-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 14

Lietuvos aklųjų biblioteka: be savanorių pagalbos daugybės garsinių knygų neturėtume

Langų į pasaulį pravėrimas. Taip vienu sakiniu būtų galima atsakyti į klausimą, kokią veiklą savanoriauti pasiryžusiems jaunuoliams siūlo Vilniuje įsikūrusi Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB). Projekte „Jaunimo savanoriška tarnyba“ dalyvaujanti įstaiga kviečia įnešti bent mažą indėlį, prisidedant prie kilnaus tikslo – knygų akliesiems garsinimo, kurio tempas be entuziastingų vaikinų ir merginų pagalbos gerokai sulėtėtų.
Garsinės knygos
Garsinės knygos / LAB archyvo nuotrauka

Išmoko raiškaus skaitymo ir taisyklingo kirčiavimo

LAB Garsinių leidinių skyriaus redaktorė Kristina Telyčėnaitė tvirtina, kad savanorystę šioje įstaigoje pasirinkę jaunuoliai išmoksta ne tik raiškiai skaityti garsinant akliesiems skirtas knygas. Čia savanoriai įgyja ir itin jų būsimiesiems darbdaviams patiksiantį bruožą – laiko planavimo įgūdžius.

Čia savanoriai įgyja ir itin jų būsimiesiems darbdaviams patiksiantį bruožą – laiko planavimo įgūdžius.

„Savanoriai išmoksta planuoti savo laiką, nes studijose knygas įgarsiname pagal iš anksto sudarytą tvarkaraštį“, – tikina K.Telyčėnaitė.

Jaunuolių tobulėjimas savanorystės bibliotekoje metu yra nuolatinis procesas ir turėtų būti labai naudingas ne tik akliesiems, bet ir tiems savanoriams, kurie svajoja apie darbą nepriekaištingos tarties reikalaujančiose darbo vietose, tokiose kaip radijas ar televizija.

„Savanoriai nuolat tobulėja mokydamiesi ne tik raiškiai skaityti knygas, bet ir taisyklingai kirčiuoti ir sudėlioti loginius kirčius tekste“, – paaiškino LAB darbuotoja.

LAB archyvo nuotrauka/Lietuvos aklųjų bibliotekos pastatas
LAB archyvo nuotrauka/Lietuvos aklųjų bibliotekos pastatas

LAB patraukia kai kurių jaunuolių dėmesį ne tik dėl smalsumo ir neįprastos veiklos, tačiau ir dėl to, kad įstaigos pobūdis jiems primena brangius ir artimus žmones, kurių gyvenimą jie nori bent nedidele dalimi praskaidrinti.

LAB patraukia kai kurių jaunuolių dėmesį ne tik dėl smalsumo ir neįprastos veiklos, tačiau ir dėl to, kad įstaigos pobūdis jiems primena brangius ir artimus žmones, kurių gyvenimą jie nori bent nedidele dalimi praskaidrinti.

„Taip, yra savanorių, kurie ateina skaityti knygas būtent todėl, kad savo draugų ar šeimos rate turi nereginčių arba silpnai matančių žmonių“, – kai kurių jaunuolių motyvacijos savanoriauti LAB priežastį įvardijo K.Telyčėnaitė.

Atlygio už darbą nori ne visi

Paklausta, ar per bibliotekos dalyvavimo „Jaunimo savanoriška tarnyba“ projekte istoriją yra pasitaikę atvejų, kuomet per arba po savanorystės žmogui yra pasiūlomas darbas šioje įstaigoje, K.Telyčėnaitė pateikė kai kam neįprastu galintį pasirodyti atsakymą.

„Taip, gerai, ilgai ir atsakingai skaitantiems savanoriams kartais pasiūlome mokamai garsinti knygas. Tačiau buvo ir savanoris, kuris atsisakė mūsų pasiūlymo skaityti garsinę knygą už pinigus, nes, jo manymu, tai prieštarauja kilniai savanorystės misijai“, – atvejį iš savanorystės bibliotekoje istorijos prisiminė moteris.

K.Telyčėnaitė tikina, kad savanorystė LAB regėjimo negalią turinčiam žmogui visų pirma yra didžiulė dovana, kuri be motyvuoto jaunuolio veiklos jo gali ir nepasiekti.

LAB archyvo nuotrauka/12 naujų garsinių knygų
LAB archyvo nuotrauka/12 naujų garsinių knygų

„Savanoris padovanos garsinę knygą nereginčiam žmogui, kuri be savanorio pagalbos gali būti iš viso neįgarsinta“, – tikino LAB atstovė. Be to, ši įstaiga gali pasiūlyti ir ypatingai lankstų tvarkaraštį visiems savanoriauti pasiryžusiems asmenims.

Savanoris padovanos garsinę knygą nereginčiam žmogui, kuri be savanorio pagalbos gali būti iš viso neįgarsinta, – tikino LAB atstovė. 

Anot K.Telyčėnaitės, bibliotekos garso įrašų studijos dirbą kiaurą parą, o norint užsiregistruoti šios įstaigos veikloje užtenka apsilankyti internetinėje LAB svetainėje (labiblioteka.lt). Maža to, garsindami knygas ne tik prisidėsite prie lango į pasaulį pravėrimo aklajam arba silpnaregiui, tačiau kartu praplėsite ir savo akiratį.

„Pats savanoris perskaito knygą, kurią galbūt norėtų, tačiau neturi laiko perskaityti“, – dar vieną priežastį savanoriauti būtent aklųjų bibliotekoje įvardijo jos atstovė.

Per metus savanoriai įgarsina apie 60 knygų

K.Telyčėnaitė pripažino, kad ji itin džiaugiasi jaunimo savanoryste, o jos požiūris į šį reiškinį yra itin teigiamas.

„LAB savanoriauja jauni žmonės, todėl džiaugiuosi matydama, kad ir Lietuvoje tokia neatlygintina veikla yra populiari. Kartais stebiuosi, iš kur yra tiek daug jaunimo, kuris nori neatlygintinai savo laiką skirti garsinant knygas akliesiems ir silpnaregiams. Jaunuolis skiria savo brangų laiką padėti negalią turintiems žmonėms, praplečia jų akiratį ir padovanoja garsinę knygą, kuri yra aklojo langas į pasaulį“, – savanorystės kelią pasirinkusius žmonės gyrė K.Telyčėnaitė ir pridūrė, kad garsinė knyga yra vienas iš pagrindinių nereginčio žmogaus informacijos šaltinių.

LAB archyvo nuotrauka/Knygos akliesiems
LAB archyvo nuotrauka/Knygos akliesiems

Aklųjų bibliotekos darbuotoja įsitikinusi, kad savanoriai realiai prisideda prie visuomenės gerovės kūrimo.

Aklųjų bibliotekos darbuotoja įsitikinusi, kad savanoriai realiai prisideda prie visuomenės gerovės kūrimo.

„Per metus savanoriai bibliotekai padovanoja apie 60 garsinių knygų, kurios galbūt visai nebūtų įgarsintos. Savanoriai įgarsina trečdalį visų knygų, kurių garsinimą numatyta perduoti diktoriams profesionalams per visus metus“, – statistiką žėrė K.Telyčėnaitė.

Savanorystės programoje LAB dalyvauja keletą metų ir per šį laikotarpį savanoriai jau įgarsino 110 knygų. Įstaigoje knygas nuolat garsina apie 30 – 40 savanorių.

JRD logo be uzrasu
JRD logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius