Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 19

Lietuvių vaikams Lenkijoje mažėja galimybių mokytis lietuvių kalba

Lenkijoje gyvenantiems lietuvių vaikams per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo galimybių mokytis lietuvių kalba.
Valdiškos mokyklos, kurios kenčia nuo margaspalvių bei įvairiakalbių imigrantų vaikų, britų tėvelius nelabai vilioja leisti ten mokytis savo mažuosius.
Mokykla / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tokią išvadą padaręs Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas (TMID) nepagrįstais pavadino Lenkijos organizacijos priekaištus dėl lenkų mažumos diskriminacijos Lietuvoje.

Anot TMID, palyginti su 1998 metais, lietuviškų mokyklų skaičius Lenkijoje sumažėjo beveik perpus.

Departamentas komentarus viešai paskelbė reaguodamas į Lenkijos nevyriausybinės organizacijos „Wspolnota Polska“ („Lenkų bendrija“) publikaciją apie lenkų tautinės mažumos Lietuvoje padėtį. Pasak departamento, publikacijoje pateikiama „nemažai neobjektyvių ir netikslių teiginių ir vertinimų“.

TMID tikrovės neatitinkančiu pavadino Lenkijos organizacijos publikacijos teiginį, kad Lietuvoje nuosekliai siekiama siaurinti lenkų kalbos vartojimą ir jo vaidmenį švietimo sistemoje.Anot TMID, Lenkijoje gyvenanti lietuvių tautinė mažuma, kuri yra kur kas mažiau skaitlinga, susiduria su daug neišspręstų klausimų, apie kuriuos „Wspolnota Polska“ publikacijoje nekalbama.

„Praėjus 10 metų nuo Lenkijos švietimo reformos pradžios, šalyje gyvenantiems lietuvių vaikams sumažėjo galimybės mokytis lietuvių mokomąja kalba arba lankyti lietuvių kalbos pamokas, nes per tą laikotarpį švietimo optimizavimo procesai vienokia ar kitokia forma padarė įtaką šešių lietuvių švietimo įstaigų veiklai. Lyginant su 1998 m. lietuviškų mokyklų skaičius Lenkijoje sumažėjo beveik perpus“, – pareiškė TMID.

Departamento teigimu, dėl nepakankamo finansavimo problemų turi Seinų lietuvių „Žiburio“ mokykla, Lenkijos lietuviams trūksta lietuviškų vadovėlių, o Seinų mieste vilkinamas istorinio paveldo įamžinimas, susijęs su lietuviškais faktais.

TMID tikrovės neatitinkančiu pavadino Lenkijos organizacijos publikacijos teiginį, kad Lietuvoje nuosekliai siekiama siaurinti lenkų kalbos vartojimą ir jo vaidmenį švietimo sistemoje.

„Lietuva yra vienintelė valstybė, kurioje lenkų tautinės mažumos atstovai gali įgyti pilną išsilavinimą gimtąja kalba nuo pradinio iki aukštojo. Vilniuje veikiantis Baltstogės universiteto filialas yra vienintelis Lenkijos aukštųjų mokyklų filialas užsienyje“, – pabrėžė departamentas.

TMID pateikiamais duomenimis, šiuo metu Lietuvoje veikia 63 bendrojo lavinimo mokyklos lenkų mokymo kalba, dar 36 mokyklose yra klasės, kuriose ugdymas vyksta lenkų kalba.

„Mokinių skaičius šiose mokyklose 1991–2009 m. padidėjo nuo 11 407 iki 15 064“, – teigia departamentas.

TMID taip pat atmetė priekaištus dėl tariamų Lietuvos lenkų rinkimų teisių ribojimų, nurodęs, jog apie palankią lenkų tautinei mažumai rinkimų sistemą byloja Lietuvos lenkų rinkimų akcijos rezultatai, ir pabrėžė, kad Lietuvoje nėra jokios „lietuvių tautybės asmenų apgyvendinimo Vilniaus krašte“ politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius