-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 03

„Lietuvos dujos“ prognozuoja mažėsiant vartotojų, šilumininkai perspėja apie brangsiantį šildymą

Bendrovė „Lietuvos dujos“ prognozuoja, kad nuo liepos padidinus gamtinių dujų kainas, dujų vartojimas šalyje sumažės, dalis jų atsijungs nuo bendrovės sistemos, sumažės ir naujų vartotojų bei padidės jų įsiskolinimai. Šilumos tiekėjai sako, jog didelis išbandymas laukia ir daugiabučių gyventojų.
Šildymas
Šildymas / „15 minučių“/T.Grigalevičiaus nuotr.

„Bendrovė ne kartą siūlė „Gazprom“ mažinti gamtinių dujų kainas, tačiau ji kainodaros nepakeitė. Todėl bendrovės akcininkai sutarė tik dėl to, kad į gamtinių dujų tarifus gyventojams bus neįtrauktos 2011 metų I pusmetį negautos 6 mln. litų pajamos“, – žurnalui „Versus“ sakė „Lietuvos dujų“ Kainodaros skyriaus viršininkas Mindaugas Kirslys.

Dujų brangimas yra blogiausia žinia, nes, pasak M.Kirslio, paskutiniai du šių metų mėnesiai nemažai daliai Lietuvos gyventojų reikš daugiau nei penktadaliu didesnius mokėjimus. Vien „Lietuvos dujoms“ buitiniai vartotojai už suvartotas gamtines dujas vis dar skolingi apie 8 mln. litų. Lietuvos šilumos tiekėjams nesumokėtos sumos dar didesnės – gegužę jos siekė apie 210 mln. litų.

Namų ūkiai jau nuo liepos 1 dienos, pasak „Versus“, taps naujų gamtinių dujų įkaitais – visiems buitiniams vartotojams dujų kainos kintamoji dalis didėja apie 30 centų už kubinį metrą.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija skaičiuoja, kad jai centralizuotai tiekiamos šilumos vartotojai po liepos turėtų mokėti vidutiniškai iki 30 centų už kWh. 2009–2010 metais šiluma kainavo vidutiniškai 22 centus, o 2010–2011 metais – 24 centus už kWh.

Naujosios dujų kainos, asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno teigimu, labiausiai atsilieps daugiabučiams, kurie sunaudoja daugiausia šilumos – jie per mėnesį už šildymą 2010 metų gruodį mokėjo vidutiniškai 350 litų, o dabar mokės iki 455 litus.

Didžiausias išbandymas laukia labai daug šilumos dėl prastos izoliacijos ar senumo sunaudojančių namų. Jau dabar jų gyventojai, asociacijos skaičiavimu, šalčiausią mėnesį moka apie 668 litus, o naująjį sezoną mokės iki 870 litų. Mažiausiai rusiškų dujų brangimą pajus naujų ir kokybiškų namų gyventojai – pernai gruodį jie mokėjo vidutiniškai apie 120–130 litų, o dabar mokės iki 160 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius