Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 15

Lietuvoje lobistinė veikla prižiūrima netinkamai

Lobistinė veikla Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos Sąjungos (ES) valstybių, prižiūrima netinkamai, parodė nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ analizė. Įvertinus 19 Europos valstybių ir ES institucijų, Lietuvai skirta 50 balų iš 100 galimų, pranešė „Transparency International“ Lietuvos skyrius.
Diplomatas
Diplomatas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Lietuva pasirodė geriau nei dauguma ES senbuvių, nes turi atskirą lobistinės veiklos įstatymą, aiškias taisykles dėl interesų konfliktų ir bent jau teoriškus draudimus politikams įsidarbinti srityse, kurios susijusios su jų ankstesne tarnyba.

Tačiau Lietuva taip pat yra akivaizdus pavyzdys, jog vien įstatymų negana, būtina užtikrinti, kad veiktų teisėkūros pėdsakas, o lobistais būtų laikomi ne nusprendę registruotis asmenys, o faktiškai užsiimantys lobistine veikla“, – pranešime spaudai sakė skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

Viena iš Lietuvos problemų –  per siauras lobistinės veiklos apibrėžimas, dėl to realiai prižiūrima ne lobistinė veikla, o nedidelio skaičiaus registruotų lobistų veikla. Be to, Lietuvoje politikai nepakankamai viešina, kokios interesų grupės bandė daryti jiems poveikį, parodė tyrimas.

Geriausiai tyrime įvertinta Slovėnija (55 balai), prasčiausiai – Vengrija ir Kipras (po 14 balų).

Tyrimas parodė, kad tik 7 iš 19 vertintų valstybių turi lobistinę veiklą reglamentuojančius teisės aktus, tai – Austrija, Prancūzija, Airija, Lietuva, Lenkija, Slovėnija ir Jungtinė Karalystė. Lobistų etikos kodeksai priimti tik Lietuvoje ir Austrijoje.

Tik Latvijoje ir Lenkijoje politikai, teikdami teisės aktų projektus, privalo nurodyti, su kokiomis interesų grupėmis jie konsultavosi ne tik oficialių konsultacijų metu, bet ir prieš jas ar po jų.

Šiuo metu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija Lietuvoje yra įregistravusi 34 lobistus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius