-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 18

Lietuvoje skelbiama Skausmo gydymo savaitė

Jau dešimt metų Lietuvoje vyksta renginiai, skirti judėjimui „Europa prieš skausmą“. Tai – Europos skausmo draugijų federacijos iniciatyva, skirta supažindinti plačiąją visuomenę, medikus, sveikatos politikus su didžiąja sveikatos priežiūros problema – lėtiniu skausmu. Ta proga kasmet pasaulyje ir Lietuvoje organizuojami įvairūs renginiai.
Mokslininkai įrodė – keikdamiesi greičiau įveiksite skausmą.
Lėtinis skausmas - viena didžiausių šių dienų medicinos problemų / Raičio Plaukso/BFL nuotr.
Temos: 1 Skausmas

Lietuvoje vykstančių renginių pagrindinis organizatorius yra Lietuvos skausmo draugija. Ankstesniais metais jau ne kartą visuomenė buvo plačiai informuota apie griaunančią lėtinio skausmo jėgą, nepagydomai žalojančią žmogaus sveikatą bei nešančią didžiulius nuostolius visai visuomenei. Lietuvos žmonės ne kartą buvo supažindinti ir su tuo, kaip lėtinio skausmo problemos sprendžiamos svetur bei teikti pasiūlymai, kokie galimi problemos sprendimo keliai Lietuvoje.

„Tai atnešė tam tikrų teigiamų rezultatų. Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimai atvėrė galimybes kurtis Lietuvoje skausmo klinikoms, buvo priimtas labai svarbus nutarimas, nusakantis pacientų patiriamą skausmą vertinti kaip būtinosios pagalbos teikiamą paslaugą. Tačiau neišspręstų klausimų dar daug. Vienas pagrindinių – įgyvendinti tai, kas pripažinta Europos lėtinio skausmo deklaracija, t.y.įteisinti skausmo ligą, kas atvertų lėtinio skausmo ligoniams galimybes gauti visavertį skausmo gydymą“, – sakė Lietuvos skausmo draugijos prezidentas Arūnas Ščiupokas.

Šiemet spalio 18-24 dienomis vykstantys renginiai skirti temai „Skausmo įtaka visuomenei”. Pirmadienį, spalio 18-ąją, bus minima Pasaulinė kovos su skausmu diena bei skelbiami metai, skirti ūminio skausmo problemos pažinimui.

Lietuvoje, atlikus nacionalinę apklausą, nustatyta, kad lėtinis skausmas vargina 20,98 proc. suaugusiųjų. Jis 3,9 karto dažnesnis tarp asmenų, kuriems virš 67 metų, lyginant su 16-24 metų amžiaus grupe. Taip pat dažnesnis tarp vienišų ar išsiskyrusių, mažiau išsilavinusių, fizinį darbą dirbančių asmenų. Lėtinis skausmas griauna normalų socialinį, asmeninį gyvenimą. 25 proc. atvejų trikdo šeimos santykius, 20 proc. atvejų sukelia depresiją, 15 proc. – skatina žudytis, padidina nedarbo riziką 7 kartus. Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad dėl skausmo 10 proc. pacientų prarado savo darbą, 13 proc. pacientų pakeitė pareigas, 14 proc. pakeitė darbą iš esmės. Skausmas į skubios pagalbos ir priėmimo skyrius atveda virš 70 proc. visų pacientų. Nepaisant didelių skausmo pažinimo pasiekimų pastarosiomis dekadomis, neadekvati ūminio skausmo kontrolė yra veikiau kaip taisyklė nei išimtis.

Skausmo gydymo savaitės metu apie skausmo problemas Lietuvoje plačiai informuos žiniasklaida, vyks Nacionalinė oipidinių analgetikų konferencija. Miestuose, kur veikia skausmo klinikos, pacientai ir medikai bus supažindinami su aktualiais skausmo klausimais. Šią savaitę ir ne tik ją, visi medikai yra kviečiami, kaip mokė Hipokratas, būti atidiems, vertinant pacientų skausmą bei atliekant kilnią pareigą – malšinti skausmą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius