Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 09

Lietuvos europarlamentarai siūlo ignoruoti kritiką Europos Sąjungai pirmininkaujančiai Lietuvai dėl žmogaus teisių

Lietuvai, kuri šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungos (ES) Tarybai, reiškiamus priekaištus dėl žmogaus teisių problemų kai kurie lietuviai europarlamentarai siūlo ignoruoti. Ši tema nesanti pirmininkavimo klausimas, o teisindamiesi mes tik suteiksime džiaugsmo kritikams. Politikai taip pat nustebo, kad kolegos iš Lenkijos pradėjo piktintis mūsų šalies lenkų padėtimi dar karščiau nei jų pačių atstovai.
Kalifornijoje atmestas reikalavimas uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas.
Kalifornijoje atmestas reikalavimas uždrausti tos pačios lyties asmenų santuokas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Patarčiau ignoruoti tuos klausimus, – antradienį Briuselyje susitikęs su grupe Lietuvos žurnalistų siūlė Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas. – Lietuva turi savo pareigą vykdyti (pirmininkauti ES Tarybai – red. past.), o ne užsiimti pašaliniais dalykais. Jei įkyriai ir garsiai klausia, reikia pasakyti, kad yra tokių dalykų, jie sprendžiami, ir taškas.“

Algirdas Saudargas
Algirdas Saudargas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų nario manymu, savas problemas reikia spręsti savo auditorijose. Tokiai nuomonei pritarė ir Liberalų sąjūdžio atstovas Leonidas Donskis, nors jis pabrėžė, kad žmogaus teisės išlieka svarbus, vienas iš fundamentalių dalykų ES.

„Ne visai laiku bandoma atakuoti valstybių vadovus dėl kriterijų, kuriuos reikia nagrinėti komitetuose, – kalbėjo europarlamentaras ir suabejojo, ar toks būdas kelti problemas yra adekvatus. – Kai šalis prisistato, kyla į kruizinį aukštį, pradeda atakuoti problemomis, kurios reikalauja rimtos analizės.“

Anot L.Donskio, žmogaus teisių srityje tobulų valstybių nėra, bet svarbu, kaip konkrečiai jos elgiasi. Vienos, nors ir pažeidžia žmogaus teises, tai pripažįsta, o kitos neigia patį žmogaus teisių diskursą. Norint kritikuoti valstybę, kurios nemėgsti, ši tema – vienas geriausių vėzdų.

Leonidas Donskis
Leonidas Donskis

Žmogaus teisės buvo prisimintos, kai praėjusią savaitę EP posėdyje Strasbūre prezidentė Dalia Grybauskaitė oficialiai pradėjo Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai. Kai ji pristatė pirmininkavimo prioritetus ir svarbiausius darbus, būrys europarlamentarų pateikė jai klausimų ir komentarų. Be kita ko, buvo prisiminta seksualinių mažumų ir lenkų padėtis Lietuvoje.

Lenkijos politikas Mirosławas Piotrowskis pasipiktino, kad Lietuva „diskriminuoja lenkus, iš jų atimama teisė vartoti gimtąją kalbą valdžios institucijose, neleidžiama rašyti gatvių pavadinimų lenkiškai, uždaromos lenkų mokyklos, o valdžia leidžia ir toleruoja išpuolius lenkų kapinėse“.

Konservatorius Vytautas Landsbergis jam atkirto, kad ši informacija neteisinga. „Nesąmones kalba žmogelis, man pasidarė net nemalonu, – antradienį juokėsi politikas. – Kad draudžiama kalbėti lenkiškai, uždaromos mokyklos… Meniu, kurio net Valdemaras Tomaševskis nebenaudoja.“

Pastarasis Strasbūre taip pat užsiminė apie lenkų mažumos situaciją. V.Tomaševskis priminė, kad ES gina kalbų ir kultūrų įvairovę, bet organizacijoje tebėra šalių, „kurios negerbia autochtoninių mažumų teisių“. Kaip sektinus pavyzdžius, sprendžiant etninių mažumų klausimus, politikas paminėjo Daniją ir Suomiją.

BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vytautas Landsbergis
BFL/Vyginto Skaraičio nuotr./Vytautas Landsbergis

Susitikime su žurnalistais dalyvavę europarlamentarai pagyrė kolegą, kad, kalbėdamas Europos liaudies partijos frakcijos vardu, nepuolė savo šalies ir tik švelniai pakritikavo.

Paklausti, ar pirmininkavimas negali būti puiki proga Lietuvai kaip tik imtis mažumų problemų ir kritikams atšauti: „Tai nėra ES darbotvarkės klausimas, bet mes tvarkomės“, politikai pabrėžė, kad pirmininkavimas yra dingstis kabinėtis. Panašiai esą buvo elgiamasi su Vengrija, kuri buvo kritikuojama dėl Konstitucijos keitimo.

„Atskirkime pirmininkavimo kritiką, – siūlė A.Saudargas. – Pirmininkavimą, kai jis baigiasi, kur pavyko ar nepavyko moderuoti, vertina išmanantys žmonės. Niekas neužsiima tomis temomis.“

Į repliką, jog žurnalistai vis tiek rašys, kad Lietuva neišsprendė seksualinių mažumų klausimų, V.Landsbergis pripažino: „Ir parašys… Galima parašyti iš anksto. Galima įsivelti į nuolatinį pasiteisinimą, o tie, kurie norės vertinti, tik džiaugsis, jei mes teisinsimės. Lietuvos kai kas nemėgsta. Dabar, kai pirmininkauja, ji dar labiau matoma ir kyla dar didesnis noras ją pamurkdyti. Reikia ignoruoti, nepadėti tiems nelabai geros valios žmonėms.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius