2016 07 22 /2016 07 23

Lietuvoje – Maidano priešininkų lyderio knyga, garbinanti Josifą Staliną

Lietuvos knygynuose buvo prekiaujama žinomo Kremliaus propagandisto Nikolajaus Starikovo knygomis, kuriose liaupsinamas sovietų diktatorius Josifas Stalinas. „Nėra kito tokio valstybės veikėjo, kurį kaltintų dėl daugybės nepadarytų nusikaltimų“, – rašoma knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ anotacijoje.
Nikolajaus Starikovo knyga „Stalin: Prisiminkime kartu“
Nikolajaus Strikovo knyga „Stalin: Prisiminkime kartu“ / Andriaus Kleivos nuotr.

PAPILDYMAS: 2016 metų liepos 23 dieną, 12.42 val., tekstas buvo papildytas leidyklos „Baltos gulbės“ ir knygynų tinklo „Pegasas“ komentarais.

„Netikėdamas apsižiūrėjau, ar aš tikrai nesapnuoju ir stoviu Lietuvoje, pačiame sostinės centre, viename iš didžiausių Lietuvos knygynų tinklo knygynų ir matau tokią knygą“, – 15min sakė vilnietis Andrius Kleiva, kuris ir paviešino šią informaciją.

Ketvirtadienį jis užsuko į sostinės Vilniaus gatvėje esantį knygyną „Pegasas“.

Tarp knygų istorijos temomis vaikinas pastebėjo N.Starikovo kūrinį.

Paskaitęs pristatymą ir kelias ištraukas vilnietis buvo apstulbęs.

„Ten atviru balsu apie Staliną rašoma kaip apie didžią istorinę asmenybę, garbingą politinį lyderį, kurį nuvertiname ir neva tirštiname spalvas kalbėdami apie nusikaltimus, – pasakojo A.Kleiva. – Kai pamačiau, kaip atvirai teršiama baisiausią terorą, trėmimus kentėjusiųjų, už laisvę kovojusiųjų ir ją šiandien branginančių žmonių garbė, įdėjau nuotrauką į feisbuką su trumpa informacijos santrauka apie autorių ir leidyklą.“

„Baltos gulbės“ nuotr./Nikolajaus Starikovo knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ anotacija
„Baltos gulbės“ nuotr./Nikolajaus Starikovo knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ anotacija

Vaikinas parašė žinutę į knygyno „Pegasas“ profilį socialiniame tinkle „Facebook“, prašydamas paaiškinti situaciją. Greitai A.Kleiva gavo administratorių atsakymą, kad N.Starikovo knyga bus išimta iš prekybos.

„Andriau, nusprendėme išimti šį leidinį iš prekybos, tad artimiausiu metu mūsų knygų lentynose jo nebebus“, – atrašė „Pegaso“ feisbuko puslapio administratorius.

Taip pasielgė ir internetinio knygyno Knygos.lt atstovai, kuriuos taip pat informavo A.Kleiva. Jis nurodė, kad kūrinyje yra neigiami J.Stalino nusikaltimai.

Andriau Kleivos nuotr./Andriaus Kleivos susirašinėjimas su knygyno „Pegasas“ atstovais
Andriau Kleivos nuotr./Andriaus Kleivos susirašinėjimas su knygynų „Pegasas“ ir Knygos.lt atstovais

„Tikrai smagu už atsakingą, garbingą verslą. Tokie dalykai turi būti viešinami, apie juos turi būti nuolatos kalbama, antraip tokia apologetinė propaganda išliks nepamatyta, įgaus lyg ir patvirtinimą, kad jos sklaidai nėra jokių trukdžių mūsų šalyje“, – 15min sakė A.Kleiva.

Rusijos antimaidano lyderis

Knygos „Stalinas: Prisimename kartu“ autorius N.Starikovas yra žinomas Kremliaus propagandistas, kelis kartus viešėjęs Lietuvoje. Čia jis pristatinėjo pirmąjį lietuviškai išleistą savo kūrinį „Krizė. Kaip tai daroma“.

„Nikolajus Starikovas priklauso vadinamajai „krizės šauklių“ grupei. Rusijoje yra keli autoriai, kurie nuolat prognozuoja krizes, dolerio griūtis ir panašius dalykus. Tarp jų yra ir toks Michailas Chazinas, Igoris Panarinas“, – pasakojo politologas Nerijus Maliukevičius, kuris Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute nagrinėja propagandą.

Mokslininkas sako, kad N.Starikovas iš kitų „krizės šauklių“ išsiskiria ryškiomis antimaidaniškomis idėjomis.

„Jis savo knygose nuolat gąsdino skaitytojus, kad ateina spalvotųjų revoliucijų era, kurias esą organizuoja JAV. Iš esmės, kai Ukrainoje prasidėjo Maidanas, N.Starikovas Rusijoje organizavo vadinamąjį antimaidano judėjimą. Jis yra tas žmogus, kuris galėtų aktyvuoti masę, ideologiškai panašią į tituškas (samdyti provokatoriai per Maidano revoliuciją, – 15min pastaba)“, – pasakojo N.Maliukevičius.

Nikolajaus Starikovo puslapis
Nikolajaus Starikovo puslapis

Vadina žmogiška klaida

Knygynų tinklas „Pegasas“ teigia, kad N.Starikovo leidinio patekimas į prekybą buvo žmogiška klaida, nes parduodamų knygų turinys yra kruopščiai tikrinamas.

Andriaus Kleivos nuotr./Nikolajaus Strikovo knyga „Stalin: Prisiminkime kartu“
Andriaus Kleivos nuotr./Nikolajaus Strikovo knyga „Stalin: Prisiminkime kartu“

„Knygų tiekėjai tiekia knygas į visus tinklo knygynus. Griežtos sutartys apibrėžia tiekėjų atsakomybę už asortimentą. Tačiau knygynų tinklas „Pegasas“ prisiima visą atsakomybę už parduodamas knygas. Nors visas gaunamas knygų asortimentas yra kruopščiai tikrinamas pagal nustatytas tvarkas, tačiau neišvengiame ir žmogiškųjų klaidų“, – teigia „Pegaso“ komunikacijos vadovė Audronė Mockienė.

Ji pabrėžė, kad už knygos turinį yra atsakinga leidykla.

„Minėtas įvykis mus įpareigoja dar kruopščiau peržiūrėti sutartis su leidyklomis, tiekėjais ir jų asortimentu, siekiant ateityje išvengti panašių įvykių“, – sakė A.Mockienė.

Knygą išleidusi leidykla „Baltos gulbės“ teigė, kad kol kas negavo informacijos iš „Pegaso“ arba Knygos.lt apie leidinio išėmimą iš prekybos.

„Tiesa ir tai, kad knygynai „Vaga“ ir Patogupirkti.lt šios knygos atsisakė. Na, bet didžiojoje Lietuvos dalyje ji parduodama“, – sakė leidyklos „Baltos gulbės“ atstovė Natalija Erkelenz.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius