Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 22

Lietuvos diplomatai dalyvauja žurnalisto Pavelo Šeremeto laidotuvėse

Lietuvos diplomatai Kijeve ir Minske dalyvauja atsisveikinime su Kijeve nužudytu žurnalistu Pavelu Šeremetu.
Pavelas Šeremetas
Pavelas Šeremetas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Atsisveikinime su P.Šeremetu dalyvauja Lietuvos ambasados Ukrainoje atstovas, laidotuvėse – Lietuvos ambasados Baltarusijoje atstovas“, – BNS informavo Užsienio reikalų ministerija.

44-erių baltarusis žurnalistas P.Šeremetas žuvo trečiadienį sprogus jo automobiliui Kijevo centre. Ukrainos prokurorai paskelbė, kad automobilis sprogo dėl sprogstamojo užtaiso.

Penktadienį Kijeve surengta atsisveikinimo su P.Šeremetu ceremonija, o šeštadienį jis bus palaidotas gimtajame Minske.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius anksčiau šią savaitę P.Šeremetą apibūdino kaip visam demokratiniam pasauliui ir ypač regiono rusakalbei žiniasklaidai svarbų asmenį. Pasak ministro, šis žurnalistas galėjo reikšmingai prisidėti prie kovos su Rusijos propaganda.

„Kai žūva žurnalistas, ypač tas, kuris rašo aštriomis temomis, tai visada kelią nerimą. Esame visi šokiruoti to įvykio ir tikimės, kad bus kruopščiai, skaidriai ir efektyviai ištirtas šis įvykis“, – BNS trečiadienį sakė ministras.

P.Šeremetas nuo 1994-ųjų iki 1995 metų balandžio buvo Baltarusijos valstybinės televizijos savaitinės naujienų ir analitinės laidos „Prospekt“ vedėjas bei prodiuseris. Tą laidą Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka uždraudė likus savaitei iki referendumo, kuriame buvo prašoma leisti padidinti valstybės vadovo galias.

Vėliau P.Šeremetas tapo Baltarusijos laikraščio „Belarusskaja delovaja gazeta“ vyriausiuoju redaktoriumi. Tais pačiais metais jis taip pat pradėjo dirbti Rusijos visuomeninėje televizijoje ORT, o 1996-aisiais paskirtas jos biuro Minske vadovu.

1997 metų liepos 22 dieną P.Šeremetas, kartu su ORT operatoriumi ir vairuotojais, nufilmavo save neteisėtai kertantį Lietuvos sieną ir grįžtantį atgal, demonstruodamas, kad kontrabandininkai gali labai lengvai patekti iš vienos šalies į kitą. A.Lukašenkos vyriausybė tuo metu vykdė kovos su kontrabanda kampaniją ir buvo neseniai sustiprinusi sienų apsaugą.

P.Šeremetas ir jo bendradarbiai buvo sulaikyti pasieniečių, kai peršoko tvorą, kad nufilmuotų nesaugomus ruožus. P.Šeremetas ir jo komandos narys Dmitrijus Zavadskis vėliau buvo apkaltinti neteisėtu sienos kirtimu, „viršijant žurnalistų tarnybines teises“, ir dalyvavimu sąmoksle.

Rusija protestavo dėl tų areštų, o Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC tą incidentą įvardijo kaip abiejų šalių „viešą barnį“. Tuometis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas atšaukė planuotą A.Lukašenkos vizitą Maskvoje, kai tas jau buvo išvykęs – Baltarusijos lyderio lėktuvas nebuvo įleistas į Rusijos oro erdvę.

1998 metų vasario 18-ąją P.Šeremetas buvo nuteistas lygtinai kalėti dvejus metus, o D.Zavadskis – 1,5 metų; jiems taip pat skirta simbolinė 15 JAV dolerių bauda.

2000 metų liepos 7-ąją D.Zavadskis dingo, neatvykęs į susitikimą su P.Šeremetu Minsko oro uoste. P.Šeremetas apkaltino Baltarusijos valdžią dėl jo kolegos dingimo, vadindamas jį kerštu už D.Zavadskio profesinę veiklą, vėliau pridūręs, kad tam žurnalistui buvo žinoma apie Baltarusijos generalinio prokuroro Olego Baželkos naudojamus „mirties būrius“.

1997-ųjų lapkritį P.Šeremetas tapo vienu iš „Chartijos 97“ signatarų. Tame demokratijos šalininkų dokumente buvo reikalaujama, kad „prezidento Aleksandro Lukašenkos administracija liautųsi pažeidinėti pagrindines žmogaus teises ir laisves“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius