-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 02 28

Lietuvių kalbos komisija išdėstė savo poziciją dėl nelietuviškų rašmenų pasuose

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad nustatydamas vardo ir pavardės rašymo pase taisykles Seimas turi gauti lietuvių kalbos specialistų „aiškiai išdėstytą poziciją“, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkė Daiva Vaišnienė pažymi, kad komisija jau išdėstė savo poziciją 1991 metais, kuri nepakito. Tada komisija teigė, kad lietuviškuose pasuose tam tikromis aplinkybės nelietuviškų rašmenų gali būti.
Pasas, vairuotojo pažymėjimai ir tapatybės kortelė
Pasas, vairuotojo pažymėjimai ir tapatybės kortelė / BFL/VSAT nuotr.

„Noriu atkreipti dėmesį į trečią nutarimo punktą (1991 metų Aukščiausios Tarybos nutarimas – red.), kuriame sakoma, kad jei asmuo buvo užsienio valstybės pilietis, tapęs Lietuvos Respublikos piliečiu, jis gali turėti pavardę, perrašytą į Lietuvos Respublikos piliečio asmens dokumentus. Vadinasi, tie asmenys, kurie tampa Lietuvos Respublikos piliečiais ar atgauna pilietybę, turi teisę perrašyti tą pavardę lotyniškais rašmenimis, kokia buvo. Tokia buvo pirminė komisijos nuostata, kuri nėra pasikeitusi“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ penktadienį sakė D.Vaišnienė. Paklausus, ar tai reiškia, kad pasuose gali būti nelietuviškų raidžių, ji atsakė „taip“.

Visa komisija turės priimti sprendimą, ar tai yra visiškai nevaržomas procesas, kaip bus tie rašmenys vartojami, ar jie bus laisvai vardyne, ar galės žmogus rašyti savo vardą ir pavardę su dviguba v, – kalbėjo D.Vaišnienė.

Ji taip pat pridūrė, kad po 1999 metų KT nutarimo ir jo išaiškinimo 2009 metais, taikoma tokia bendra tvarka, kad lietuviškuose pasuose rašoma tik lietuviškais rašmenimis.  „Komisija paliko tą galimybę, bet po KT sprendimo tokios galimybės taikyta nebuvo. Jeigu bus politinė valia priimti tokį sprendimą (rašymą nelietuviškais rašmenimis pasuose – red.), mes, žinoma, tą labai stebėsime. Visa komisija turės priimti sprendimą, ar tai yra visiškai nevaržomas procesas, kaip bus tie rašmenys vartojami, ar jie bus laisvai vardyne, ar galės žmogus rašyti savo vardą ir pavardę su dviguba v“, – kalbėjo D.Vaišnienė.

Ketvirtadienį KT  taip pat išaiškino, kad kalbininkų siūlymu gali būti nustatytos ir kitokios taisyklės nei esančios Aukščiausiosios Tarybos 1991 metų nutarime. Jame įtvirtinta, kad nelietuviški vardai ir pavardės lietuviškuose pasuose rašomi lietuviškais rašmenimis pagal tarimą.

Po šio KT nutarimo Vyriausybė vėl ketina prašyti VLKK išvados.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą žiūrėkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius