Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 13

Lietuvos ambasadorius nebuvo įleistas į ginčijamą gruzinų kaimą prie Pietų Osetijos

Lietuvos ambasadorius Gruzijoje Mečys Laurinkus drauge su kitais diplomatinio korpuso atstovais nebuvo įleistas į Rusijos pajėgų okupuotą gruzinų kaimą, nors dar penktadienį buvo skelbiama, kad Rusijos kariai šią vietovę paliko.
M.Laurinkus
M.Laurinkus / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kaip BNS pasakojo M.Laurinkus, šį pusmetį Europos Sąjungai pirmininkaujančios Europos Sąjungos iniciatyva buvo nutarta eilinį ES šalių ambasadorių susitikimą surengti prie sienos su Pietų Osetija esančiame Perevio kaime, praneša Lietuvos radijas.

Dar penktadienį Gruzija ir ES stebėtojai skelbė, kad rusų pajėgos atsitraukia iš Perevio, kuriame gyvena maždaug 1,1 tūkst. žmonių, daugiausia – gruzinų.

Tačiau šeštadienį diplomatiniais ir kitais specialiais ženklais pažymėtas automobilių kortežas, kuriuo be Lietuvos vyko Prancūzijos, Estijos, Rumunijos ir Olandijos ambasadoriai, kiti diplomatai, tarptautinių organizacijų atstovai – iš viso 16 asmenų, į kaimą, kuris yra maždaug 160 kilometrų nuo Tbilisio, įleisti nebuvo.

Mes matėmė 20-30 karių, tačiau neaišku, kiek jų yra kaimo gilumoje. Pasakojo ambasadorius.

Anot M.Laurinkaus, prie įvažiavimo stovėjo automatais ginkluoti specialiųjų pajėgų kariai. „Mes matėmė 20-30 karių, tačiau neaišku, kiek jų yra kaimo gilumoje“, – pasakojo ambasadorius.

Jo teigimu, valandą pralaukę ambasadoriai grįžo atgal į Tbilisį, Rusijos pajėgų atstovai su jais nebendravo. „Nebuvo jokio kontakto“, – sakė M.Laurinkus, pridūręs, jog apie diplomatų vizitą buvo pranešta iš anksto.

Gruzijos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, į Perevio kaimą šeštadienį ryte įžengė  500-600  rusų karių. Anot gruzinų, tai yra „karinė operacija“, kurioje dalyvauja desantininkai, sraigtasparniai ir šarvuočiai.

Grįžus Rusijos pajėgoms, iš kaimo pasitraukė penktadienį ten įžengusi Gruzijos policija.

Šeštadienį Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė apgailestaujanti dėl incidento, kai į Perevį nebuvo įleisti ES ambasadoriai.

„Tai ne pirmas kartas, kai Rusijos kariškiai kliudo ES šalių diplomatams ir tarptautiniams stebėtojams Abchazijoje ir Pietų Osetijoje bei gretimose joms teritorijose dirbti savo darbą. Tai prieštarauja pasiektiems susitarimams. Atkreipiame dėmesį, kad ambasadorių judėjo laisvės reziduojamoje šalyje suvaržymas yra nepriimtinas pagal tarptautinę teisę“, – BNS sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento laikinasis direktorius Rolandas Kačinskas.

Jis pridūrė, jog Lietuva ragina Rusiją išvesti savo karinius dalinius iki pozicijų ir lygio, kuriose buvo prieš rugpjūčio 7 dieną kilusį karinį konfliktą.

Pajėgos sugrįžo

Kiek anksčiau pranešta, kad šimtai rusų karių įžengė į ginčijamą gruzinų kaimą netoli atsiskyrusio Pietų Osetijos regiono, nors anksčiau atrodė, kad rusų pajėgos atsitraukia, šeštadienį pranešė gruzinų policija.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis sakė, kad  500–600  rusų karių anksti šeštadienį įžengė Perevio kaimą ir kad tai yra „karinė operacija“, kurioje dalyvauja desantininkai, sraigtasparniai ir šarvuočiai.

Gruzija ir Europos Sąjungos (ES) stebėtojai penktadienį paskelbė, kad rusų pajėgos atsitraukia iš Perevio, kuriame gyvena maždaug 1,1 tūkst. žmonių, daugiausia – gruzinų. Perevis yra prie Pietų Osetijos vakarinės sienos.

Rusų pajėgoms atsitraukus, gruzinų policija penktadienį įžengė į kaimą. Penktadienį vakare maždaug 20 rusų karių grįžo, o gruzinų policininkai buvo priversti pasitraukti atvykus dideliam karių kontingentui, sakė Š.Utiašvilis.

„Jie paskelbė gruzinų policijai ultimatumą: nešdinkitės arba šaudysime“, – sakė jis.

„Vis dar neaišku, kam rusai pasiryžę, – sakė ES stebėtojų atstovė. – Tiksliai nežinome, ... ar jie ketina likti“. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius