-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 12 18

Lietuvoje gerokai padaugėjo manančiųjų, kad skurdas ir benamystė plačiai paplitę

Lietuva yra viena iš šalių, kuriose per metus labiausiai padaugėjo manančiųjų, kad skurdas ir benamystė yra plačiai paplitę reiškiniai, rodo nauja Eurobarometro apklausa.
Liūdnas elgetos žvilgsnis
Elgeta / Tomo Grigalevičiaus/15min.lt nuotr.
Temos: 1 Eurostatas

Manančiųjų, kad skurdas išaugo, Lietuvoje šiemet buvo 85 proc., pernai šis rodiklis nesiekė 80 procentų.

Lietuvoje, palyginti su kitomis šalimis, labiausiai padaugėjo galvojančiųjų, kad skursta vienas iš trijų arba vienas iš penkių šalies gyventojų – tokius atsakymus pasirinko 72 proc. respondentų (pernai – 60 procentų).

2010-aisiais per 40 proc. respondentų teigė manantys, jog Lietuvoje skursta vienas iš trijų gyventojų, 30 proc. – kad žemiau skurdo ribos gyvena vienas iš penkių žmonių. Dar 20 proc. nurodė, kad skursta vienas iš 10 arba vienas iš 20 gyventojų.

Beveik pusė šalies gyventojų (48 proc.) kaip dažniausią skurdo priežastį nurodė priklausomybę (pavyzdžiui, nuo narkotikų, alkoholio), ją nurodė ir kitų Baltijos bei Skandinavijos šalių atstovai.

Tuo metu Vakarų Europoje skurdo priežastimi dažniausiai įvardijamas nepakankamas išsilavinimas ar darbo įgūdžių trūkumas, Pietų Europoje – skurdo „paveldėjimas“.

Lietuvoje buvo daugiausia (48 proc.) nurodžiusiųjų, kad ten, kur jie gyvena, yra daug arba keletas benamių – tokius atsakymus atitinkamai pasirinko 10 ir 38 proc. apklaustųjų. Pernai šis rodiklis buvo mažesnis – 41 procentas.

Lietuvos gyventojai buvo ir tarp dažniausiai manančių, kad benamių padaugėjo (55 proc.), Lietuvos ir Latvijos gyventojai taip pat nurodė labiausiai iš visų šalių atstovų jaučiantys grėsmę patys tapti benamiais (po 17 proc.).

Šalyje padaugėjo teigiančiųjų, kad nepajėgtų susitvarkyti su netikėtomis išlaidomis (šiemet 46 proc., pernai 38 proc.) bei pagausėjo būrys tvirtinančiųjų, jog nesuduria galo su galu: 25 proc. teigė, kad jiems tai padaryti sunku.

Lietuviai taip pat yra vieni iš tų, kurie politines priemones, skirtas skurstančiųjų gyvenimo sąlygoms gerinti, dažniausiai vertina neigiamai – 19 proc. nemano, kad tokia politika ką nors pagerina.

Lietuvoje rugpjūčio 27–rugsėjo 8 dienomis viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „TNS Gallup“ apklausė 1017 gyventojus.

Europos Sąjungos statistikos agentūros Eurostato duomenimis, Lietuvoje 15 proc., arba beveik kas šeštas namų ūkis 2008-aisiais buvo itin nepasiturintis. Tai vienas prasčiausių rodiklių Europoje.

Eurostato skaičiavimais, Lietuvoje ties skurdo riba 2008 metais buvo 20 proc. šalies gyventojų. Tai taip pat buvo vienas prasčiausių rodiklių Europoje.

Žmogus gyvena žemiau skurdo ribos, jei jo pajamos nesiekia 60 proc. vidutinių šalies gyventojo pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius