Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 22 /14:33

Po sprogimų Briuselis ėmėsi ypatingo saugumo priemonių: Europos biurokratai įkalinti pastatuose, darbai stoja

Lietuvos europarlamentarai nenukentėjo per antradienį ryte įvykusį sprogimą Briuselio tarptautiniame oro uoste. Arčiausiai įvykio atsidūręs buvo liberalas Petras Auštrevičius, kuris Briuselio oro uostą paliko prieš pat sprogimą. Po sprogimų maksimaliai sustiprintas Europos institucijų saugumas, biurokratams uždrausta išeiti iš pastatų.
Karinis transportas prie Europos Komisijos pastato Briuselyje
Karinis transportas prie Europos Komisijos pastato Briuselyje / „Twitter“ nuotr.

Trečiadienį visi Europos Parlamento pastatai bus uždaryti, darbuotojams nurodyta dirbti iš namų.

Ketvirtadienis ir penktadienis Briuselyje – nedarbo dienos. 

Per plauką nuo nelaimės

Europarlamentaras P.Auštrevičius dar antradienį ryte buvo Briuselio oro uoste, kuriame surengtos dvi atakos. 

„Prasilenkiau dešimčia minučių. Lėktuvas nusileido 7.30 val. Ir  7.50 išėjau iš oro uosto ir įsėdau į taksi. Vėliau tik sužinojau, kas atsitiko. Žiauru. Pasiutusiai žiauru“, – sakė P.Auštrevičius 15min.

Europarlamentaras atgal į Vilnių ketino skristi ketvirtadienį, tačiau dabar neaišku, ar skrydžiai bus atnaujinti. 

V.Andriukaitis: esame didžiulėje nežinioje

Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis šiuo metu yra Briuselyje, vakar jis į Belgijos sostinę sugrįžo iš Slovėnijos. 

Iš pastato žmonės neevakuojami, bet atšaukti visi numatyti renginiai. 

„Europos Komisijos pastatas saugomas, visur įvestas aukščiausio lygio saugumo laipsnis. Malbeko metro stotyje, prie pat komisijos, nugriaudėjo sprogimas, situacija yra įtempta. Bent jau centrinėje miesto dalyje yra be galo sunku. Transporto apribojimai ir panašiai. Sukrėtimas yra milžiniškas“, – 15min sakė eurokomisaras. 

Tuo metu, kai bendravo su 15min, V.Andriukaitis vyko į Europos Komisiją. Jo teigimu, į pastatą dabar įleidžiami tik tarnautojai – lankytojai patekti negali. Iš pastato žmonės neevakuojami, bet atšaukti visi numatyti renginiai. 

Trečiadienį V.Andriukaitis buvo suplanavęs skristi į Prancūziją, tačiau panašu, kad ten dabar teks vykti automobiliu arba traukiniu. 

„Dabar esame didžiulėje nežinioje. Niekas nežino, kuo viskas baigsis toliau, nes sprogimų visa serija buvo“, – teigė jis. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

R.Žemaitaitis: „Jaučiamės lyg kompiuteriniame žaidime“

Lietuvos Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkas Remigijus Žemaitaitis antradienį dalyvauja renginyje NATO vadavietėje Briuselyje. Pastate paskelbtas aukščiausias saugumo lygis, žmonės neįleidžiami ir neišleidžiami iš pastato.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Išaiškino mums instrukciją, viskas automatiškai vėluoja. Bando mus nuraminti, bet akivaizdu, kad Briuselis nesugebėjo užtikrinti saugumo, buvo nepasiruošęs. Su vietiniais juokaujame, kad jaučiamės kaip kompiuteriniame žaidime „Respublika“, kur viską sprogdina ir nežinai, nei į kurią pusę eiti, nei kur kas dar nukris“, – 15min sakė parlamentaras.

Jaučiamės kaip kompiuteriniame žaidime „Respublika“, kur viską sprogdina ir nežinai, nei į kurią pusę eiti, nei kur kas dar nukris, – sakė R.Žemaitaitis.

R.Žemaitaitis sako, kad antradienį buvo susprogdinta metro stotelė visai šalia lietuvių pamėgto viešbučio, todėl kol kas nežinia, ar vakare jam pavyks grįžti ten nakvoti. 

Pasak jo, pastaruoju metu itin sustiprinta apsauga Briuselyje buvo sumažinta dar savaitgalį, po to, kai bus sulaikytas teroro išpuoliu Paryžiuje kaltinamas Salahas Abdeslanas. 

„Visi buvo nurimę, galvojo, kad bus ramiau, saugiau. Akivaizdžiai matėsi, kad net pagrindinėse gatvėse policijos buvo mažiau. Vakar dar buvome su lietuviais protmūšyje, metro važiavome, o šįryt babach ir vėl visus pakaitino“, – kalbėjo Seimo narys. 

Pasak jo, šiek tiek ironiška, kad NATO vadavietėje antradienį kaip tik diskutuojama dėl NATO galimybių prisidėti užtikrinant civilinį saugumą. 

Nežinia dėl skrydžių

Pirmadienį į Briuselį atskridę europarlamentarai Valentinas Mazuronis, Bronis Ropė ir Zigmantas Balčytis į Vilnių sugrįžti planuoja trečiadienį. Jie taip pat nežino, ar skrydis įvyks. 

„Turim skristi rytoj, ačiū Dievui. Nežinau, kaip čia dabar vystysis po šitų įvykių. Kiek mačiau nuotraukose, tai sprogo toje erdvėje vestibiulio, kur stovi savarankiško registravimosi automatai. Pačiame centre oro uosto... Atrodo, sprogimas buvo rimtas“, – atsiduso V.Mazuronis. 

Europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės biuro Lietuvoje vadovas Rimantas Kairelis 15min sakė, kad politikė planavo į Briuselį skristi pirmadienį, tačiau jai sutrukdė liga. 

Jo teigimu, V.Blinkevičiūtė šiuo metu yra Lietuvoje, gydosi gripą.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemaras Tomaševskis taip pat yra Vilniuje, popiet planuoja protestuoti prie JAV ambasados.

„Tvarkietis“ europarlamentaras Rolandas Paksas antradienį leidžia susitikimuose Vilniuje. 

Vilniuje šiuo metu yra ir europarlamentarai konservatoriai Gabrielius Landsbergis ir Algirdas Saudargas bei liberalas Antanas Guoga. 

Su Viktoru Uspaskichu susisiekti nepavyko.

Briuselyje dirbanti lietuvė: miestą vėl sukaustė baimė

Europos Parlamente dirbanti Karolina Štelmokaitė sako, kad teroro išpuoliai miestą tiesiog sustingdė.

„Miestas yra sustingęs, gatvės tuščios. Kai penktadienį sugavo ieškotą teroristą, visi atsikvėpė ir štai dabar vėl visus sukaustė baimė“, – 15min pasakojo šalia įvykių epicentro, Europos Parlamente, dirbanti K.Štelmokaitė.

„Twitter“ nuotr./Karinis transportas prie Europos Komisijos pastato Briuselyje
„Twitter“ nuotr./Karinis transportas prie Europos Komisijos pastato Briuselyje

Sprogimai metro stotelėje nugriaudėjo tuo metu, kai į institucijas važiavo Europos Parlamento, Europos Komisijos darbuotojai. Šiu metro stotelė – arčiausiai šių institucijų. „Todėl nėra jokių abejonių, kad nusitaikė į pagrindines arterijas, europines institucijas“, – pasakojo K.Štelmokaitė.

Kol kas Europos Parlamento darbuotojai nėra evakuojami, tačiau pasklido gandai, kad bus evakuojamas Europos Komisijos pastatas visai netoli metro stotelės, kurioje nugriaudėjo sprogimas.

„Tai yra labai baisu. Viskas atsitiko pačiu intensyviausiu metu, kai žmonės važiavo į darbą. Aš pati greitai turiu skristi į Lietuvą, bet nežinia, ar bus atidarytas oro uostas“, – pasakojo Europos Parlamente dirbanti lietuvė.

Lietuvė jau pastebėjo, kad sutriko mobilusis ryšys, ne visiems įmanoma prisiskambinti. Lietuvos ambasada Briuselyje jau ieško informacijos, ar per sprogimus galėjo nukentėti lietuviai.

„Aš pati gyvenu Briuselio centre ir žinau, kaip žmonės bijojo, kol buvo ieškomas teroristas, visus sukaustė baimė po teroro aktų Paryžiuje. O dabar vėl viskas pasikartojo. Briuselyje gyvenę teroristai anksčiau atakas rengdavo ne savo mieste“, – pasakojo K.Štelmokaitė.

Užsienio reikalų ministerija kol kas nepranešė, kad per sprogimą Briuselio oro uoste būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. 

Asmeninio archyvo nuotr. /Lietuvė Rasa Galkytė
Asmeninio archyvo nuotr. /Rasa Galkytė

Lietuvė Briuselyje: „Sprogdintojas, matyt, neapskaičiavo laiko“

Briuselyje gyvenanti ir ES institucijose dirbanti Rasa Galkytė 15min sakė esanti saugi. Kaip tik šiuo metu ji – Europos Parlamente. Priminsime, kad paskutinis sprogimas įvyko metro stotyje, esančioje netoli ES institucijų. „ES taryba atšaukė rytinius posėdžius, administracijos darbuotojams liepta būti pastatų viduje. Europos Parlamentas neevakuotas, bet sustiprinta apsauga“, – pasakojo lietuvė.

Anot jos, žmonės nepanikuoja, bet nuotaikos slogios – juk sprogimai įvyko visai šalia. „Ko gero, sprogdintojas truputį neapskaičiavo laiko, nes daugiausia žmonių ten būna apie 8.45 val.“, – ironizavo ji.

Atšaukiami ES posėdžiai

Po sprogimų Briuselio oro uoste ir metro stotyje netoliese, atšaukiami ES institucijų posėdžiai, darbuotojai laukia tolesnių nurodymų, BNS sakė Lietuvos ambasadorė ES Jovita Neliupšienė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jovita Neliupšienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jovita Neliupšienė

„Kol kas mus yra pasiekusi informacija, kad yra atšaukti posėdžiai pagrindiniame Tarybos pastate, taip pat pastate, šalia kurio yra ta metro stotis, kurioje nugriaudėjo sprogimas, na ir Komisijos pastate šiandien neturėtų vykti posėdžiai. Taip pat Briuselio valdžia informavo, kad stabdomas visas viešasis transportas ir rekomenduojama tiesiog nejudėti – nevažinėti ir nevaikščioti po miestą, tiek, kiek galima to išvengti“, – telefonu iš Briuselio BNS sakė J.Neliupšienė.

Pasak jos, metro stotis, kurioje įvyko sprogimas, yra netoli Lietuvos nuolatinės atstovybės ES – šiame rajone susitelkusios daugumos valstybių atstovybės.

„Ta metro stotis nėra toli nuo mūsų atstovybės, nes daugumos šalių atstovybės yra susikoncentravusios tame vadinamajame Briuselio europiniame rajone. Tai ta stotelė yra ganėtinai arti“, – sakė ji. Diplomatė pridūrė sprogimo negirdėjusi, jo garsą galėjo užgožti šalia vykstančios statybos.

Pasak J.Neliupšienės, laukiama žinių iš krizių centro ir tolesnių instrukcijų dėl to, ką toliau reikėtų daryti.

Kaip BNS informavo Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ambasados Belgijoje darbuotojai taip yra ambasados pastate.

A.Pranckevičius: visi vaikšto pėsčiomis

Po sprogimų oro uoste ir metro stotyje Briuselyje gyventojai paliko viešąjį transportą ir vaikšto pėsčiomis, sako Belgijos lietuvių bendruomenės pirmininkas ir Europos Parlamento pirmininko Martino Schulzo patarėjas Arnoldas Pranckevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Arnoldas Pranckevičius
Asmeninio albumo nuotr./Arnoldas Pranckevičius

„Žmonės stengiasi vengti ir metro, ir autobusų. Visi stengiasi eiti pėsčiomis, vengia didesnių sankryžų, ilgesnio sustojimo“, – BNS telefonu iš Briuselio antradienį pasakojo A.Pranckevičius.

Jo manymu, išpuoliai Briuselyje yra koordinuota ataka prieš Briuselį kaip Europos Sąjungos (ES) sostinę: „Susprogdintos stotys yra visiškai Europos kvartale ir oro uostas yra simbolis ne tik globalizacijos, bet ir tarptautinių ryšių bei Europos atvirumo su likusiu pasauliu.“

Pasak jo, tie išpuoliai daugiausia pavojaus kėlė ES institucijose dirbantiems žmonėms, kurie daug keliauja oro linijomis bei metro. A.Pranckevičius teigė pats Zaventemo oro uostu besinaudojantis itin dažnai, kartais ir kelis kartus per savaitę.

Sprogimų metu jis dalyvavo darbo pusryčiuose su dešimtimi ES ir Rusijos ambasadorių.

„Kalbėjomės būtent apie saugumo, terorizmo, migracijos iššūkius. Tai iš tikrųjų, tokia juoda ironija“, – sakė jis.

Briuselio Zaventemo oro uoste antradienį driokstelėjus dviem galingiems sprogimams žuvo keliolika žmonių, o dar kelios dešimtys buvo sužeisti. Dar vienas sprogimas nugriaudėjo Briuselio metropoliteno Malbeko stotyje, esančioje netoli Europos Sąjungos institucijų.

Belgija antradienį paskelbė aukščiausio lygio kovos su terorizmu parengtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius