Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 12

Lietuvoje bendrą pasirengimą misijai Afganistane pradėjo Lietuvos ir JAV kariai

Antradienį Lietuvoje bendrą pasirengimą misijai Afganistano Goro provincijoje pradėjo Lietuvos ir JAV kariai, taip pat Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, suformuosiantys Policijos operacinę mokymo ir sąveikos grupę (POMSG), kurios užduotis – rengti Goro provincijoje vietos policiją.
Lietuvoje bendrą pasirengimą misijai Afganistane pradėjo Lietuvos ir JAV kariai.
Lietuvoje bendrą pasirengimą misijai Afganistane pradėjo Lietuvos ir JAV kariai. / KAM nuotr.

Prieš pradėdami bendrą baigiamąjį pasirengimą Lietuvos kariai ir pareigūnai atskirai misijai ruošėsi Lietuvoje, o JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos kariai – savo šalyje.

Visa grupės sudėtis – 12 JAV karių ir aštuoni lietuviai – bendrai misijai ruošis įvairiuose Lietuvos kariuomenės kariniuose poligonuose ir kovinio rengimo centre Nemenčinėje. Bendrą pasirengimą Lietuvos ir JAV kariai Lietuvoje planuoja baigti spalio pabaigoje.

POMSG savo veiklą Goro provincijoje pradės lapkritį kartu su naująja provincijos atkūrimo grupės Lietuvos karių pamainos rotacija. Lietuvos ir JAV policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupei vadovaus Lietuvos karininkas.
 
Lietuva aktyvina paramą Afganistano saugumo pajėgoms savo atsakomybės rajone Goro provincijoje, kur pajėgų daugumą sudaro vietos policija. Dėl šios priežasties buvo nuspręsta steigti Policijos operacinės mokymo ir sąveikos grupę, apmokysiančią Goro policininkus. Lietuva yra šios grupės vadovaujančioji šalis, o į šios projekto veiklą įsitraukus Pensilvanijos nacionalinei gvardijai bus išplėstas ilgametis sėkmingas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimas Gore.

Be tarptautinių pajėgų Goro provincijoje taip pat veikia ir Europos Sąjungos policijos misijos Afganistane (EUPOL) komanda, kuri įsikūrusi Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane ir savo veiklą koordinuoja su Provincijos atkūrimo grupe. EUPOL padalinį Gore šiuo metu sudaro Lietuvos, Lenkijos ir Suomijos atstovai. Ši komanda  provincijos teisėsaugos institucijų atstovams rengia mokymus, praktinius užsiėmimus, konsultuoja juos teisės taikymo ir teisėtvarkos užtikrinimo klausimais.

Dabar Afganistane tarnauja vienuoliktoji Goro provincijos atkūrimo grupės Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro Tauragės r. dislokuoto Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Juos lapkričio mėnesį pakeis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo bataliono pagrindu sudaryta dvyliktoji karių pamaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius