Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 10 23 /11:49

Lietuvos bankas: euro banknotus buvo būtina skraidinti šviesiu paros metu

Pirmasis krovinys su euro banknotais buvo vežamas piko metu, nes jį atgabenęs lėktuvas negalėjo laukti, teigia premjeras. Algirdas Butkevičius atsiprašė vilniečių, kad trečiadienį vakare mieste buvo paralyžiuotas eismas. Ketvirtadienį Lietuvos bankas išsiplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad euro banknotus buvo būtina skraidinti šviesiu paros metu.
Ypatingas krovinys Vilniaus gatvėse
Ypatingas krovinys Vilniaus gatvėse / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Jeigu kalbėt apie valandas, kuriomis valandomis (atvežami eurai – BNS), tai žino tik gal trys žmonės. Ir mes tikrai galvojom apie tai, kad gal galima vėlesniu laiku vežti į saugyklą nuo oro uosto, bet tikrai, jeigu reikia, tai galim ir atsiprašyt vilniečių, kad jiems sutrukdė nuvykt laiku kai kur. Bet, kiek mane informavo, nepavyko susitarti, kad lėktuvas palauktų dvi ar tris valandas, nes reikia suprasti, kad jų irgi įtemptas darbas“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Butkevičius.

Į Lietuvą iš Vokietijos trečiadienį atgabenti eurų banknotai. Tačiau Lietuvos banko atstovai šio fakto nekomentavo.

Policija trečiadienį pavakare uždarė eismą Geležinio Vilko gatve, du vilkikai buvo saugomi „Aro“ šarvuočio, kelių policijos automobilių ir sraigtasparnio. Kolona važiavo į Žirmūnus, kur yra Lietuvos banko saugykla.

Gabenant banknotus, būtina laikytis numatytų griežtų saugumo procedūrų ir reikalavimų, įskaitant banknotų skraidinimą šviesiu paros metu, eismo ribojimus gabenant juos į saugyklas ir kitas apsaugos priemones, – teigiama Lietuvos banko pranešime.

Daugelis milžiniškose spūstyse trečiadienio pavakarę strigusių vairuotojų keikė policiją, nes pareigūnai sustabdė eismą didelėje dalyje Vilniaus. Tačiau kaip sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, policija tik vykdė savo pareigą užtikrinti saugumą – palydai ir buvo pasamdyta, negalėjo rinktis nei operacijos laiko, nei būdų.

Lietuvos bankas savo pranešimą apie atgabentus euro banknotus išplatino tik ketvirtadienį prieš vidurdienį. Jame teigiama, kad vykdant pasirengimo euro įvedimui darbus, trečiadienį į Lietuvą atgabenta pirmoji eurų banknotų siunta.

„Eurai buvo atskraidinti į Vilniaus oro uostą ir sėkmingai pasiekė Lietuvos banko saugyklas. Gabenant banknotus, būtina laikytis numatytų griežtų saugumo procedūrų ir reikalavimų, įskaitant banknotų skraidinimą šviesiu paros metu, eismo ribojimus gabenant juos į saugyklas ir kitas apsaugos priemones. Dėl saugumo apie pinigų gabenimo laiką, maršrutą, apsaugos ir kitas detales visuomenė iš anksto negali būti įspėta“, – teigiama pranešime.

Detalesnė informacija apie banknotų gabenimą bus suteikta tuomet, kai visi jie pasieks saugyklas. 

Lietuvos bankas yra pasirašęs sutartį su Vokietijos centriniu banku – Bundesbanku dėl visų nominalų eurų banknotų įsigijimo. Siekiant, kad įvedant eurą būtų patenkintas banknotų poreikis ir užtikrintos reikalingos atsargos, iš viso bus atsigabenta 132 milijonai vienetų eurų banknotų, jų svoris – 114 tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius