Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 04

Lietuvos darbdaviai pabėgėlių nesikrato: pasiūlė algą avansu ir būsto nuomos kompensaciją

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtas puslapis „Jie pasirinko Lietuvą“ ne tik pasakoja į mūsų šalį atvykusių pabėgėlių istorijas, bet ir ieško jiems darbo, būsto ar tolerantiškos bendruomenės. Puslapį sukūręs renginių vedėjas ir žurnalistas Domas Burkauskas stengiasi sugriauti mitą, kad į mūsų šalį esą atvyksta nekvalifikuoti žmonės, o Lietuvos darbdaviai kratosi atvykėlių. Pasitaiko, kad pabėgėliams darbdavys siūlo atlygį avansu ir dar tris mėnesius moka už butą.
Norhadas iš Sirijos
Norhadas iš Sirijos / Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr.

„Jie pasirinko Lietuvą“ socialiniame tinkle veikia kiek daugiau nei mėnuo.

Jame šiuo metu paskelbta informacija apie 6 pabėgėlius, kurie ieško ne tik darbo ar būsto, bet ir tiesiog gerų žmonių.

Pasitaiko, jog Lietuvoje ateitį kuriantys pabėgėliai jau turi darbą, tačiau jiems ypač reikia draugiškos, priimančios bendruomenės.

Puslapis jam padeda ieškoti buto, ir geraširdžių žmonių, kurie padėtų pažinti Kauną ir priimtų šeimą į savo ratą.

Taip nutiko ir Damaske gyvenusio ir daug metų tarptautinėse organizacijose dirbusio Kaniwaro atveju, kuris į Lietuvą atvyko su žmona ir vienerių metų sūnumi.

Kaniwaras rado darbą tarptautinėje įmonėje Kaune, o jo naujasis darbdavys pasiūlė mėnesio atlyginimą avansu ir 3 mėnesių buto nuomos kompensaciją.

Puslapis jam padeda ieškoti ne tik buto, bet ir geraširdžių žmonių, kurie padėtų pažinti Kauną ir priimtų šeimą į savo ratą.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Kaniwaras iš Sirijos
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Kaniwaras iš Sirijos

Rukloje gyvenantys pabėgėliai gali dirbti pačius įvairiausius darbus – vairuoti sunkiasvores mašinas, ruošti patiekalus, dirbti statybose, gaminti baldus.

Tarp jų – įveikęs mirties keliu vadinamą plaukimą Viduržemio jūra ir kelerius metus praleidęs Norhadas, į Lietuvą atvykęs su žmona ir maža dukrele, kelerius metus yra dirbęs virtuvės šefu, turi patirties statybose, tačiau imtųsi bet kokios veiklos.

ISIS persekiojamo Shokry šeima pabėgo iš gimtojo Sinjar miesto Irake. Shokry daug metų vairavo traktorių, dirbęs statybose ir net trejus metus dirbo restorane. Kaip ir daugelis kitų Rukloje gyvenančių pabėgėlių, jis pasirengęs imtis bet ko, kas padėtų išlaikyti gausią šeimą.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Shokry iš Irako
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Shokry iš Irako

Khalilas iš Alepo miesto yra puikus baldų meistras, kuris su paprastais baldų įrankiais gali pagaminti tai, ko reikia namams.

Karo baisumai, pabėgimas ir migrantų stovyklos – jau praeityje ir dabar šeima tenori pradėti gyvenimą iš naujo.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Khalilas iš Sirijos
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Khalilas iš Sirijos

Muhamadas kartu su žmona ir 4 mažais vaikais atvyko iš Sirijos, kur dirbo sunkiasvorių mašinų vairuotoju. Tokio darbo jis norėtų ir Lietuvoje.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Muhamadas iš Sirijos
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Muhamadas iš Sirijos

Siras Abadas turi patirties statybose ir ieško darbo tam, kad galėtų išlaikyti savo gausią šeimą. Į Lietuvą iš pabėgėlių stovyklos Graikijoje jis atvyko su žmona ir 5 vaikais.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Abadas iš Sirijos
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Abadas iš Sirijos

Irake su žmona ir sūnumi gyvenęs virtuvės šefas Kaiwanas puikiai išmano Artimųjų Rytų virtuvę ir norėtų dirbti tai, ką moka geriausiai.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Kaiwanas iš Irako
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Kaiwanas iš Irako

Automobilių mechanikas ir elektrikas, mokantis vairuoti sunkiasvores mašinas, Rawazas iš Irako pabėgo dėl ISIS.

Kaip teigiama puslapyje, Rawazas tikisi, kad ieškant buto jis nesulauks priešiškumo, su kuriuo susiduria daugelis Lietuvoje bandančių įsitvirtinti žmonių.

Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Rawazas iš Irako
Puslapio „Jie pasirinko Lietuvą“ nuotr. /Rawazas iš Irako

D.Burkauskas viliasi jam padėsiantis rasti butą ir žmones, kurie norėtų pabėgėlį ir jo šeimą priimti į savo ratą.

Rasti butą sunkiau nei darbą

Žurnalistas 15min pasakojo, kad šis puslapis – jo asmeninė iniciatyva.

„Labai daug kritikos turiu integracijos politikai, kurios tiesiog nėra, – apie tai, kas paskatino rūpintis atvykėliais, pasakojo jis. – Labai nustebino aktyvūs darbdaviai: dalinasi, siūlo kitiems, nuoširdžiai rūpinasi tuo. Nervina butų nuomotojai, kurie į pabėgėlius žiūri kaip į narkotikais prekiaujančius romus.“

Pasiūlymų padėti žurnalistas prisipažino sulaukiantis dažnai, tačiau pabrėžė, kad rasti butą daugeliu atveju net sunkiau, nei darbą.

Dar viena problema, anot pašnekovo, – kalbos barjeras, kursuose lietuviškai kalbėti neišmokstama, o tai labai sunkina tarimąsi dėl darbo su darbdaviais.

D.Burkausko nuotr. /Domas Burkauskas
D.Burkausko nuotr. /Domas Burkauskas

Žurnalistas teigė, kad apie pačius pabėgėlius jo nuomonė nevienareikšmiška, tačiau turėdamas omenyje tai, jog šie žmonės jau kelerius metus neturėjo normalaus gyvenimo, juos vertina atlaidžiau.

Palaikyti ryšį su Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje gyvenančiais atvykėliais D.Burkauskui padeda vienintelis ten angliškai kalbantis pabėgėlis, tačiau jis greitai gali iš centro išvykti – tariasi dėl darbo vienoje didelėje tarptautinėje įmonėje.

„Bandau laikyti komunikacijos gijas tarp visų: pabėgėlių, Ruklos centro, darbdavių, eilinių draugiškų žmonių, organizacijų. Su kai kuriais pavyksta aktyviau bendrauti, kai kurie savo reikaluose užsisukę, o dar kitiems – vienodai“, – neslėpė jis.

D.Burkauskui susidaro toks įspūdis, kad Lietuvoje kuriama tokia aplinka, iš kurios norisi bėgti, o ne likti.

D.Burkauskui susidaro toks įspūdis, kad Lietuvoje kuriama tokia aplinka, iš kurios norisi bėgti, o ne likti: „Po to, deja, viešumoje viskas atrodo taip: atvyko į Lietuvą, pasinaudojo mūsų šalies begaliniu geranoriškumu gaunant leidimą gyventi Europos Sąjungoje (ES) ir pabėgo į Vokietiją pašalpų prašyti. Nesąmonė tai.“

D.Burkauskas įsitikinęs, kad jeigu Graikijos stovyklose pabėgėliai būtų atrenkami jau turint jiems darbo vietas ir jų laukti subūrus tolerantiškus žmones tose bendruomenėse, situacija būtų visiškai kita.

„Galime šią problemą ignoruoti, pykti, apsimesti, kad jos nėra, galime į viską pažvelgti net savanaudiškai. Kaip? Kviečiant į Lietuvą tuos žmones, kurių mums reikia labiausiai: baldų, statybos, inžinerijos srityse. Viliojant tuos, kurie kalba dar ir anglų kalba, ruošiant juos būti Lietuvos verslo konsultantais bendradarbiavimui su arabų rinkomis, siekiant ten parduoti kuo daugiau įvairios lietuviškos produkcijos“, – teigė pašnekovas.

Iki šios dienos į Lietuvą jau perkelti 185 asmenys, iki kitų metų pabaigos numatyta į Lietuvą perkelti 70 prieglobsčio prašytojų iš Turkijos ir 1035 iš Graikijos ir Italijos.

Nė vienas iš 185 į Lietuvą perkeltų pabėgėlių nepasirinko mūsų šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius