Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

Lietuvoje suimtas nelegaliai sieną kirtęs čečėnų aktyvisto sūnus

Lietuvoje mėnesiui suimtas 17-metis Ucmi Banžajevas, nelegaliai su 24 metų pusbroliu Bislanu Abubakarovu kirtę Lietuvos ir Rusijos sieną.
Antrankiai
Antrankiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

U.Banžajevo tėvas – čečėnų teisių gynėjas Vacha Banžajevas, pabėgėlis gavęs prieglobstį Austrijoje.

Šiuo metu Lietuvoje esantis V.Banžajevas teigė apie mūsų šalyje sulaikytą sūnų sužinojęs vasario 27 d. ir iškart atskridęs į Lietuvą, tačiau pasimatyti su šeimos nariais jam iki šiol nepavyko.

Penktadienį Seime spaudos konferenciją surengęs V.Banžajevas piktinosi Lietuvos institucijų veiksmais. Anot jo, jis nebuvo įleistas net į teismo posėdį, kuriame jo nepilnamečiui sūnui skirta kardomoji priemonė - mėnuo suėmimo.

„Mano sūnus bėgo, kad išgelbėtų savo gyvybę, o dabar už tai jam skirtas mėnuo kalėjimo“, – kartėlio neslėpė V.Banžajevas.

Kovo 11-osios Akto signataro Algirdo Endriukaičio duomenimis, kovo 4 d. prokuratūra buvo davusi leidimą tėvui aplankyti sūnų ir sūnėną, bet paaiškėjo, kad dokumentas buvo netinkamos formos, todėl pasimatymas neįvyko.

„Tai buvo reikalinga dėl to, kad bėgliai bridę per upę, sušlapę, iki tol Karaliaučiaus krašto medžiotojų miško namelyje slapstėsi 2 savaites, buvo nusilpę ir kt.“, – tvirtino A.Endriukaitis.

Dėl Kauno migracijos tarnybos ir prokuratūros pareigūnų veiksmų signataras kreipėsi į premjerą, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką, generalinį prokurorą.

Čečėnų aktyvistas nuogąstauja, kad sūnus ir giminaitis gali būti perduoti Rusijai. Anot jo, jeigu taip bus padaryta, jis nebegalės užsiimti politine veikla, aiškinant Rusijos specialiųjų tarnybų pareigūnų daromus nusikaltimus, ginti tautiečių teisių.

„Man nutrauks deguonį, aš nebegalėsiu užsiimti politine veikla. Kam jiems nepilnametis vaikas? Žmonių, gavusių prieglobstį užsienyje, Čečėnijoje šeimas ima įkaitais. Būdami čia, Europoj, bijome kalbėti. Aš esu priverstas slėpti savo informatorius, vienas mano žodis gali kainuoti čečėnui gyvybę“, – per spaudos konferenciją sakė V.Banžajevas.

Jis teigė ketinąs teikti prašymą dėl šeimos susijungimo ir sūnų bei giminaitį parsivežti į Austriją.

V.Banžajevo teigimu, yra sudarytas užsienyje gyvenančių čečėnų sąrašas ir iš Rusijos Federacijos esą siunčiami žudikai jų likviduoti.

„Lietuvą tie nusikaltėliai naudoja kaip koridorių“, – pareiškė jis.

Svečias taip pat tvirtino, kad iš Lietuvos valstybės institucijų nuteka informacija apie pabėgėlius. V.Banžajevas tikino, kad vos Kaune sulaikius jo sūnų, jis sulaukė skambučio iš oficialios Čečėnijos valdžios institucijos, kad U.Banžajevas su pusbroliu yra Kauno migracijos tarnyboje.

A.Endriukaičio duomenimis, V.Banžajevas per pirmąjį Čečėnijos karą buvo patekęs į rusų nelaisvę, buvo kankintas ir sušaudytas, bet išgyveno. Tuomet žuvo jo žmona. Prasidėjus antrajam karui V.Banžajevas pasitraukė į Austriją.

U.Banžajevas ir B.Abubakarovas sulaikyti vasario 27 d. dėl neteisėto valstybės sienos kirtimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius