Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 12 08

Lietuvos gyventojai nelinkę ginti savo pažeistų teisių

Lietuvos gyventojai nelinkę skųstis dėl pažeistų teisių, rodo nauja reprezentatyvi apklausa. Spalį apklausus daugiau kaip tūkstantį šalies gyventojų, taip pat paaiškėjo, jog Lietuvoje labiausiai matoma asmenų su negalia ir pagyvenusių žmonių diskriminacija.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš visų apklaustųjų 19 proc. teigė, kad pastaraisiais metais jų atžvilgiu buvo pažeistos žmogaus teisės, tačiau dėl to kur nors kreipėsi tik 7 proc. respondentų.

Europos Parlamento Informacijos biuro Lietuvoje ketvirtadienį surengtoje diskusijoje Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisininkas Karolis Liutkevičius sakė, kad pastarasis skaičius yra liūdinantis ir šiek tiek keliantis nerimą.

„Čia matome gana esminę problemą – palyginti su 2014 metais, ta situacija nežymiai pagerėjo, bet palyginti su prieš ketverius ar šešerius metus buvusia situacija, mes matome labai ryškų pablogėjimą. Matome didelį neaktyvumą, didelį pasyvumą ginant savo teises“, – sakė K.Liutkevičius.

2014 metais savo atžvilgiu žmogaus teisių pažeidimus fiksavo 18 proc. tuomet apklaustų gyventojų, o skundėsi 5 proc., tuo metu 2012 metais pažeidimus teigė patyrę 18 proc. respondentų ir tiek pat jų teigė kur nors dėl to kreipęsi.

Diskusijoje, skirtoje gruodžio 10 minimai Tarptautinei žmogaus teisių dienai, kalbėjęs K.Liutkevičius taip pat nurodė, kad, gyventojų manymu, labiausiai Lietuvoje diskriminuojami asmenys su psichine negalia (5,68 skalėje iki 10), pagyvenę asmenys (5,4) ir asmenys su fizine negalia (5,21). Iš respondentams pateiktų vertinti socialinių grupių ketvirtoje vietoje atsidūrė pabėgėliai – jų diskriminavimas įvertintas 5,02 skalėje iki 10.

„Šiuo atveju diskriminacijos matomumas neišvengiamai koreliuoja su realia diskriminacija (...), ta nuomonė kyla iš realių pavyzdžių, kuriuos respondentai mato realiam gyvenime“, – sakė Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovas.

Tyrimą vykdė Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir bendrovė „Spinter tyrimai“, apklausa vykdyta spalio 18–26 dienomis, apklausti 1002 respondentai nuo 18 iki 75 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius