-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 03

Lietuvos darbo birža aktyviau dirbs su darbo ieškančiu jaunimu

Nuo sausio 1 dienos Lietuvos darbo birža pradeda įgyvendinti „Jaunimo garantijų“ iniciatyvą, siekdama padėti jaunimui sėkmingiau pereiti iš švietimo sistemos į darbo rinką ir prisitaikyti prie jos pokyčių.
Vilniaus darbo birža
Vilniaus darbo birža / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Visiems nedirbantiems ir nesimokantiems 15–29 metų jaunuoliams, netekusiems darbo ar išėjusiems iš formaliojo švietimo sistemos, per keturis mėnesius nuo pirmos registracijos darbo biržoje dienos bus pateiktas kokybiškas darbo, tolesnio mokymosi ar praktikos pasiūlymas. Numatoma, kad įgyvendinant "Jaunimo garantijų" iniciatyvą 2014-2020 m. laikotarpiu ESF finansuojamuose projektuose dalyvaus 65 tūkst. jaunuolių.

Lietuvos darbo biržos direktoriaus Vido Šlekaičio tvirtinimu, jaunimo garantijomis siekiama suaktyvinti jaunimą kuo greičiau įsilieti ar sugrįžti į darbo rinką arba suteikti tolesnio mokymosi galimybę.

Jaunimo garantija neturi būti suprantama kaip darbo garantija. „Parama jaunuoliams bus suteikiama atsižvelgiant į konkrečius jauno žmogaus polinkius ir galimybes. Galbūt nemažai jaunuolių užteks trumpalaikio ir nedidelio postūmio – bendro profesinio orientavimo ir informacijos apie darbo rinką, kitiems reikės padėti įvertinti galimybes patekti į darbo rinką ir surasti tinkamą darbą suteikiant specialias konsultacijas. Tretiems – o tai dažniausiai aktualu jaunuoliams su žemu išsilavinimo lygiu, neturintiems kvalifikacijos – reikės taikyti didesnės apimties ir ilgesnės trukmės integraciją į darbo rinką skatinančias paramos priemones“, – pažymėjo V.Šlekaitis.

Anot jo, jaunų žmonių socialinė aplinka skiriasi, todėl ypač didelį dėmesį reikės skirti tiems jaunuoliams, kurie nei dirba, nei mokosi.

Lietuvos darbo birža jaunimo įtraukčiai į darbo rinką ar švietimo sistemą paspartinti parengė paslaugų jaunimui paketą, kuris apima aktyvinimo ar motyvacijos profesijai įsigyti skatinimo, darbo paieškos metodų valdymo ugdymo, aktyvios darbo rinkos politikos taikymo priemones.

Nuo 2013 m. spalio 1 d. pradėtos diegti naujos intervencinės priemonės jaunimui motyvuoti ir aktyvinti bei individualiam darbui su jaunimu tobulinti. Teritorinių darbo biržų konsultantai praktikoje jau taiko naujas bedarbių konsultavimo metodikas – Darbo klubas, mentorystė, „Mano pasiekimų aplankas“, konsultavimas grupėms „Aš galiu“.

Nuo šių metų, siekiant užtikrinti ankstyvą intervenciją ir aktyvinimą, stiprinamas darbo biržos tarpininkų ir konsultantų individualus darbas su jaunais darbo ieškančiais žmonėmis.
Jaunimui iki 29 metų individualūs užimtumo veiklos planai bus sudaromi per ne ilgesnį nei 1 mėn. laikotarpį, kuriuose bus numatyta konkreti pagalba užtikrinant profesionalų, kūrybišką, lankstų ir įvairų priemonių parinkimą bei taikymą, atsižvelgiant į individualius darbo ieškančiojo poreikius. Kiekvienoje teritorinėje darbo biržoje jaunimą aptarnaus specialiuose mokymuose dalyvavę ir sertifikatus įgiję profesionalūs jaunimo darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius