-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 22

Lietuvoje lankysis Vokietijos kariuomenės vadas generolas V.Wiekeris

Ketvirtadienį ir penktadienį į Lietuvą su oficialiu vizitu atvyksta Vokietijos kariuomenės vadas generolas Volkeris Wiekeris. 
Volkeris Wiekeris
Volkeris Wiekeris / KAM nuotr.
Temos: 1 Vokietija

Pirmąją vizito dieną gen. V.Wiekeris lankysis Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur susitiks su NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaujančiais Vokietijos ir kitų šalių kariais, taip pat stebės jungtinę sąjungininkų ir Lietuvos karių operaciją.

Penktadienį Vilniuje Vokietijos kariuomenės vadas su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu ir Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku aptars dvišalio karinio bendradarbiavimo planus ir perspektyvas. Susitikimo metu taip pat kalbėsis apie informacines grėsmes, nukreiptas prieš sąjungininkų karių buvimą Lietuvoje.

Vokietija yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių karinio bendradarbiavimo srityje. Lietuva ypač vertina Vokietijos ir kitų sąjungininkų pastangas, kuriomis siekiama stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą Baltijos šalių regione.

NATO viršūnių susitikime 2016 m. liepą Varšuvoje priimtas bendras Aljanso sprendimas nuo 2017 m. Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuoti po NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę. NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovauja Vokietija, o 2017-2018 m. laikotarpiu batalione tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai - iš viso apie 1 200 karių.

Vokietija taip pat aktyviai dalyvauja NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse, siųsdama savo Karinių oro pajėgų kontingentus su naikintuvais. Nuo 2004 m. Šiaulių Aviacijos bazėje Vokietija jau 5 kartus atliko šią misiją.

Lietuvos kariuomenė apginkluota iš Vokietijos ginklų bendrovės „Heckler & Koch GmbH“ įsigytais automatiniais šautuvais G-36, o didžiąją dalį Lietuvos kariuomenės turimo ir planuojamo įsigyti karinės technikos parko sudaro Vokietijos gamintojų technika.

Lietuvos kariuomenė, siekdama sustiprinti ugnies paramos ir trūkstamus šarvuočių pajėgumus, per 2015–2016 m. iš Vokietijos kariuomenės kartu su 21 haubica PzH2000 ir 10 šarvuotų evakuatorių BPZ2, taip pat įsigijo daugiau nei 180 geros techninės būklės vadovavimo, netiesioginės ugnies paramos, medicinos ir mokymo paskirties šarvuočių M577.

Lietuva taip pat yra pasirašiusi sutartį dėl 88 naujų pėstininkų kovos mašinų „Vilkas/Boxer“ įsigijimo iš Vokietijos ir Nyderlandų. Planuojama, kad pirmosios pėstininkų kovos mašinos į Lietuvą bus atgabentos 2017 m. pab., o paskutinės – 2021 metais.

Iš Vokietijos taip pat įsigyjami „OTO Melara“ laivų pabūklai su kita pertekline Vokietijos karinio laivyno įranga ir technika, kuri bus skirta Lietuvos karinių jūrų pajėgų Patrulinių laivų divizionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius