2011 07 23

Lietuvių tautinio centro nariai įtariami iškėlę vėliavas su svastikomis

Vilniaus policija penktadienį sulaikė mažiausiai dešimt žmonių, kurie įtariami per Hitlerio gimtadienį ant Tauro kalno iškėlę vėliavas su svastikomis, vėliau įmetę dūminį užtaisą per filmo apie antifašistus premjerą, pranešė „Vilniaus diena“.
Nacistinės Vokietijos vėliava
Nacistinės Vokietijos vėliava / Photos.com nuotr.

Pasak Lietuvių tautinio centro (LTC) pirmininko Ričardo Čekučio, pirmi du LTC nariai sulaikyti ankstų penktadienio rytą.

„Juos sulaikė paryčiais, jų namuose buvo atliktos kratos. Apie 6.30 vai. policijoje jau buvo ir mūsų advokatas. Jam nebuvo paaiškinta, dėl ko žmonės sulaikyti, tačiau jam buvo leista dalyvauti įtariamųjų apklausoje“, – sakė R.Čekutis.

Iki pietų sulaikyti dar keli LTC nariai, o popiet policijos areštinėje atsidūrė daugiau nei dešimt jų.

Penktadienio popietę du iš sulaikytųjų buvo paleisti, likusių apklausos buvo tęsiamos.

LTC lyderio teigimu, jų organizacijos nariai neturi nieko bendra su nacių vėliavų iškėlimu.

Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Gediminas Vidžiūnas patvirtino, kad komisariato laikino sulaikymo kameroje tikrai atsidūrė ne vienas vadinamasis skustagalvis, tačiau komentuoti plačiau šių sulaikymų jis nenorėjo.

„Nenorėčiau kol kas daug kalbėti, kol kas galiu pasakyti tik tiek, kad atliekame ikiteisminį tyrimą dėl ant Tauro kalno esančių rūmų iškabintų vėliavų su svastikomis bei išpuolio per filmą apie antifašizmą“, – sakė G.Vidžiūnas.

Policijos pareigūnai neatmeta galimybės, kad tiriant šiuos du įvykius, sulaikytųjų gali būti ir daugiau, nes ne visus įtariamuosius penktadienį pavyko rasti.

Šeštadienio ryta Lietuvių tautinio centro (LTC) pirmininkas Ričardas Čekutis 15min.lt patvirtino, kad visi sulaikytieji buvo penktadienio vakarą paleisti. „Iš esmės jų niekuo taip ir neapkaltino. Kaip supratau, jiems „siuva“ įvairias bylas, kai kurioms iš jų jau metai-pusantrų. Bet kadangi policija nesugeba išsiaiškinti, reikia surasti kaltų. Puikiai visi supranta, kad skinų niekas negins, bent oficialiai politiniu lygmeniu“, – piktinosi R.Čekutis.

Anot R.Čekučio, kartu su sulaikytaisiais buvęs advokatas esą iš policijos pareigūnų kalbų supratęs, kad tai buvęs politinis užsakymas. „Tai buvo grynai politinis užsakymas. Ir labai iš aukštai, aukščiau negu Seimas“, – įtarimais dalinosi LTC lyderis.

Trys vėliavos su svastikomis Vilniuje ant Tauro kalno esančių Profsąjungų rūmų rastos iškabintos per Hitlerio gimtadienį, balandžio 20 dienos rytą.

Antras išpuolis įvykdytas gegužės 2-osios vakarą per filmo apie antifašistus „Antifa: skinu medžiotojai“ peržiūrą, vykusią kūrybinėse „Artotekos“ dirbtuvėse Vilniuje. Žiūrint filmą, į salę įsiveržė keli kaukėti chuliganai, įmetė du dūminius užtaisus ir pasišalino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius