Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 30

Lietuvos karininką buvo užverbavęs sovietų pulkininkas

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininką šnipinėti Rusijai buvo užverbavęs buvęs Sovietų Sąjungos pulkininkas, pirmadienį pranešė Lietuvos karinė žvalgyba.
Šnipinėjimas
Šnipinėjimas / Photos.com

Anot Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos, asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos karininkas teikė informaciją, daug metų tarnavo Sovietų Sąjungos kariuomenėje, turėjo pulkininko karinį laipsnį, yra tarnavęs Sovietų Sąjungos kariuomenės dalinyje, kuris buvo dislokuotas Lietuvoje.

„Praėjusių metų gruodžio 29 dieną slaptos operacijos metu, kurioje dalyvavo Generalinės prokuratūros, Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir AOTD pareigūnai, sulaikyti du šnipinėjimu prieš Lietuvos interesus įtariami asmenys – Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų karininkas ir Rusijos bei Lietuvos pilietybes turintis asmuo, kuriam, kaip įtariama, Lietuvos kariuomenės karininkas slapta teikė žvalgybinę informaciją. 

Ši sulaikymo operacija unikali tuo, kad buvo sulaikytas ne tik šnipinėjimu įtariamas agentas (Lietuvos kariuomenės karininkas), bet ir asmuo, kuris, įtariama, užverbavo Lietuvos kariuomenės atstovą“, – rašoma pirmadienį paskelbtoje departamento ataskaitoje.

Įtariamasis žvalgybinės operacijos prieš Lietuvą laikotarpiu periodiškai lankydavosi Lietuvoje, čia turėjo kilnojamojo ir nekilnojamojo turto, palaikė senus ir mezgė naujus draugystės ryšius su Lietuvos piliečiais bei turėjo kitų sąsajų su Lietuva.

Dėl šio atvejo šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas. Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Irmantas Mikelionis BNS  patvirtino, jog įtariamasis karininkas suimtas. Klausiamas, kiek gali trukti ikiteisminis tyrimas, prokuroras sakė, jog turėtų būti baigtas šiemet.

AOTD teigimu, Rusijos karinės žvalgybos karininkai Lietuvoje pernai veikė ir prisidengdami diplomatine veikla. Jie, anot ataskaitos, naudodamiesi diplomatiniu statusu įvairiais žvalgybiniais metodais rinko Rusijos kariniam planavimui reikalingą informaciją.

„Informacija buvo renkama lankantis įvairaus pobūdžio renginiuose, konferencijose ir diplomatiniuose priėmimuose. Šių renginių metu buvo siekiama išgauti kuo naudingesnės informacijos iš asmenų, kurie dažniausiai net neįtarė, kad prieš juos buvo vykdomos žvalgybinės apklausos“, – teigiama dokumente.

Anot jo, keli tokie „diplomatai“ buvo priversti išvykti iš Lietuvos.

AOTD teigimu, itin didelio Rusijos karinės žvalgybos dėmesio sulaukė ir Lietuvos diplomatai. Apie juos esą siekta surinkti kompromituojančios informacijos.

„Pažymėtina, kad verbavimo veiksmai buvo vykdomi ne tik prieš Lietuvos diplomatus, reziduojančius Rusijoje, bet ir prieš ES, NATO ir NVS šalyse reziduojančius Lietuvos diplomatus, atsakingus už karinį bendradarbiavimą“, – rašoma grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius