Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05

„Lietuvos geležinkelių“ pinigai – socialdemokratų grietinėlės poreikiams

Būrys įtakingų socialdemokratų turi tiesioginių sąsajų su įstaigomis ir institucijomis, kurias pastaraisiais metais pinigais maitina „Lietuvos geležinkeliai“. Sporto klubai, bažnyčios, sąjungos ir federacijos – vienaip ar kitaip įtakingiems socialdemokratams artimos struktūros gali pasigirti gausia valstybinės geležinkelių bendrovės parama.
Stasys Dailydka ir Algirdas Butekvičius
Stasys Dailydka ir Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Naujienų agentūra BNS jau skelbė, kaip „Lietuvos geležinkelių“ pinigai plaukė į premjero Algirdo Butkevičiaus vienmandatę apygardą – Vilkaviškį, Mažeikius, kur taryboje darbuojasi premjero patarėjas Darius Jarmantavičius. Pinigai plaukia ir į „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkui, „darbiečiui“ Sauliui Girdauskui artimas struktūras.

Dabar aiškėja naujos aplinkybės apie geležinkeliečių pinigų upę, labai artimą premjero jaunystės aistrai, maitinančią susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus gimtąją apygardą bei kitiems įtakingiems socialdemokratams artimas struktūras.

Be to, keliamas atsistatydinimo pareiškimą jau parašiusio „Lietuvos geležinkelių“ generalinio direktoriaus Stasio Dailydkos atsakomybės klausimas – esą gali būti, kad žarstydamas pinigus politikų artimoms struktūroms, jis nusižengė įstatymui. Ar tai paskatino penktadienį jo priimtą sprendimą trauktis iš pareigų – žino tik pats S.Dailydka.

Premjerui rūpimos sritys – geležinkeliečių prioritetas

Praėjusią savaitę vykusioje „Lietuvos geležinkelių“ 25 metų jubiliejui dedikuotoje spaudos konferencijoje S.Dailydka daug kalbėjo apie savo vadovaujamos įmonės meilę sportui. Ypač krepšiniui, kai reikėjo aiškintis dėl šimtatūkstantinės paramos „Lietuvos ryto“ krepšinio klubui. Tačiau „Lietuvos geležinkeliai“ myli ne tik krepšinį.

Premjeras A.Butkevičius jaunystėje aktyviai užsiiminėjo imtynėmis. Šios aistros jis nepamiršo – socdemų lyderis kurį laiką netgi buvo Lietuvos imtynių federacijos prezidiumo nariu. Panašu, kad meilę šiam sportui puoselėja ir „Lietuvos geležinkeliai“, paramos lėšų randantys iškart dviem su A.Butkevičiaus imtynių aistra susijusioms organizacijoms.

Visų pirma, geležinkeliečių pinigai plaukia į Lietuvos imtynių federaciją, rengiančią turnyrą A.Butkevičiaus taurei laimėti. Visų antra, paramos „Lietuvos geležinkeliai“ negailėjo ir imtynių klubui „Radviliškio Laisvūnas“ – jam vadovauja buvęs A.Butkevičiaus imtynių treneris Fiodoras Vladimirovas.

Dešimčių tūkstančių eurų „Lietuvos geležinkeliai“ negaili Lietuvos moterų krepšinio lygai. A.Butkevičius – žinomas moterų krepšinio entuziastas, dažnai pristatomas kaip šio sporto ir LMKL globėjas. Premjeras – „etatinis“ svečias LMKL renginiuose, kuriam negailima nei eterio, nei liaupsių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vakaro akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius vadintas LMKL globėju.

Be sporto, pinigai plaukia ir į kitas A.Butkevičiaus gimtojo Radviliškio įstaigas. Futbolo klubas, bažnyčia – Radviliškis „Lietuvos geležinkelių“ tikrai nėra pamirštas. Kad Gedimino Kirkilo Vyriausybėje A.Butkevičius ėjo susisiekimo ministro pareigas, priminti turbūt nereikia.

15min nuotr./„Lietuvos geležinkelių“ paramos upė - Algirdo Butkevičiaus poreikiams
15min nuotr./„Lietuvos geležinkelių“ paramos upė - Algirdo Butkevičiaus poreikiams

Visa tai – tik sutapimai. Tokios pozicijos laikosi premjero atstovas Mindaugas Janulionis.

„Premjeras yra pasakęs, kad jis niekada neprašė ir netarpininkavo dėl tos paramos. Lygiai taip pat – ir dėl Radviliškio“, – 15min sakė M.Janulionis.

O sporte, tu taika

A.Butkevičius – ne vienintelis socialdemokratas, kurio interesai su „Lietuvos geležinkelių“ pinigais kertasi būtent sporto srityje.

Štai, socdemų deleguotas socialinės apsaugos ir darbo viceministras Algirdas Šešelgis – Lengvosios atletikos asociacijos prezidentas. Jai „Lietuvos geležinkeliai“ paramos negailėjo, kaip ir Lietuvos Muay Thai sąjungai, kuriai vadovauja iškart du politikai – prezidento pareigas eina buvęs Kauno meras Erikas Tamašauskas, o viceprezidento pozicijoje rasite socdemą Seimo narį Artūrą Skardžių.

„Lietuvos geležinkeliai“ dosniai remia ir VšĮ „Utenė“, valdančią Utenos moterų krepšinio klubą. Jo globėja – Utenos socialdemokratė Milda Petrauskienė – dažnai pozuoja nuotraukoms su krepšininkėmis, teikia joms dovanas ir už tai yra liaupsinama vietos spaudoje. Tiesa, tai jai nepadėjo būti perrinktai į Seimą Utenos vienmandatėje.

Jonavoje – „Lietuvos geležinkelių“ pinigų fontanai

Susipažinus su „Lietuvos geležinkelių“ uoliai slėptais paramos skirstymo duomenimis, 15min aptiko visą aibę sandorių, vedančių į socialdemokratams labai mielą Jonavos savivaldybę. Ten šių metų Seimo rinkimuose kandidatavo susisiekimo ministras R.Sinkevičius, ten meru dirba jo sūnus, paskirtasis ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius.

2014–2016 m. į Jonavą plaukė didžiuliai „Lietuvos geležinkelių“ pinigai. Poezijos klubas, įvairių sporto šakų propaguotojai, visuomeninės organizacijos, registruotos Jonavoje, iš valstybės valdomos bendrovės gavo stabilią ir solidžią paramą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Stasys Dailydka (d.)
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rimantas Sinkevičius, Gediminas Kirkilas, Stasys Dailydka (d.)

Tai ypač pasakytina apie Jonavos rajone veikiančias bažnyčias. Įvairioms Jonavos parapijoms „Lietuvos geležinkelių“ paramos upė ypač srauni pasidarė kaip tik šiemet, kai R.Sinkevičius siekė būti išrinktas į Seimą Jonavoje. Sunku spėlioti, kiek prie to prisidėjo „Lietuvos geležinkelių“ parama, bet R.Sinkevičius rinkimus Jonavoje laimėjo, tapdamas vienu nedaugelio socialdemokratų, kurie antrajame rinkimų ture nurungė „valstiečių“ kandidatus.

Beje, pinigų srautas į Jonavos kraštą iš „Lietuvos geležinkelių“ pastebimai išaugo būtent šiemet, kai R.Sinkevičius Jonavoje kovojo dėl Seimo nario kėdės.

15min nuotr./„Lietuvos geležinkelių“ paramos lėšų sąsajos su socialdemokratų elitu
15min nuotr./„Lietuvos geležinkelių“ paramos lėšų sąsajos su socialdemokratų elitu

Paskutines dienas dirbantis susisiekimo ministras 15min teigė niekaip neprisidėjęs prie „Lietuvos geležinkelių“ pinigų plaukimo į Jonavą.

„Nieko neprašiau. Ir, kaip žinote, tas sumas skirsto valdyba“, – sakė R.Sinkevičius.

Jis tikina net nežinojęs, kokios „Lietuvos geležinkelių“ lėšos keliavo į Jonavą. „Aš nesidomėjau šituo klausimu“, – teigė ministras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Rimantas Sinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius ir Rimantas Sinkevičius

Su socialdemokratais susijusio „Lietuvos geležinkelių“ pinigų judėjimo nesureikšmina ir premjero atstovas M.Janulionis.

„Yra ir Klaipėdos miestas, ir Klaipėdos džiazo festivalis, kuriems skirta 15 tūkst. eurų. Tai gal tada ir Klaipėdos miesto mero reikėtų paklausti, ar jisai prašė paramos?“ – sakė M.Janulionis.

Anot besitraukiančio S.Dailydkos, paramos sumas iki 3 tūkst. eurų dalinti galėjo ir pats generalinis direktorius – didesnėms sumoms jau reikėdavo valdybos pritarimo. Būtent 3 tūkst. eurų neviršijančios sumos dažniausiai keliavo į socialdemokratams artimas savivaldybes ar konkrečias įstaigas. Priminus šią aplinkybę, M.Janulionis tvarkos neginčijo.

„Ar iki 3 tūkst., ar iki 15 tūkst. – premjeras niekada nėra prašęs ar tarpininkavęs“, – sakė jis.

Analogiškos pozicijos laikosi ir R.Sinkevičius, atmesdamas bet kokias prielaidas, kad jis galėjo prisidėti prie S.Dailydkos sprendimų vienur ar kitur nukreipti paramos lėšas.

„Valdyba jeigu jam suteikė tokią teisę, tai jis, matyt, ta teise ir naudojosi“, – teigė ministras.

S.Dailydka traukiasi prieš audrą?

Viešųjų ir privačių interesų derinimo ekspertas, buvęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas 15min teigė, jog toks paramos lėšų skirstymas gali prasilenkti su etikos normomis.

„Ar jie žinojo tas aplinkybes, kad skiriama parama organizacijoms, su kuriomis yra susiję aukšti pareigūnai? Jeigu jie žinojo, nes jie sprendžia aukštesnių ponų privačius interesus, (...) aš manau, tokius dalykus reikėtų žiūrėti ir vertinti. Ką daryti žemesnio rango žmogui, kuris skiria konkrečią paramą savo bosui“, – pastebėjo G.Sakalauskas.

Pasak jo, nuobaudos dėl interesų konflikto „Lietuvos geležinkeliuose“ gresia tik vadovams – S.Dailydkai ir jo pavaduotojams. Mat „Lietuvos geležinkeliai“ – ne valstybės įmonė ar įstaiga, o akcinė bendrovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Stasys Dailydka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Stasys Dailydka

Paprašytas įvertinti politikų atsakomybę, G.Sakalauskas pabrėžė, kad tokie sutapimai neišvengiamai meta šešėlį.

„Tokie dalykai visą laiką kelia abejonių. Klausimas yra kitas – ką žmonės padarė, kad nekiltų abejonių“, – konstatavo pašnekovas.

Pasak jo, A.Butkevičiui ar R.Sinkevičiui interesų konflikto grėsmė neatrodo didelė – mat sprendimus priėmė ne jie, o besitraukiantis S.Dailydka.

G.Sakalausko teigimu, net jei pinigų skyrimas buvo tvarkingas teisiškai – tai šešėlio nenubrauks. „Čia tas atvejis, kai jei yra teisėta – tai dar nereiškia, kad yra etiška“, – sakė jis.

Konservatoriai dėl galimos korupcijos skirstant „Lietuvos geležinkelių“ pinigus šią savaitę kreipėsi į prokurorus.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė 15min informavo, kad sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą ar jo nepradėti dar nėra priimtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius