mano nuotrauką. Pažįsta mane“, – sakė Basiras.

Paklaustas, kodėl nelieka Afganistane ir nekovoja už savo tėvynę, Basiras pabrėžė, kad ten jam nesaugu – į šalies policiją bei kariuomenę yra infiltruota Talibano atstovų, ir jie galėtų lengvai išpildyti grasinimus. Jo teigimu, ir grasinantį laišką nuo talibų jam į namus atnešė korumpuotas policininkas.

„Mūsų kariuomenė turi kontaktą su talibais. Aš galėjau dirbti policijoje, bet vis tiek duotų Talibanas jiems pinigų, ir kitas policininkas galėtų mane nušauti. Labai myliu darbą kariuomenėje, bet negaliu sakyti, kad ji yra mūsų. Talibanas policijoje turi kontaktų“, – aiškino Basiras.

Alfredo Pliadžio nuotr./Afganistanietis Abdulas Basiras Yoususi.
Alfredo Pliadžio nuotr./Afganistanietis Abdulas Basiras Yoususi.

Afganistanietis teigė netgi mokantis keletą lietuviškų liaudies dainų, tokių kiaip „Atskrend sakalėlis“. Vaikinas diskusijos metu ne kartą dėkojo lietuviams ir pabrėžė, kaip draugiškai buvo priimtas ir kokie malonūs yra žmonės, su kuriais tenka susidurti. Jis prisiminė, kaip draugiškai su juo elgėsi lietuvių kariai Afganistane.

„Kai dirbau su kariuomene ir kai liūdnas sėdėjau, nes turėjau problemų, vienas karys, jo vardas Paška, atėjo ir pasakė: „Basirai, einam pasivaikščioti“. Tada jis padainavo mašinoje „Atskrend sakalėlis“. Klausiau, ką reiškia šita daina, ir jis viską man papasakojo“, – prisiminė Basiras.

Paklaustas, ar yra tikintis, Basiras sakė esąs musulmonas, bet tvirtino, kad darbe religija nesivadovauja.

„Kai aš dirbau su Lietuvos kariuomene, jie dirbo savo darbą, o aš savo. Man jokio skirtumo - jūsų religija, mūsų religija, viskas man yra vienodai“, – sakė afganistanietis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abdulas Basiras Jusufas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Abdulas Basiras Jusufas

Basiras sakė norintis apsistoti Vilniuje arba Kaune. Ką veiksiąs Lietuvoje, Basiras dar nežino: sakė pasitarsiąs su žmona ir dukra. Anot jo, jo žmona Afganistane dirbo grožio salone.

„Pasitarsim su žmona, dukra, pažiūrėsim. Gal atidarysim parduotuvę, gal kitą darbą surasiu. Dabar laukiu savo žmonos ir dukros“, – teigė Basiras.

Kiti šeimos nariai, pasak Basiro, į Lietuvą atvykti neketina – brolis gyvena Afganistano sostinėje Kabule, kur turi darbą, tėvas miręs, o motina turi namą, kurio apleisti nenori, tačiau sūnaus sprendimą su šeima persikelti į Lietuvą palaiko.

Pirmąjį mėnesį Lietuvoje Basiras leido Rukloje. Ten jis lankė lietuvių kalbos pamokas, sporto salę, kompiuterių salę, išeidavo pasivaikščioti. Sykį lankėsi Vilniuje, kur jam ypač patiko Televizijos bokštas. Žadėjo apsilankyti ir Kaune, nuvykti į mečetę.

Paklaustas apie neigiamas patirtis, Basiras tvirtino, esą visa jo patirtis Lietuvoje – tik teigiama.

Apie Basirą žinia pasklido po to, kai internete pradėjo plisti lietuvių kalba įrašytas pabėgėlių iš Afganistano prašymas, kuriame jis prašo pagalbos, sako mylintis Lietuvą ir norintis joje gyventi, o lietuvių kalbą išmoko vertėjaudamas Lietuvos kariams Gore.

Lietuvos kariuomenės atstovai patvirtino, kad vaikinasi iš tikrųjų talkino Lietuvos kariams Afganistane. Prieš mėnesį Basiras atvyko į Lietuvą ir pasiprašė prieglobsčio. Antradienį pranešta, jog prieglobstis jam suteiktas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius