Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 27

Lietuvoje veikia apie 3000 Rusijos slaptųjų tarnybų agentų

„Mano manymu, šiuo metu Lietuvoje yra apie 3000 Rusijos slaptųjų tarnybų agentų. Jie telkiasi ne vasaros stovykloms Neringoje, bet įgyvendinti strateginių Rusijos tikslų“, – šeštadienio „Lietuvos ryte“ teigia buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus.
Mečys Laurinkus
Mečys Laurinkus / „Scanpix“ nuotr.

Pasak buvusio Lietuvos saugumo šefo, didžiausia Rusijos agentų koncentracija yra energetikos ir susisiekimo sektoriuose.

„Pastaraisiais metais intensyviai okupuojamas smulkusis verslas ir informacinė erdvė. Boriso Jelcino laikais Rusijos požiūris į Lietuvą buvo padrikas, o kai kurių Kremliaus sluoksnių – karinis revanšistinis. Pastarąjį turėjome progos patirti“, – teigia M.Laurinkus.

Pastarąjį dešimtmetį, anot buvusio VSD generalinio direktoriaus, Rusija ėmėsi kitokios taktikos. Pradėta kurti regiono strategija, į kurią patenka ir Lietuva. Svarbiausia šioje strategijoje yra elektra, dujos ir nafta.

„Rusija Baltijos valstybėse ir Juodosios jūros baseine siekia visiškos kontrolės, o Vidurio Europoje dėl finansinių išteklių stokos, perimant tik tam tikrus energetinės infrastruktūros segmentus, siekiama energetinio dominavimo“, – perspėja M.Laurinkus.

Buvęs VSD vadovas apgailestauja, kad kovoti su slapta Rusijos veikla Lietuvoje trukdo „jau ketverius metus viešojoje erdvėje dirbtinai palaikoma beatodairiška kritika VSD atžvilgiu“.

„Mano manymu, Lietuvai derėtų tęsti ir tobulinti Valdo Adamkaus laikotarpiu pradėtą kurti atsaką Rusijai, o užuot VSD atžvilgiu iš visuomeninių organizacijų, Seimo ir netgi Vyriausybės skelbus principą – pagausim, pagausim, – leisti VSD pačiam pagaliau užsiimti savo darbu“, – tvirtina M.Laurinkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius