-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 26

Lietuvoje prieglobsčio paprašiusiai Baltarusijos žurnalistei tėvynėje panaikinti kaltinimai

Baltarusijos teisėsauga pranešė nutraukusi baudžiamąją bylą prieš interneto portalo „Chartija'97“ vyriausiąją redaktorę Nataliją Radiną dėl masinių neramumų sukėlimo. Tėvynėje buvusi suimta ir persekiota žurnalistė neseniai paprašė prieglobsčio Lietuvoje.
Natalija Radina
Natalija Radina / kilgor_trautt/ale.by nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Apie baudžiamosios bylos nutraukimą pranešta šiuo metu Vilniuje gyvenančios N.Radinos tėvams, pranešama portale „Chartija'97“.

Į namus atneštoje pažymoje teigiama, kad pernai gruodžio 20 dieną iškelta baudžiamoji byla dėl masinių neramumų sukėlimo nutraukta „nesant nusikaltimo sudėties“. Nutarimas nutraukti bylą priimtas šių metų rugpjūčio 23 dieną.

Anot N.Radinos, teisininkai ją įspėjo, kad neskubėtų grįžti į Baltarusiją, nes baudžiamoji byla nutraukti tik dėl vieno kaltinimo, tačiau jai gali grėsti įtarimai pagal kitą Baudžiamojo kodekso straipsnį – dėl dalyvavimo grupiniuose veiksmuose, kuriais pažeista viešoji tvarka.

Taip nutiko šiuo metu jau nuteistiems Baltarusijos opozicijos veikėjams, buvusiems kandidatams į prezidentus. N.Radinos teigimu, jų atžvilgiu taip pat buvo nutraukta byla dėl masinių neramumų kėlimo, bet netrukus iškelta kita.

„Kas garantuos, kad grįžusi į tėvynę, aš vėl nebūsiu suimta už tai, kad redaguoju portalą charter97.org? – klausia žurnalistė. – (...) Galbūt mus stengiamasi privilioti grįžti į Baltarusiją, kaip sovietiniais laikais viliojo emigrantus, tikindami juos, kad “blogio imperijoje„ yra visiška laisvė, o Vakarams pieštas paveikslas „Palaidūnai kritikai suprato klaidą ir grįžta“?

Rugpjūčio pradžioje N.Radina atvyko į Lietuvą ir paprašė jai suteikti prieglobstį.

Jungtinės Tautos jai yra suteikusios pabėgėlės statusą, mat žurnalistė jau kurą laiką persekiojama Baltarusijos režimo, o praėjusių metų gruodį buvo sulaikyta vietos saugumo pareigūnų. Nuolat kviečiama į apklausas ir nuolat sulaukdavusi grasinimų N. Radina teigia kovą pasprukusi iš šalies ir be dokumentų gyvenusi Maskvoje.

Su pabėgėlės dokumentais žurnalistė buvo nuvykusi į Nyderlandus, o netrukus atvažiavo į Lietuvą. Čia registruotas ir jos vadovaujamas portalas „Chartija'97“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius