Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 04 08 /11:13

Lietuvius Čagčarane apšaudė ir sužeidė Afganistano nacionalinės armijos karys

Vienas iš sekmadienį Afganistane sužeistų Lietuvos karių perduotas aukštesnio lygio ligoninės Mazar-i Šarifo mieste medikų globai. Kariuomenės atstovų teigimu, pavojus jo gyvybei negresia, tačiau ar karys galės likti tarnyboje, kol kas nesvarstoma – pirmiausiai norima pasirūpinti sveikata. Kitas lietuvis, kuriam buvo sužeista koja, po kelių dienų turėtų grįžti į rikiuotę.
Vilmantas Tamošaitis
Vilmantas Tamošaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis pirmadienį spaudos konferencijoje informavo, kad per pirminę apžiūrą Provincijos atkūrimo grupės (PAG) medikai stiprų smegenų sukrėtimą patyrusiam kariui nenustatė kaulų, gyvybinių organų ar kiauryminių pažeidimų, tik pažeidimus skeveldromis.

Į Mazar-i Šarife esančią aukštesnio lygmens sąjungininkų ligoninę tolesnei apžiūrai ir gydymui jis buvo pristatytas pirmadienį, apie 5.20 val. Kariui čia žadama atlikti kompiuterinę tomografiją, o po dviejų parų spręsti, ką daryti toliau – ar tęsti gydymą toje pačioje ligoninėje, ar evakuoti į Lietuvą arba kitą sąjungininkų šalį.

Vilmantas Tamošaitis
Vilmantas Tamošaitis

„Pavojaus jo gyvybei nėra, visos gyvybinės funkcijos veikia gerai. Karys jau mūsų globoje, Čagčarane, buvo sąmoningas“, – žurnalistams sakė generolas, tačiau pridėjo, kad artimieji paprašė viešai nedetalizuoti sužeidimų pobūdžio.

Paklaustas, ar karys liks tarnyboje, jis pabrėžė, kad apie tai kalbėti anksti, pirmiausiai norima pasirūpinti jo sveikata.

Nors nė vienas karys po šio incidento nepareiškė noro grįžti Lietuvon, į Čagčaraną žadama nusiųsti kariuomenės psichologą.

Motyvai neaiškūs

Kaip jau skelbta, du kariai – vyresnysis eilinis ir grandinis – buvo sužeisti sekmadienį, apie 17.30 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku, kariams grįžtant iš patrulio provincijos sostinės Čagčarano apylinkėse, apie 5 km nuo bazės.

Vienas iš jų buvo lengvai sužeistas į koją, kitas patyrė stiprų smegenų sutrenkimą. Abu kariai per 10 minučių buvo nugabenti į PAG bazėje esančią ligoninę.

Anot V.Tamošaičio, ataką prie Afganistano nacionalinės armijos (ANA) kontrolės posto surengė afganistaniečių karys. Jis kartą iššovė iš rankinio prieštankinio granatsvaidžio į vieną iš dviejų kartu važiavusių šarvuotų PAG automobilių HMMWV, bet pataikė tik į bokštelį. Lietuvius nuo sunkesnių sužeidimų ar žūties – jau trečią kartą per misijos Afganistane laiką – išgelbėjo tai, kad automobilis buvo šarvuotas. Skeveldros į vidų pateko pro stogą, kurio apsauga silpnesnė. 

Karys buvo iškart nuginkluotas ir sulaikytas. Dėl incidento pradėtas ikiteisminis tyrimas, jo aplinkybes aiškinasi pati ANA, policija, prokuratūra, Nacionalinio saugumo direktorato pareigūnai ir PAG vadovybė.

V.Tamošaičio žodžiais, sunku nurodyti šovusiojo motyvus. „Kol kas anksti spręsti, su kuo galima susieti kario poelgį. Be jokios abejonės, tai yra įvykis, kokių neturėtų būti, ypač iš personalo, kuris mums turėtų būti draugiškas“, – pažymėjo jis.

Šis incidentas – ne pirmas kartas, kai ginklą prieš užsienio karius pakėlė Afganistano karys ar policininkas. Tačiau paklaustas, ar teks keisti taktiką, generolas pasiūlė iš šio įvykio nedaryti apibendrinimų.

„Afganistaniečių požiūris į tą įvykį labai neigiamas, jie smerkia kario poelgį. Jokiu būdu negalime apie ANA spręsti pagal vieną šitą poelgį. Aišku, tokių įvykių atsitinka. Iš viso Afganistane jų buvo per 70, pernai – 44 tokie įvykiai“, – kalbėjo V.Tamošaitis.

Misiją baigs rugsėjį

Vilmantas Tamošaitis
Vilmantas Tamošaitis

Šiuo metu Gore jau apie penkis mėnesius tarnauja šešioliktoji PAG pamaina, kurios daugumą sudaro Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai.

Lietuva misiją centrinėje Goro provincijoje planuoja baigti po pusmečio. Paskutiniai kariai provinciją turėtų palikti rugsėjį. Sunkiai pasiekiame ir viename skurdžiausių Afganistano regionų mūsų šalies kariai tarnauja nuo 2005 m.

Pernai provincijoje nenukentėjo nė vienas Lietuvos karys. Kariuomenė tai įvertino kaip ženklą, kad saugumo situacija pagerėjusi. Per visą misijos laiką čia buvo sužeista 11 lietuvių, gyvybės neteko vienas. 2008 m. gegužę kulka pakirto seržantą Arūną Jarmalavičių, kai afganai mėgino veržtis į NATO bazę, kurioje tarnauja Lietuvos kariai.

Pernai gegužę Afganistano pietuose per sprogimą buvo sužeisti trys patruliavę Lietuvos specialiųjų operacijų eskadrono „Aitvaras“ kariai, tačiau pavojaus jų gyvybei nebuvo. „Aitvaro“ kariai buvo sužeisti ir dar anksčiau, tačiau sužeidimai buvo nesunkūs.

Išvykus iš Goro, kur rotacijos metu paprastai tarnauja apie 150 karių, dalyvavimą NATO operacijoje Afganistane tęs šalies Specialiųjų operacijų pajėgų kariai, Oro pajėgų mokymo grupė ir logistinį aprūpinimą užtikrinantis vienetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius