Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 11

Lietuvoje politinio prieglobsčio paprašė du ukrainiečiai

Nuo protestų Kijeve pradžios lapkritį iki dabar Lietuvoje politinio prieglobsčio paprašė du ukrainiečiai. Vienas jų – 21 m. “Dorožnij kontrol“ žurnalistas Aleksejus Gončarukas, o apie kitą informacija kol kas neteikiama. Abu Ukrainos piliečiai politinio prieglobsčio Lietuvoje paprašė sausį.
Akcijos akimirka
Ukrainos palaikymo akcijos Vilniuje akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Lapkritį, gruodį tokių prašymų nebuvo, sausį buvo du, o vasarį kol kas nėra nė vieno“, – 15min.lt sakė Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Prieglobsčio reikalų skyriaus vedėjas Viktoras Ostrovnojus.

Jis  kol kas neprognozuoja, kad Lietuvoje prieglobsčio prašančių ukrainiečių ateityje bus daug daugiau.

„Sunku pasakyti, pačioje Ukrainoje situacija neprognozuojama, mes negalime pasakyti, kas ten bus. Be to, neramumai ten vyksta jau porą mėnesių, o per visą tą laiką gavome tik du prašymus, todėl pagrindo prognozuoti, kad bus kažkoks antplūdis, šiuo metu nėra“, – sakė V.Ostrovnojus.

Sprendimus dėl politinio priegobsčio suteikimo ukrainiečiams Migracijos departamentas turi priimti per tris mėnesius. Prašymai svarstomi įprasta tvarka, Užsienio reikalų ministerija nei oficialiai, nei neoficialiai nėra paprašiusi, kad sprendimai dėl prieglobsčio suteikimo ukrainiečiams būtų priimami sparčiau.

Jautėsi persekiojamas

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksejus Gončarukas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Aleksejus Gončarukas

Prieglobsčio Lietuvoje prašantis Ukrainos žurnalistas A.Gončarukas 15min.lt teigė esąs priverstas tai daryti, nes Ukrainoje yra persekiojamas.

„Pasirinkimas buvo toks: sėsti, būti žiauriai sumuštam, o gal ir nužudytam. Man buvo kilusi grėsmė dėl mano žurnalistinės veiklos leidinyje „Dorožnij kontrol“, dėl to, kad padėjau žmonėms „Euromaidane“, kad organizavome „Automaidaną“. Esu nufilmavęs, kaip milicija pažeidinėjo įstatymus“, – teigė A.Gončarukas interviu 15min.lt.

Jis tikino, kad pasikeitus politinei situacijai Ukrainoje būtinai grįžtų namo, tačiau dabar mano dėl savo tėvynės ateities galintis daugiau padaryti būdamas Lietuvoje.

Vaikinas ketina Lietuvoje susirasti darbą. Kol kas A.Gončarukas dirbti Lietuvoje dar neturi teisės, tačiau, jei pavyks gauti politinį prieglobstį, jis čia imsis bet kokios veiklos, kad tik pragyventų.

„Mes nepabėgome. Mes tik kovojame iš čia. Ir kausimės iki galo“, – teigia jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius