Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 15

Lietuvos kariai prisimena tarptautinėje misijoje žuvusį vyr. ltn. Normundą Valterį

Lietuvos kariai prisimena vyresnįjį leitenantą Normundą Valterį, kurio prieš penkiolika metų neteko per tarptautinę operaciją Bosnijoje. Vyr. ltn. N. Valteris tuomet ėjo 24-uosius metus. Jis buvo vienas pirmųjų karininkų, baigusių Lietuvos karo akademiją, praneša Krašto apsaugos ministerija.
Normundas Valteris (centre) misijoje
Normundas Valteris (centre) misijoje / KAM archyvo nuotr.

„Pagerbti karį, gerai įvykdžiusį savo užduotį – tai padėka jam už pastangas. Pagerbti karį, kuris žuvo vykdydamas užduotį, – tai įprasminti jo atminimą ir ugdyti pagarbą žmogui. N. Valteris buvo skausminga patirtis Lietuvos kariuomenei tarptautinėse operacijoje, tačiau jo atminimas karių širdyse bus gyvas tol, kol gyvuos Lietuvos kariuomenė“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius.

„Anapilin išėjusius žmones mes linkę hiperbolizuoti, tačiau neperdėdamas galiu patikinti, kad Normundas išsiskyrė tokiomis savybėmis, kurios priskiriamos charizmatiškam lyderiui. Jam natūraliai pavykdavo sudominti, apjungti žmones bendram tikslui. Pavestas užduotis Normundas atlikdavo su dideliu entuziazmu ir šlakeliu fantazijos“, – prisiminimais apie buvusį tarnybos draugą ir gerą bičiulį dalijosi pulkininkas leitenantas Darius Vaicikauskas, kuris drauge su N. Valteriu, Danijos bataliono sudėtyje, dalyvavo NATO misijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje. 

„Mes kartu su Normundu tarnavome Aukščiausioje Taryboje, paskui kartu mokėmės Lietuvos karo akademijoje, kartu išvažiavome į pirmąją Lietuvos misiją Kroatijoje. Vėliau į Bosniją aš važiavau kaip būrio vadas, o jis mano būrininkas. Mes buvome geri draugai,“ – sakė D. Vaicikauskas.

Pasak gerai žuvusį Lietuvos karį pažinojusio karininko, N. Valteris, greta kariškiams būdingo racionalumo, logikos, šaltakraujiškumo, kūrė eiles, grojo gitara, dainavo. „Neabejodamas galiu pasakyti, jog Normundas buvo meniškos sielos racionalus, profesionalus, kompetentingas karys,“ – sakė D. Vaicikauskas.

Vyr. ltn. N. Valteris žuvo 1996 m. balandžio 17 d. vykdydamas užduotį netoli Maglajaus miestelio šiaurinėje Bosnijoje. Visureigis, kuriuo važiavo keturi Lietuvos ir Danijos kariai, kalnų kelyje užvažiavo ant prieštankinės minos. Per sprogimą žuvo N.Valteris ir Danijos karys.

Po mirties N. Valteris už pasiaukojimą ir narsą vykdant NATO taikos įgyvendinimo misiją buvusioje Jugoslavijoje buvo apdovanotas Vyčio Kryžiaus 2-ojo laipsnio ordinu ir NATO medaliu už tarnybą.

Tarnybos draugų iniciatyva N. Valteriui atidengtas paminklinis akmuo Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kieme. Viborge (Danijoje) pastatytame paminkle taip pat įrašyta Lietuvos karininko pavardė.

N. Valteris palaidotas Ginkūnų kapinėse Šiauliuose.

Šį savaitgalį, pagerbdami prie penkiolika metų tarptautinėje misijoje žuvusį tarnybos draugą, Ruklos įgulos ramovėje vyr. ltn. N. Valterio tarnybos draugai, kolegos ir draugai rengia minėjimą, Šiaulių „Aušros“ muziejaus Ch. Frenkelio viloje, kur saugomi kai kurie asmeniniai N. Valterio daiktai, taip pat organizuojamas renginys Lietuvos kariui atminti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius