Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 30

Lietuvoje aptikti dar 5 nauji paukščių gripo atvejai: išplito per kelis rajonus

Pirmadienį ištyrus laboratorinius mėginius, Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) specialistai patvirtino labai patogenišką paukščių gripą H5N1 (toliau – LPPG) dar keliose Lietuvos vietose.
Paukščių gripo virusas pasiglemžė dar vieną auką
Paukščių gripo virusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paukščių gripas aptiktas Šiaulių rajono savivaldybėje: 3 rudagalvių kirų gaišenos, rastos Rėkyvos ežero pakrantėje, 1 rudagalvio kiro gaišena rasta Kairių ežero pakrantėje, Kairių seniūnijoje.

Jonavos rajone 8 kirų gaišenos rastos Bartonių karjere, Šveicarijos seniūnijoje. Švenčionių rajone 7 upinių žuvėdrų gaišenos rastos ežero Kretuonas saloje.

Pakruojo rajone 1 rudagalvio kiro gaišena rasta Petrašiūnų II karjere.

Patvirtinti nauji LPPG židiniai daugiausia aptikti salose bei pusiasaliuose, taigi sunkiau prieinami žmonėms.

Du Šiaulių atvejai buvo nustatyti pakrantėse netoli gyvenamųjų namų. Jonavos rajone nustatytas paukščių gripo atvejis – šalia nedidelio dedeklių paukštyno kitame Neries upės krante.

LPPG virusu užkrėstose vietose VMVT pastatė informacinius ženklus apie nustatytą ligą, kuriuose nerekomenduojamas žmonių lankymasis, laukinių paukščių lesinimas. Apie atvejus informuotos ir vietos savivaldybės.

Šiuo metu vykstančios laukinių paukščių migracijos laikotarpiu labai svarbu užkirsti kelią šios pavojingos ligos plitimui, todėl specialistai dar kartą primena pagrindines apsaugos priemones:

nesilankyti vietose pažymėtose "LPPG užkrėsta vieta", nelesinti laukinių paukščių, vengti kontakto su laukiniais paukščiais;

jei kontaktą su laukiniais paukščiais vis dėlto turėjote laikykitės griežtos asmens higienos, jokiu būdu nesilankykite naminių paukščių vietose su galimai virusu užteršta avalyne ir rūbais.

Esant galimybei rekomenduojama ir apdengti naminių paukščių laikymo ar buvimo vietą, eliminuoti bet kokią kontakto su laukiniais paukščiais galimybę. Taip pat - laikyti paukščių lesalą uždarose patalpose, nenaudoti atvirų paviršinių vandens telkinių naminiams paukščiams girdyti.

Paukščių gripą galite parnešti ir įsigiję jau sergančių naminių paukščių iš neregistruoto augintojo ar prekybininko, tad patariama pirkti naminius paukščius tik iš legalių pardavėjų.

Medžiotojams rekomenduojama elgtis atsargiai apdorojant paukščius, laikytis biologinio saugumo priemonių, išsivalyti ir dezinfekuoti naudotą inventorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius